tiistai 6. elokuuta 2019

Ravintolisät eivät suojaa muistisairauksilta



Täytyy sanoa, että vähän järkytyin tästä uutisesta, etteivät ravintolisät suojaa muistisairauksilta.

Olen kuuliaisesti syönyt joka aamu omega-3 rasvahappokapseleita välttääkseni juuri muistisairauksia. Turhaan.


Ehkä pähkinät, oliiviöljy, kahvi, mustikka ja kala vaikuttaa edes jotenkin. Näiden on joissakin tutkimuksissa  todettu olevan hyväksi muistisairauksien välttämisessä. Tosin nyt en tiedä, pitääkö edes se paikkaansa.

Maailman ravintolisät on ainakin yli sadan miljardin euron bisnes. Yhteistä muistipillereiden vaikutuksessa on, että ne ovat kalliita eivätkä tehoa.


Tähän johtopäätökseen tuli kansainvälinen aivoterveyden asiantuntijapaneeli, joka julkaisi raportin ravintolisien vaikutuksista aivojen toimintaan.

Asiantuntijapaneelin, jossa oli mukana suomalainen geriatrian professori Miia Kivipelto, raportti kokoaa tutkimustietoa ravintolisistä. Mukana oli muun muassa B- ja D-vitamiineja, omega 3-rasvahappoja, ubikinonia ja neidon hiuspuu-uutetta.


Näitä mainostetaan väitteillä muistitoiminnan ja oppimiskyvyn tehostumisesta. Mutta nyt ravintolisien ei ole osoitettu hidastavan tai ehkäisevän dementian kehittymistä, eivätkä ne ehkäise tai hidasta myöskään Alzheimerin tautia tai muitakaan neurologisia muistisairauksia.

En osta enää omega-3 rasvahappokapseleita, mutta nautin kahvia, kalaa, pähkinöitä, mustikkaa ja oliiviöljyä.






Lähteet: Helsingin Sanomat 8.7.2019, kuvat Pixabay.

2 kommenttia:

  1. Olen samaan päätynyt minäkin. En syö mitään purkista. Paitsi D-vitamiinia talvella. Pitää vain syödä paljon kasviksia ja kalaa ja liikkua. Ja sitten tulee, mitä tulee ... aina sitä jotain vaivaa tulee, jos vanhaksi elää. Hyvin harvat pääsevät yli kahdeksankympin täysin terveinä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eeva kommentistasi. Sinähän olet ajatellut järkevästi jo kauan aikaa. Minulla tuo omegasta luopuminen on aivan uusi juttu.Ja ravintolisistä ei edes tiedä imeytyvätkö ne. Olen syönyt C-piimax-kalkkia miltei koko aikuisikäni. Siitä en osaa luopua, koska se tekee niin hyvää hiuksille ja iholle. Kaikenmoista vaivaa varmasti tulee itse kullekin iän myötä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!