tiistai 4. helmikuuta 2020

Miten muistaa listoja ja nimiä?



Minä kirjoitan kauppalistan sen reitin mukaan, osasto osastolta, mitä kuljen kaupassa. En yleensä sitten ota kauppalistaa esille kaupassa. Paitsi silloin, kun en kerta kaikkiaan muista.

Yleisesti sanoen muistiin jäävät sellaiset asiat, joihin on kiinnitetty huomiota, joita on riittävästi kertailtu, ja asiasta on muodostettu jokin mielikuva tai merkitys.

Muisti jaetaan karkeasti kahteen: lyhytkestoiseen työmuistiin ja pitkäkestoiseen säilömuistiin. Työmuistissa asiat säilyvät alle puoli minuuttia. Säilömuistiin kertyy asioita, taitoja ja kokemuksia pitkin elämää. Sen kapasiteetti on rajaton.



Monesti tuntemattomien ihmisten tavatessa käy niin, että ensin esittäydytään ja sitten ryhdytään keskustelemaan. Pian on kulunut puoli minuuttia ja keskustelukumppanin nimi on unohtunut, koska sitä ei ole kertailtu eikä kytketty mihinkään. Pysyvää muistikuvaa ei ole jäänyt säilömuistiin.

Nimien muistamiseen liittyvään ongelmaan auttaa sama tekniikka, joka toimii myös muissa tilanteissa. Luo mielikuvia, keksi yhteys ja toista.



Nimeä kannattaisi kertailla jo siinä keskusteltaessa. Nimen voi vaikka kytkeä samannimiseen tuttuun ihmiseen. Tällöin syntyy jo mielikuva, joka auttaa muistamisessa.

Entäs numeroiden muistaminen? Ensimmäinen asia on numeroiden ryhmittely osiin. Myös visualisoimisesta voi olla apua. Etsitään numerolle jokin vastaava kuva. Esimerkiksi kolme voi olla joutsen, seitsemän viikate ja yhdeksän lumiukko. Tämän kolmen numeron sarjan 3,7,9 voisi muistaa lauseesta "Joutsen löi viikatteella lumiukkoa".



Entäpä neuvoksi klassikkotilanteessa, jossa pankkikortin tunnusluku unohtuu käteisautomaatilla tai kaupan kassalla? Näppäiltävän tunnuksen kohdalla auttaa yleensä motorinen hahmo eli kuvio, joka tunnusluvun näppäilemisestä syntyy. Jos tunnusluku on sormissa näppäilynä, miettiminen voi jopa vaikeuttaa muistamista.

Moni on huomannut, että siinä kauppalistaa kirjoittaessa tulee jo jäsentäneeksi ostettavia tiettyyn järjestykseen. Tämä auttaa muistamaan. Kun asioi tutussa kaupassa, kuten aiemmin kirjoitin, voi myös käydä mielessään läpi reitin, jonka varrelta poimii tavaroita.



Lähteet: Helsingin Sanomat 25.1.2020, kuvat Pixabay

12 kommenttia:

  1. Tuo on totta, että kaikkien näppäiltävien numerosarjojen luvut sormet muistavat päätä paremmin. Mutta auta armias, kun laite, jolle ne näppäillään on erilainen kuin Suomessa. Silloin menee hetki muistaa, mikä se numero olikaan.
    Tietty reitti kaupassa auttaa myös muistamaan, senkin mitä tarvitsee ostaa, vaikkei lappua olisikaan.
    Olen kyllä kuullut, että aivojen yllättäminen tekemällä asiat eri tavalla kuin on tottunut kehittäisi muistia (?)
    Mukavaa päivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kommentistasi.Kyllähän ne sormet muistaa. Hui, jos laite olisi erilainen kuin Suomessa. Sinulla on varmasti maailman matkailun tuoksinassa hämmästyttänyt erilainen laite. Minä olisin hyytynyt.

      Poista
  2. Olen pari kertaa kokenut totaalisen blackoutin tunnuslukuni kanssa, ollut epävarma, mutta oikean sitten näppäilinkin. Minulla on salainen koodi jossain puhelimessa ylhäällä, olisihan se kamala, jos vaikka matkalla unohtuisi.

    Minä en muista mitään verrattuna mieheeni :) Hän muistaa yksityiskohtaisia asioita 20 vuoden takaa, missä oltiin, mitä tehtiin. Enkä minä muista ollenkaan. Johtuisikohan tämä siitä, että hän on hyvin matemaattinen, laskee päässä hetkessä hankaliakin laskutoimituksia ym. Ei onnistu minulta, numerot eivät kiinnosta, sanat enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos riitta k kommentistasi. Minulla on samanlainen mies kuin sinulla. Uskomaton numeromuisti. Hänkin muistaa vuosiluvut nopsasti ja selvästi. Onneksi häneltä saa apua näissä asioissa. Eli vaikka kuinka pitkään olen ollut nykyisessä työssäni. Minullakin on ollut ainakin kerran blackout tunnusluvun muistamisessa. Aika sietämätön tunne!

      Poista
  3. Täällä on kuvamuisti, eli muistan helpoiten kuvien kautta, vaikka sen ruokalistan. :) Auttaa kun miettii itse esineet, ruoat, paikat jne. Mutta kaikkeen tämä ei toki taivu.

    Sydämellistä viikon jatkoa Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia kommentistasi. Varmasti kätevää tuo kuvamuisti, jonka avulla muistat kauppalistankin.Olisipa minullakin tuon kaltainen muisti.

      Poista
  4. Kauppalistan kirjoittaminen ostosreitin mukaan on muuten ihan totta! Sitä en ole tietoisesti tullut ajatelleeksikaan, alitajuisesti kirjoitellut ostokset muistiin siinä järjestyksessä. Aika yllättävää :)
    Työmuistiko noin lyhyt - se on helppo uskoa ja siltä se tuntuukin. Mutta nyt on myös säilömuisti hapertunut - kääk :D
    Itse muistan parhaiten numerot. Lähipiirin henkilötunnukset loppuosineen helposti ja kivikautisia lankanumeroita pitkän rimpsun, omaksi ilokseni varmaankin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat.Kauppalistan laatiminen ostosreitin mukaan toimii. Onneksi. Sinulla on aivan uskomaton säilömuisti numeroiden suhteen. Kun muistat läheisten henkilötunnukset, ja varmaan myös muitakin numerosarjoja.Työmuisti on hyvin lyhyt, ja vielä sitten on sekunteja kestävä aistimuisti. Asia on havainnoitava, että se siirtyy työmuistiin.

      Poista
  5. Mielenkiintoista muistitietoa! Kun vaan muistaisi tämänkin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Hih! Tämä ei kai nyt ole hirveän tärkeää muistaa.

      Poista
  6. Mielenkiinnolla luin. Nimimuisti on mulla se joka tökkii..Hyvää Runebergin päivää

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentistasi Kristiina. Minullakin on huono nimimuisti, mutta sillä kuitenkin jotenkin pärjää. Hyvää loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!