perjantai 21. helmikuuta 2020

Ohje perfektionistille: "Paras on hyvän pahin vihollinen."Minä en ole perfektionisti. Ikäkin on tuonut armollisuutta itseä kohtaan. Ajattelen, että sellainen seitsemän kahdeksan suoritus on riittävän hyvä. Enkä voisi hajamielisyyteni takia saavuttaakaan täydellistä. Eli keskitaso on  hyvä. Niin, paras on hyvän  tai keskitason pahin vihollinen.

Tunnollisuus - ei ylitunnollisuus - suojaa ihmisiä masennukselta. Masennuksesta on tullut miltei kansantauti, mutta siltä voi suojautua, sanoo psykiatrian professori Jyrki Korkeila.On vähän yllättävää, että tunnollisuus suojaa masennukselta, mutta jos tunnollisuus lipsahtaa perfektionismin tai ankaran itsekritiikin puolelle, siihen, että vain paras kelpaa, masennuksen ja päihteiden käytön riski lisääntyy selvästi.

Liiallinen itsekriittisyys on ihmiselle myrkkyä. Myötätunnon opettelu itseään kohtaan voi suojella masennukselta. "Armo on todella tärkeä asia. Nykyään käytetään sanaa itsemyötätunto. Se tarkoittaa sitä, että osoittaa armoa ja lempeyttä myös itselleen", sanoo Korkeila.Tunnollinen ihminen on paremmin suojassa masennukselta, sillä hän on usein harkitseva, velvollisuudentuntoinen, luotettava ja hyvä pitämään elämää hallinnassa.

Tunnolliset ihmiset ovat usein muita terveempiä ja elävät pitempään, jos he sairastuvat, he hakevat aktiivisesti apua ja tekevät töitä ongelmien ratkomiseksi.Masennuksessa 30-40 prosenttia selittyy geneettisillä tekijöillä. Mutta pelkät geenit ei luonnollisesti aiheuta masennusta vaan vain altistavat sille. Masennuksen syntyyn vaikuttavat muun muassa myös vastoinkäymiset, stressi, lapsuuden kasvuympäristö, ihmissuhteet ja temperamenttipiirteet. Turvallinen lapsuus ja nuoruus antavat ihmiselle hyvän suojan.

Samat tekijät, jotka edistävät terveyttä, edistävät myös mielenterveyttä, kuten riittävä uni, terveellinen ruokavalio ja liikunta.

Liikunnan ei tarvitse olla rehkimistä, vaan esimerkiksi kävely ja uiminen riittävät. Etenkin metsässä liikkuminen on terveellistä ja lisää elinvoimaa ja vähentää stressiä. Japanilaiset lääkärit eivät turhaan jakele potilailleen metsäkävelyreseptejä.


Lähteet: Helsingin Sanomat 12.1.2020, kuvat  kesäiset omat
What do you want to do ?
New mail

9 kommenttia:

 1. Ihania kesäisiä kuvia,ikävä kesää. Miesystäväni kertoi ennen olevansa perfektionisti,kuulemma halusi että piha oli täydellinen ja mattojen hapsutkin täytyi olla suorassa Joulusta puhumattakaan sekä tunnollinen työssä. Vaimonsa kuoli yllättäen,kolme poikaa opiskelivat,nuorin 12v, silloin elämän tärkeysjärjestys muuttui totaalisesti vaikka vieläkin on työssään tosi tunnollinen ei ihan vähällä jää saikulle. Kyllä ikä tuo eri arvojärjestyksen elämään ja isot menetykset myöskin. Kyllä itsellenikin olen jo näin kuusikymppisenä paljon armollisempi kuin nuorempana, kaikkea ei tarvitse itse tehdä,eikä rasittaa äärimmilleen niin että kyllä vähemmälläkin pärjää eikä omistamisenkaan pakkoa ole enää, no sitä ei ole oikeastaan ollutkaan. Valmistaudun tässä työkavereiden kanssa saunailtaan jä tiedän että hauskaa tulee olemaan,mukavaa viikonvaihdetta Marja :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. On kyllä ikävä kesää, lämpöä ja valoa. Silloin ei tarvitse lämmittää päivittäin meidän pönttöuuneja. Voi uida ja kulkea metsissä.

