keskiviikko 21. elokuuta 2019

Syön tavallista kasvisruokaa




Ketoruokavalio. Ei kiitos. Paleoruokavalio. Ei kiitos. Gluteeniton ruokavalio. Ei kiitos. Vegaaniruokavalio. Ei kiitos. Liian hankala toteuttaa. Fleksaus eli joustava kasvissyönti. Ei kiitos. 5:2 ruokavalio. Ei kiitos. Itämeren ruokavalio. Ei kiitos. Välimeren ruokavalio. Kyllä kiitos. Olen syönyt sitä tietämättäni. 80-20 ruokavalion.  Ei kiitos. 80% terveellisesti, 20% herkkuja. Kasvisruokavalio. Kyllä kiitos. Eettisistä syistä.


Nykyisin somessa näkee miltei fanaattisia kirjoituksia jonkin ruokavalion paremmuudesta. Se on minusta jotenkin ahdistavaa. Miksi olla niin mustavalkoista, ehdotonta, vaikka  harmaan sävyt voisi olla hyviä, kauniita.


Ruoan terveellisyydestä ollaan monesti somessa liian tiukkoja. Pitäisi syödä aina ja kaikkialla rutiterveellisesti. Hoh, hoijaa. Kaipaan malttia ja avarakatseisuutta. Mutta mikä minä olen toisten syömistä arvostelemaan.

Ravitsemusterapeutti - jota pyydetään aina kommentoimaan - Reijo Laatikainen on sitä mieltä, että terveys kohenee, jos pystyy syömään laajasti ottaen ja kohtalaisen terveellisesti riittävän monia vuosia.


Laatikaisen mielestä makkara, sokeri, margariini eivät ole edelleenkään myrkkyä. Mitään superfoodeja ei oikeasti ole. Avokado ja pakurikääpä eivät estä vanhenemista.

Liiallisella jodinsyömisellä voi sekoittaa kilpirauhasen toiminnan. Esimerkiksi merilevä sisältää paljon jodia. Samoin liiallinen raudansyönti altistaa sydän- ja verisuoni sairauksille ja tyypin 2 diabetekselle.

Yksi ja sama ruoka voi olla yhden sairauden riskitekijä ja toisen suojatekijä. Ruisleipä auttaa ummetukseen, mutta se voi olla ärtyvästä suolesta kärsivälle mahdoton kivun ja ripulin vuoksi. Punainen liha aiheuttaa suolistosyöpää, mutta suojaa anemialta.

Eli jatkan entiseen malliin ja lisäksi nautin syömisestä.







Lähteet: hävinnyt, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

  1. Ihanan järkevä ruokavalio Marja <3 Sanoo toinen samanlaista noudattava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Tavallinen kasvissyönti on helppoa. Kiva tavata toinen, joka syö mutkatonta kasvisruokaa.

      Poista
  2. Tuo ruokajuttu on tänäpäivänä niin kummallinen kun tulee tutkimusta tutkimuksen perään että mitä sitä uskaltaisi enää syödä. Nuo lisääntyyneet suolistosyövät ajatteluttaa, liekö paljon puhutulla mikromuovilla osuutensa,tiedä häntä? Itse pidän suurempina pahiksina valkoisia jauhoja,sokeria ja liiallista eläinperäistä ruokaa. Ajattelen näin että luonnonmukaisesti tuotettu ja mahdollisimman vähillä lisäaineilla niin hyvä on. Mukavaa torstaita Marja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi.Nimenomaan nuo tutkimukset toistensa perään hämmentää. Juteltiin naapurin vanhan miehen kanssa ruoasta. Hän totesi, että epäterveellinen ruoka maistuu hyvältä ja niin sanottu terveellinen ruokavalio vähemmän hyvältä. Joten meitä on moneksi. Olen sanonut terveysuskovaisuudeksi tätä tarvetta syödä aina kunkin ruokavalion suhteen yliterveellisesti. Ruoka kun on vain osa elämää. Sen ei pitäisi hallita. Minulla on vähän samanlainen katsantokanta ruokaan kuin sinulla. En osaa syödä täysin valkoista leipää. Ruisleipä on suomalaisuuden ytimessä (Ruista ranteeseen!), sitä on syöty Suomessa tuhansia vuosia. Ja täältä se on levinnyt Venäjälle ja Baltiaan. Ja valkoisen viljan jälkeen tulee nopeammin nälkä kuin ruisleivän jälkeen. Eli höttöä.Totta tosiaan.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!