perjantai 9. elokuuta 2019

Marjat ovat superfoodia, mutta olen liian kärsimätön poimimaan niitä



Minä en marjasta, koska en ole siihen tarpeeksi kärsivällinen. Säntään esimerkiksi mustikassa marjapaikalta toiselle, eikä keruuastia - se on aina pieni, jotta tuntisin onnistumisen iloa -  täyty. Joskus saatan käydä pitkäkseni sammaleelle ja katsella taivaan pilviä.



Meillä mies poimii marjat ja minä sienet. Lapsuuden perheessä pojat eivät poimineet marjoja. He jankkasivat ehkä paikallista sanontaa: "Olen mies, enkä marjanpoimija." Eikö mieheni ole mukamas mies? Syön kyllä melko paljon marjoja niiden maun ja terveellisyyden vuoksi. Seuraavaksi marjojen terveysvaikutuksesta. Suurin osa tutkimuksista on vielä hiirikokeita.



Marjat torjuvat tulehdusta.
Marjojen syöminen vähentää matala-asteista tulehdusta. Se on usein oireeton, mutta altistaa verisuonitautien lisäksi syövälle ja dementialle.



Karpalo on kuin antibiootti.
Karpalomehu aamuin illoin vähentää ja jopa estää virtsatieinfektion uusiutumista. Se on yhtä hyvä kuin virtastietulehduksen hoitoon käytettävä trimeto-priimi-antibiootti.



Mustaherukkaa ja mustikkaa muistille ja silmille.
Hiirikokeissa mustaherukka ja mustikka vähensivät beeta-amyloidiplakkien kertymistä aivoihin. Beeta-amyloidiplakit ovat proteiinisakkaa, jota aivoihin kertyy muun muassa Alzheimerin taudissa.

Mustaherukka voi lieventää glukooman eli silmänpainetaudin oireita. Se parantaa myös hämäränäköä ja silmien väsymistä.



Mansikka tepsii kolesteroliin.
Mansikasta on paljon etenkin pakastekuivatulla mansikkajauheella tehtyjä tutkimuksia. Niiltä koehenkilöiltä, jotka söivät mansikkajauhetta päivittäin monen viikon ajan, mitattiin alhaisempia kolesterolipitoisuuksia kuin verrokkiryhmältä.

Marjojen antosyaanit ja flavonoidit ovat yleensäkin terveellisiä koko psykofyysiselle ihmiselle.

Poimitko sinä marjoja?







Hyväterveys 8/2019, kuvat Pixabay

8 kommenttia:

  1. Marja ihan sama juttu. Marjojen poiminta ei ole minunkaan juttu. Kärsimätön täälläkin, mutta on ne hyviä. 😋

    Aurinkoista viikonloppua Marja. 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiia. Kiva tavata toinen vähän kärsimätön ihminen. Kyllähän niitä marjoja saa pakastealtaastakin talvella, mutta eivät ole yhtä hyviä kuin itsepakastetut. Mies onneksi oikein tykkää poimia marjoja.

      Poista
  2. Minä syön hurjasti marjoja,puolukka ja mustikka parhaita. Parina viime vuonna olen ostanut marjani kun viikonloppuisin ei jaksa rämpiä metsässä,työ ottaa mummosta mehut.Juuri äsken kun kotiuduin töistä niin söin karviaisia pensaasta että maha pullottaa.Mukavaa viikonloppua sinne :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. Minä en osaa oikein syödä marjoja kuin aamupuurolla. Teen välillä myös smoothieita. Karviaismarjat ovat kuin pohjolan viinirypäleitä. Hillona ne on herkkua. Onneksi kaupasta saa pitkin vuotta pakastemarjoja ja tuoreita pensasmustikoita, vadelmia ja mansikoita.Leppoisaa lauantaita sinulle!

      Poista
  3. Eihän sillä ole väliä, kuka ne marjat on poiminut, kunhan niitä vain on <3
    Meillä molemmat tykkäämme marjastamisesta.
    Ihanaa viikonlopun jatkoa Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Todella hienoa, että molemmat tykkäätte marjastamisesta. Lapsuudessani marjastin, ja kuinka ihanaa oli täysi mustikkasankko. Mutta en ole koko aikuisikänäni enää juurikaan marjastanut. Tämä kärsimättömyys kun on.

      Poista
  4. Marjapensaista poimin mutta metsämarjoja en :) Mukavaa viikon alkua sinulle☀️⚘🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kristiina. Minä en pysty poimimaan edes marjapensaista. Samoin hyvää viikonalkua sinulle!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!