torstai 22. elokuuta 2019

Elastaanivaatteet vaikuttavat nekin ilmastonmuutokseen




Minulla on vaatekaapissa elastaania, esimerkiksi farkuissa, urheiluvaatteissa ja leggingseissä. Olen ajatellut ruveta ostamaan elastaanittomia vaatteita ympäristöllisistä syistä. Kukapa ei lihasta luopuisi, mutta elastaanista luopuminen on vaikeaa.

Moni on tosiaan vähentänyt tai jopa lopettanut kokonaan lihansyönnin. Nyt löytyy uusi ongelma vaatekaapista. Lycra eli elastaani eli stretch. Se tekee vaatteista joustavia.

Muotivaikuttaja, bloggaaja, luennoitsija, trashionisti Outi Pyy on tehnyt kierrätysmateriaaleista pukuja linnan juhliinkin.

Outi Pyyn teesi on:  elastaani on saatanasta. Elastaani on vaateteollisuuden syöpä.

Elastaani keksittiin 1960-luvulla kumin korvaajaksi. Se on keinokuitua, joka tekee kankaista stretchiä eli joustavia. 1990-luvulla elastaania alettiin lisätä puuvillaisiin arkivaatteisiin, kuten t-paitoihin ja farkkuihin. Nykyisin on vaikeaa löytää vaate, jossa sitä ei olisi. Farkkuja ei tarvitse enää vetää märkänä päälle, koska ne joustavat. Elastaani tekee vaatteista niin mukavia, ettei voi melkeinpä kuvitella elämää ilman sitä.



Elastaanilla on useita haittavaikutuksia. Outi Pyy nostaa esiin niistä kolme:

Elastaani estää tekstiilien uusiokäytön
Vanhoja puuvillafarkkuja voi hyödyntää osana kierrätys uusiokangasta. Stretchfarkut joutuvat polttouuniin, koska tekokuitua ei voi erotella muusta kangasmateriaalista.

Vaatesuunnittelu ajautuu alennustilaan
Vaatteiden joustavuuden takia istuvilla leikkauksilla ei ole enää niin paljon väliä. Vaatesuunnittelun osaaminen katoaa.

Ihmiset ei tiedä todellista kokoaan
Ihmisten ei ole aikoihin tarvinnut mitata muotojaan, koska elastaani venyy. On totuttu joustaviin ja tiukkoihin vaatteisiin.

Outi Pyy kirjoittaa blogissaan: "Minua vituttaa joka kerta, kun mietin miten monta tonnia vuosittain menee puuvillaa ja muita luonnonkuituja polttouuniin ---muutaman elastaaniprosentin  takia."

Pyytä ei ole suututtaneet tavalliset farkunkäyttäjät vaan vaatekaupat, jotka keräsivät vanhoja vaatteita kiertoon. Eikö vaatteenkeräys ollut hyvä asia? Pyyn mielestä vaatekaupat huijasivat, kun ne väittivät, että kauppaan tuoduista vanhoista vaatteista tehdään uusia vaatteita. Todellisuudessa suurin osa kerätyistä vaatteista ei sovellu uusiokäyttöön, koska melkein kaikissa on elastaania.

Vielä ei ole keksitty keinoa, jolla erotella elastaani luonnonkuidusta ja sulattaa uudelleen käyttöä varten. Menetelmää kehitetään juuri nyt VTT:n tutkimuskeskuksessa Espoossa.

Kuluttajilla voi olla suuri voima. Voimme vaatia vaatteita, joissa ei ole elastaania. Samoin nettikaupassa kokojen, värien ja käyttötarkoituksen lisäksi pitäisi olla materiaalit. Ylipäätään pitäisi vaatia vaatteelle kestävyyttä, jotta se kestäisi paljon käyttökertoja, eikä olisi niin sanottua pikamuotia.

Mitä mieltä olet elastaanista?



Lähteet: Helsingin Sanomat 12.5.2019, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

  1. Suoraan sanottuna, minä inhoan elastaania. Luopuisin siitä heti, jos kaupasta löytyisi muita vaatteita. Inhoan tiukkoja venyviä t-paitoja ja neuletakkeja, joiden pukeminen on yhtä tuskaa, inhoan ihoa myötäileviä joka suuntaan joustavia farkkuja, jotka ovat rumia päällä ... inhoan elastaania niiiiiiin paljon! Ostan mieluiten kangaspuseroita ja -mekkoja heti kun ja jos sellaisia itselle sopivia löydän, ja pitkään olen odottanut kauppoihin oikeita kunnon puuvillafarkkuja niin kuin silloin ennen vanhaan oli. Ehkäpä niiden aika on jo käsillä, siitä kertoo tämä postauksesi, toivon hartaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeva kommentistasi. Nimenomaan se on ongelma, ettei kaupoista enää yleesä löydä puuvillavaatteita. Kaiken pitää joustaa. Sinä inhoat luontaisesti elastaanivaatteita. Olet viisas. Ehkäpä kaupoissa alkaa vähitellen olla kunnon puuvillafarkkujakin. Mutta se varmaankin vie aikansa. Monien pitäisi vain vaatia tätä.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen postaus ja ajankohtainen aihe! Tätä elastaaniasiaa on tullut pyöriteltyä työn osalta aika paljonkin ja toki omassa vaatekaapissakin on huomannut, että elastaani hapertuu vuosien mittaan. Eli vaikka paita olisi muuten ehjä ja hyvä, niin se elastaani on alkanut hajoamaan ja näkymään päällepäin, jonka takia paita ei ole enää millään mitalla siisti. Käyttöikä on lyhyempi kuin 100% puuvillatrikoossa tai muissa elastaania sisältämättömissä vaatteissa. :/ Ompelijana voin myös sanoa, että on aivan eri asia ommella ja kaavoittaa elastaanillisia kankaita, kuin tehdä hyvin istuvia ja mukavia vaatteita joustamattomista (luonnonkuitu)kankaista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milla kommentistasi. Olet asiantuntija, koska olet ompelija. Mielenkiintoinen tuo näkökulma, että elastaanivaatteet hapertuvat ajan mittaan, eikä vaatteet ole enää siistejä. Minusta tuntuu, että vain Marimekosta saa täysin puuvillaisia ja silkkisiä vaatteita, mutta on sillä myös elastaanivaatteita. Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Oivoi, tämäkin vielä! Olen mittatilausompelijakoulutuksessa ja viime kerralla totesimme, ettei tällaiset "vähän iäkkäämmät ja pulleroiset" kovin paljon joustamattomia paitapuseroita käytä. Tajusin, että omat vaatteeni ovat pääsääntöisesti joustavia. Trikoota enimmäkseen. Eli elastaania joukossa. Minä kyllä myönnän auliisti, etten varmasti tule luopumaan näistä. Tunnen oloni tukalaksi vaatteessa, joka ei jousta. Mutta opettelen tekemään niitä istuvia vaatteita heille, jotka sellaisia haluavat. Musta tuntuu, että mun loppuelämän valinnat ei ainakaan tässä kohtaa maapalloa pelasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Mervi.Jokaisella meistä on erilainen halu tai tuntu vaatteisiin. Sinä pidät trikoovaatteista. Kuten moni suomalainen. Itselläkin farkuissa on elstaania, mutta kun ei löydä enää kaupoista täysin puuvillaisia farkkuja. Jotkut ihmiset - kuten itsekin - kärsivät ilmastoahdistuksesta. Minulla sen ratkaisu on vain toimia sitä vastaan keinolla millä hyvänsä. Tsemppiä mittatilausompelijakoulutukseesi ja hyvää viikonloppua!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!