torstai 27. helmikuuta 2020

Mistä tietää, onko masentunut vai vain alakuloinen?



Minun isäni kuoli masennukseen eli teki itsemurhan. Hän hirttäytyi psykiatrisen sairaalan pannuhuoneessa. Me omaiset olimme sitä mieltä, että hänet päästettiin liian pian pois suljetulta osastolta, jossa häntä olisi tarkkailtu. Olin silloin 18-vuotias.

Isäni masennus oli niin syvä ja vaikea, että hän meni psykoosiin ja näki esimerkiksi liekkejä seinän vierustoilla ja oli soittamassa palokuntaa. Todellisuudentajua ei enää ollut.



Sitä oli hyvin vaikeaa ja raskasta seurata.  Isän masennus oireili aluksi huolestuneisuutena. Hän pelkäsi, että vesijohdot ja pannuhuoneen öljykattila rikkoutuvat. Liekkien näkemisen jälkeen saatoimme hänet sairaalaan ja hän jopa yritti vauhdissa hypätä autosta pois. Isä oli rakas. Häntä on edelleen suuri ikävä.

Kaikilla on joskus mieli maassa. Mutta miten erottaa tavallisen alakulon hoitoa vaativasta masennuksesta? Psykiatrian professori Erkki Isometsä vastaa:



Masennukselle on tyypillistä, että masennuksen tunne jatkuu viikkokausia. Alakulolle on sen sijaan tyypillistä se, ettei se jatku pitkään ja se liittyy johonkin ikävään ja vaikeaan asiaan, jota ihminen ajattelee.

Vaikeassa masennuksessa masentunut mieliala on vallitsevana koko ajan. Ihminen herää masentuneena ja on sitä koko päivän.



Masennuksen oireita on muun muassa mielihyvän menetys, väsymys, itsetunnon lasku, ruokahaluttomuus tai vastakohtaisesti sen lisääntyminen, itsetuhoiset ajatukset, keskittymisvaikeudet ja itsesyytökset.

Masennuksen nyrkkisääntönä on, että apua pitäisi hakea, jos masennus vaikuttaa arkiseen selviytymiseen ja mielessä on itsetuhoisia ajatuksia. Suomessa kuolee vuosittain satoja ihmisiä itsemurhaan.



Melkein kaikki mielenterveydenhäiriöt ovat monitekiäisijä. Joten masennukseen on vaikuttamassa monta eri syytä. Niitä ovat Isometsän mukaan ensiksikin geneettinen riski. Masennustaipumus on kohtalaisen periytyvää.

Toisena syynä voi olla lapsuusiän vakavat kehitykseen vaikuttavat tekijät. Näitä ovat esimerkiksi kaltoinkohtelu, laiminlyönti ja hoivaa vaille jättäminen. Näitä oli isälläni. Hänen lapsuutensa oli hyvin turvaton. On vankasti osoitettu, että näillä on tekemistä myöhempien mielenterveysongelmien kannalta.



Kolmanneksi persoonallisuuden piirteillä on vaikutusta masennukseen. Erityisesti ihmiset, jotka kokevat negatiivisia tunnetiloja arkielämässään muita enemmän, masentuvat helpommin kuin myönteiset ihmiset esimerkiksi vaikeissa elämäntilanteissa.

Neljäntenä tärkeänä tekijänä on kuormittavat elämäntilanteet. Monesti ne ovat läheisiin ihmissuhteisiin liittyviä menetyksiä, työrooliin vaikuttavia asioita tai toimintakykyyn liittyviä tekijöitä kuten sairastuminen vakavasti. Aikuisista suomalaisista noin 5-7 prosenttia täyttää vuosittaina masennuksen oireet.





Lähteet: Helsingin Sanomat 15.2.2020, kuvat omat

10 kommenttia:

  1. Tärkeää tietoa! Rohkea kirjoitus! Kiitos ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. On helpottavaa kirjoittaa isän itsemurhasta, hirttäytymisestä psykiatrisen sairaalan pannuhuoneessa.

      Poista
    2. Ja puhetta asioista niiden oikeilla nimillä. Silloin asia voi edes pikkuisen tuulettua ulos mielestä ja helpottaa oloa. Salaisuuksien ylläpitäminen ei johda eteenpäin. Silti, ei ole helppoa avata näin isoja asioita, ei pienempiäkään.

      Poista
    3. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat.Mielenterveyden ongelmista tosiaan pitäisi puhua avoimesti. Mutta ne ovat vielä eräänlainen stigma. Minun mielestä mielenterveyden sairaus on kuin mikä tahansa sairaus ja siihen voi saada hoitoa.

      Poista
    4. Se on juuri näin! Iloa viikkoosi 😊

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Mentaalimatkaaja. Minusta on hyvä jakaa vaikeitakin asioita.

      Poista
  3. Olet rohkea, kun olet kertonut isäsi masennuksesta. Vaikuttavat kuvat ja teksti. Kiitos Marja.
    Haluan uskoa, että masennuksen periytymiseen vaikuttaa, yhtä paljon kuin geneettinen alttius, vanhemman mielenterveysongelman salailu. Itse olen kokenut valtavaa vapautumista, kun aloin puhua äitini mielenterveysongelmista ja psykoosista.
    Oikein ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista Kirsti. Luin kirjastasi äitisi mielenterveysongelmista. Torjutut tunteet, suru läheisen mielenterveysongelmista, voi aiheuttaa torjuttua häpeää, mikä ilmenee esimerkiksi yleisenä ahdistuneisuutena, liiallisena huolestuneisuutena ja ylisuorittamisena. Sinä olet rohkea, kun olet kertonut äitisi ongelmista. Mukavaa viikonloppua sinne kauas!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!