  Miesystäväsi on kokenut kyllä suuren, äkillisen surun. Ja on pannut arvot uusiksi. Ei siinä varmasti jää aikaa syynätä maton hapsuja, kun on vastuussa yksin lapsistaan. Eihän nyt tavallisessa tunnollisuudessa mitään pahaa ole. Mutta jos se menee yli, ihminen jumittuu omiin kuvioihinsa, eikä jaksa välittää kovinkaan hyvin lähellä olevista ihmisistä.

  Kyllä täälläkin ikä on tuonut itsemyötätuntoa ja armollisuutta, mutta en ollut nuorempanakaan pilkun viilaaja. Olen kärsimätön ihminen, enkä tuhraa liikaa aikaa tilanteissa vaan haluan mennä eteenpäin.

  Tuo että kaikkea ei tarvitse itse tehdä, vapauttaa energiaa muuhun, ehkä tärkeämpään, minun tapauksessani lukemiseen, kirjoittamiseen ja maalaamiseen. Sinä olet oppinut paljon elämässä. Kuljet varmasti avoimin mielin, uteliaanakin elämälle. Ihanaa saunailtaa teidän porukalle!

  VastaaPoista
 3. Taas aivan ihanat kuvat, jotka saavat unelmoimaan kotimaan kesästä.
  Kai se vanha viisaus, että kohtuu kaikessa sopii tähänkin.
  Minä olen liian lyhytjännitteinen pyrkiäkseni täydellisiin suorituksiin. Yleensä olen mennyt sieltä, missä aita on matalin, joskus hieman syyllisyyttä tuntien.
  Mukavaa lauantaita Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Kesää tässä kaivataan. Mutta kyllä se pian tulee. Tosiaankin, olisi hyvä aina muistaa tuo sanonta kohtuus kaikessa. Olemisissa ja tekemisissä. Oli kiva lukea, ettet sinäkään pyri täydellisiin suoristuksiin. On hyvä olla vähän huithapeli. Niin elämä on kivempaa.

   Poista
 4. Metsä on kyllä parantava, terveyttä ylläpitävä paikka <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Onneli Winter. Juu, metsässä laskee verenpaine, välittyy vähemmän kortisolia eli stressihormonia, enemmän endorfiineja. Metsässä on vain niin hyvä olla. Turvassa kauneudessa.

  VastaaPoista
 6. Niin totta, että uni ja happi, ulkoilu auttaa. Joskus toki joutuu sellaiseen tilaan, että kun ei enää nuku juuri ollenkaan, ei sitten jaksa enää happihyppelyille. Mutta itsellä on tosiaan ollut työuupumuksen kautta tullut unettomuus ja siitä sitten masennus. Mutta se korjaantui muutamissa viikoissa, kun uni vihdoin tuli, mutta ihan samanlainen en koskaan ole ollut sen jälkeen ja muistan myös aina himmata, jos käyn liian kierroksilla.

  Sydämellistä viikonloppua Marja. <3

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Tiia. Tosiaan ulkoilu ja kunnon unet auttavat. Ulkoilu rauhoittaa, jos on ahdistunut. Ja toisinpäin, jos on väsynyt, piristyy. On päästävä joka päivä kävelylenkille tätä nykyään. Masennus on toisaalta arvokas ja opettavainen elämänkokemus ja se voi jopa suojella mieltä. Hienoa, että olet oppinut relaamaan, jos on liikaa kiireitä. Minä olen todella onnellinen siitä, että olen nukkunut hyvin noin kaksi viimeisintä vuotta. Sitä ennen oli kausittaista unettomuutta. Jos minä nukun vähänkin huonosti, olen seuraavana aamuna miltei toimintakyvytön. Toivon, että hyvät unet jatkuu. Makoisia ja hyviä unia sinullekin! Ja sunnuntain rauhaa.

  VastaaPoista
 8. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!