Kävin aikanaan opiskeluihin liittyen psykodynaamisen psykoterapian, mikä on kehitetty Freudin psykoanalyysista. Terapia kesti kolme vuotta, ja tapaamisia oli kaksi kertaa viikossa. Terapiassa puhuin lähinnä minä, terapeutti puuttui tilanteeseen vain silloin, kun puheeseeni tuli pitkä tauko. Se tarkoitti, että minulla oli vastarintaa kyseiseen aiheeseen.
Terapiassa keskityttiin lapsuuteen, torjuttuihin kokemuksiin, tiedostamattomaan. Suuri päämäärä terapiassa oli itsetuntemuksen lisääntyminen ja unien tulkinnan oppiminen. Vaikka terapia oli paikoin raskasta, sain käsitellä siellä lapsuuden vaikeita kokemuksia ja eheytyä. Hyvinvointini lisääntyi.
Psykoterapiasta haetaan apua monenlaisiin asioihin. Joku saattaa haluta vain lisätä itsetuntemusta. Yleisimmin apua etsitään muun muassa psyykkisiin oireisiin, äkillisiin elämänkriiseihin, uni- ja syömishäiriöihin, riippuvuuksista irtaantumiseen, krooniseen väsymysoireyhtymään ja jopa joidenkin fyysisten sairauksien, esimerkiksi kiputilojen hoitoon.
Apua kannattaa hakea, kun psyykkiset ongelmat rajoittavat elämää. Psykoterapiassa voidaan löytää syy siihen, mistä ongelmat ja oireet kumpuavat. Se voi voi opettaa työkaluja käsitellä vaikeita tunteita tai ajatuksia.
Psykoterapiassa koettu hyvä ja lämmin vuorovaikutussuhde terapeuttiin voi korjata lapsuuden vaille jäämisen kokemuksia. Terapia saa usein kirkastamaan omia elämänarvoja ja tuo myönteisyyttä.
Miten psykoterapiaan pääsee?
Jos haluaa Kelan tukemaa psykoterapiaan, pitää olla ensiksi psykiatrin lausunto psykoterapian tarpeesta.
Yksityisillä psykoterapeuteilla käynti maksaa paljon, 70-120 euroa/45 minuuttia. Kela voi siis korvata osan terapiasta.
Sitten pitää etsiä psykoterapeutti, jonka kanssa kemiat toimivat. Tämä voi kestää kauankin.
Psykoterapian kesto on tärkeä osa suunnitelmaa. Ratkaisukeskeiset psykoterapiat vaativat usein vain viisi tapaamista. Lyhytterapiaksi kutsutaan 4-20 kerran tapaamista. Pisimmillään terapia voi kestää vuosia.
Erilaisia psykoterapioita
Tyypillisesti psykoterapiat jaetaan viiteen pääluokkaan.
Psykoanalyysi ja psykodynaaminen psykoterapia ovat vaikuttaneet kaueimmin Suomessa. Niissä pyritään tekemään tiedostamatonta tietoiseksi, käsittelemään lapsuutta ja tämän hetken ongelmia. Terapia on usein vuosien mittainen.
Kognitiivivisessa psykoterapiassa työstetään ajatuksia ja niihin liittyviä tunteita. Ideana on, että kun työstetään ajatuksia, myös käyttäytyminen muuttuu. Psykoterapiassa harjoitellaan usein uusia käyttäytymis- ja toimintatapoja. Terapiaan voi liittyä erilaisia kotitehtäviä.
Taideterapiat hyödyntävät usein asiakkaalle läheistä taiteenmuotoa: kirjoittamista, musiikkia, kuvataidetta, tanssia tai näyttelemistä. Joskus voi olla helpompaa kommunikoida muuten kuin sanoilla.
Integratiivisessa psykoterapiassa yhdistetään eri terapiamuotoja asiakkaan tarpeen mukaan. Siinä ei olennaista ole terapiasuuntaus vaan hyvä yhteistyö.
Ratkaisukeskeinen psykoterapia suuntautuu tulevaisuuteen. Sen tavoite on lisätä voimavaroja, toiveikkuutta ja tavoitteellisuutta. Terapiassa hyödynnetään asiakkaan vahvuuksia ja etsitään luovia ratkaisuja ongelmiin.
Mikä terapiamuoto kiinnostaisi sinua eniten?
Lähteet: Aputerveys 8/2019, kuvat omat
Ehdottomasti haluaisin käydä juuri psykoterapian läpi ja menneisyyden lapsuuden möröt työstää läpi. Mutta toisaalta kauhean raskaaksi kokisin ramppaamisen ja jo vanhojen asioiden muistelun. Tarvetta olisi ollut kolmikymppisen taitekohdassa eniten.
VastaaPoistaMukavaa päivää Marja. <3
Kiitos Tiia kommentistasi. Psykodynaamisesta psykoterapiasta oli minulle paljon apua raskaan, vaativan lapsuustaustani läpi käymisessä. Mutta siihen todellakin pitää sitoutua. Kuten sanoit rampata siellä pari kertaa viikossa. Ja monesti jumittaa tietyssä kokemuksessa iät ja ajat.
Poista