Minä tarvitsen etenkin aamulla rauhaa ja hiljaisuutta. Somessa olen aika vähän. Olen pitänyt tätä blogia runsas kaksi vuotta, samoin facebookiin liityin kaksi vuotta sitten. Instagramiin vuosi sitten. Olen siis vielä noviisi.
Voin pitää somesta viikonkin taukoja. Eikä tee edes tiukkaa. Toisaalta vähän ihailen joidenkin kavereideni ja tyttäreni taitoa näpyttää somessa nopeasti puhelimella. Olen kyllä opettanut tyttärelleni, ettei somessa näpytellä, kun ollaan seurassa.
Tämä ei ole mikään katkuinen, kiivas saarnakirjoitus vaan yksi näkökulma ihmiseen. Ihmisillä on nykyisin vaikea pysähtyä ja vain olla. Jos pieni luppohetki koittaa, ollaan helposti tekstaamassa puhelimella tai selaamassa päivän uutisia. Koko ajan pitää jotenkin tehdä jopa rauhoittumisen takia, jotta pystyisi keskittymään vaikkapa podcastiin tai äänikirjaan. Moni jää ärsykekoukkuun.
Kasvatustieteen professori Juha T. Takala sanoo: "Meistä on tullut suorastaan kyvyttömiä sietämään tapahtumattomuutta elämässämme.---Kiireinen ihminen viestittää mielikuvaa tärkeydestä. Jos emme ole kiireisiä, olemme alkaneet potea siitä syyllisyyttä."
Mitä jatkuva informaatiovirta tekee aivoille, varsinkin jos hiljaisia tai tylsistymisen hetkiä ei ole? Aivot kaipaisivat välillä lepoa. Aivan kuin lihakset raskaan treenin jälkeen. Ihminen ei ole syntynyt jatkuvaan suorittamiseen.
Jatkuva häly ja touhotus ei tee hyvää tunne-elämälle. Älypuhelin voi toimia kuin mielialalääke. Se leikkaa pois huippukokemuksia ja syvempiä alhoja. Lopulta elämä alkaa olla tasaista. Koko ajan.
Uusimman tutkimuksen mukaan ikävystyminen tekee hyvää, mutta juuri sitä yritetään välttää. Tylsyydessä voi piillä luovuuden itu. Tieteiden ja taiteiden historiassa on lukuisia tarinoita tylsyyden tuottamista loistavista lopputuloksista. Esimerkiksi moni kirja tai keksintö olisi jäänyt syntymättä ilman ikävystymisen synnyttämiä luovuuden retkiä.
Takala sanoo: " Kun ympärillä on tukka putkella viilettäjiä, joita ihaillaan, ajattelemme sen olevan oikea suunta elämässä. Ihmisellä kun on tapana rakentaa identiteetti vertailemalla itseään toisten elämäntapaan. Jostakin kumman syystä luulemme, että valitsemamme tie on huonompi kuin ympärillä oleva."
Pidätkö sinä tekemättömyydestä ja rauhasta?
Lähteet: Voihyvin 6/2019, kuvat omat
Tuo suorittamisen pakkohan se tuntuu monilla olevan, minulla ei juurikaan mutta tiedän että jotkut voivat pitää laiskana meikäläistä. Minäkin olen sellainen että aamu täytyy olla pitkä ja rauhallinen että päivästä tulee hyvä. Kesät tahtoo olla kiireisiä mutta viikonloput pyrin olemaan läheisten kanssa,ei näillä kymmenillä enää jaksakkaan vouhottaa .Mukavaa viikon jatkoa Marja :-)
VastaaPoistaKiitos Pihakeiju kommentistasi. Hienoa että sinulla ei ole suorittamisen pakkoa. Sinulla on rauha itsesi kanssa. Ajatelkoon muut mitä ajattelee. Minun on miltei pakko rauhoittua välillä. Hyvää viikonjatkoa sinullekin!
PoistaIhan totta!Hiljaisuus on niin hyvää tekevä voima,asiat ja ajatukset saavat oikeat mittasuhteet. Kivaa loppuviikkoa sinulle🌷
VastaaPoistaKiitos pipsamuori kommentistasi. Hiljaisuus ja rauha on tosiaan hyvä ajatusten selkiyttämiselle. Hyvää viikonjatkoa myös sinulle!
PoistaHienot kuvat.
VastaaPoistaEn yleensä koe suorittamisen pakkoa, mutta sadonkorjuuaikana lkähes joka vuosi :(
Rakastan joutenoloa, siksi "suoritan" yleensä hommat äkkiä, että saan aikaa laiskotteluun. Se, jos mikä, palauttaa voimat.
Mukavaa torstaita!
Kiitos Kirsti kommentistasi ja mukava että pidät kuvista. Sinä ymmärrät laiskottelun jalon taidon. Tsemppiä sadonkorjaamiseen!
PoistaMinulla samoin kuin Kirstillä - teen pakolliset hommat äkkiä pois ja sitten saan laiskotella. Jotkut asiat on vaan tehtävä, oli mikä oli ja sehän on vain järjestelykysymys miten ne ottaa hoitaakseen. Olen pohjimmiltani järjestelmällinen ihminen eli kun asiat ovat järjestyksessä, on pääkin :)
VastaaPoistaKiitos Tuulikki kommentistasi. Näin on, että jotkut asiat on vaan tehtävä. Se kuuluu elämään ja arkeen. On varmasti hyvä olla järjestelmällinen, silloin tekee asiat kunnolla.
Poista