torstai 15. elokuuta 2019

Onko sinulla varmuusharha?

Jos tunnet vahvasti, että tiedät totuuden jostakin asiasta, vaikket ole ottanut siitä selvää, sinulla voi olla varmuusharha. Olisi hyvä tiedostaa, että varmuus kumpuaa fiilispohjalta, ei loogisesta päättelystä.

Älyllinen nöyryys on sitä, että tiedostaa oman ymmärryksensä rajat. Eikä väitä tietävänsä jotakin, mitä ei tiedä.


The Journal of Positive Psychology-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että juuri älyllisesti nöyrillä ihmisillä onkin muita laajemmat yleistiedot.

Tulos on looginen: omaksuakseen uutta tietoa ihmisen on myönnettävä, että hänellä on jotakin opittavaa. Nöyrillä ihmisillä on vahva sisäinen motivaatio oppia. He ovat uteliaita ja avaramielisiä.


Tiedolla voi tietenkin joskus päteä, mutta ihmissuhteissa yksipuolinen esitelmöinti uuvuttaa. Ihmiset pitävät enemmän keskustelukumppaneista, jotka kyselevät suhteellisen paljon.

Onko sinulla varmuusharhaa?Lähteet: Helsingin Sanomat 4.7.2019, kuvat omat

4 kommenttia:

 1. Hei, Marja, oikein mielenkiintoinen aihe sinulla tänäänkin. Tätä tietoa pitäisi jakaa niin kauan, että kaikille tulisi siihen jonkinlainen ymmärrys.

  Luulen että minulla ei ole tuollaista harhaa, ainakaan pahasti. Älyllinen nöyryys kuulostaa terminä kivalta, mutta jotenkin nöyryys ei ole niin selvä sana merkitykseltään, että siihen samaistuisin. Pikemmin luulen olevani vain utelias ja kriittinen ja periksiantamaton ja siksi jatkan tiedon etsintää. Haluan edes yrittää ymmärtää, mitä eri mieltä ajatteleva tarkoittaa ja miksi. Mutta loputtomiin äänessäolijat ja esitelmöivät ihmiset ovat todella tylsää seuraa. Lohduttaa, että näin kokevat toisetkin, niin kuin postauksessa kirjoitat.
  Kivaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommentistasi. Kuulostaa hyvältä tuo uteliaisuus, kriittisyys ja periksiantamattomuus sanan nöyryys sijaan. Sinä olet älyllisesti nöyrä. Hienoa että haluat ymmärtää, mitä eri mieltä ajattelevat tarkoittavat. Komppaan. Mutta esimerkiksi pakolaisvastaiset ihmiset esittelevät välillä niin hölmöjä kommentteja, että en oikein jaksa niitä enää kuunnella. Olen vain hiljaa. Niin kuin äskettäin tapahtui kirpputorin kahviossa.

   Poista
 2. Täysillä komppaan sinua ja edellisen kommentin Eevaa siinä kuinka turhauttavaa on yrittää keskustella sellaisen henkilön kanssa,joka on vakuuttunut omien mielipiteittensä oikeellisuudesta,eikä edes tajua, kuinka avartavaa olisi kuunnella mitä näkökantoja muilla olisi.Mielestäni on hienoa huomata,kuinka toisten mielipiteet avartavat omaa ajatusmaailmaa ja saavat keskustelun rönsyilemään🌼 Aurinkoista loppuviikkoa 😎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi pipsamuori. Onhan se välillä kiusallista olla paasaajan seurassa, koska tällainen ihminen ei kuuntele vasta-argumentteja vaan ajattelee niiden aikana - ei edes todella kuuntele -, miten saisi toisen lytättyä, mitä seuraavaksi sanoisi. Se on turhauttavaa. Mutta tähän maailmaan mahtuu monenlaista. Kivaa viikonloppua sinulle myös!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!