torstai 8. elokuuta 2019

En ole marttyyriMinä en osaa olla hiljaa parisuhteessa ongelman kohdatessani.  Olen joskus yrittänyt olla kertomatta ongelmasta, mutta se ei ole onnistunut.  Jo muutaman tunnin kuluttua valitus ryöpsähtää hereänä ja reippaana. Valitan kursailematta. En osaa vain huokailla ja olla surkeana.

Toisaalta olen joutunut ongelmiinkin suorasukaisen luonteeni takia. Olen epäoikeudenmukaisuutta kohdatessani sanonut pomolle liian suoraan asioita. Eihän siitä ole hyvää seurannut. 


Minusta tuntuu, että moni joutuu olemaan marttyyri sen takia, ettei pysty tai uskalla kertoa ongelmastaan esimerkiksi kumppanille. On toki niitäkin, jotka vain tykkäävät pantata ongelmaa ja näyttää sen epäsuorasti.

Tutkimusten mukaan parisuhteessa epäsuora mielen osoittaminen lisää todennäköisyyttä, että toinen reagoi kielteisesti. Murjottamiseen turvautuvat herkimmin ihmiset, joilla on heikko itsetunto. Heidän on vaikea ilmaista tarpeitaan suoraan, koska he pelkäävät tulevansa torjutuiksi.


Kun haluaa esimerkiksi muuttaa jotakin parisuhteessaan, kiertelemätön ote toimii paremmin kuin vihjailu tai manipulointi.

Marttyyrius on myrkkyä vanhemmuudessa, ja voi aiheuttaa lapselle ahdistusta. Vanhempi saattaa korostaa omia ponnistelujaan ja uhrauksiaan. Selvien ohjeiden ja kieltojen sijaan hän manipuloi lapsen tunteita tai vetoaa omaan pahaan mieleensä.


Töissä marttyyrin roolin omaksunut pitää itseään korvaamattomana, tekee töitä muidenkin edestä ja valittaa samalla työtaakastaan. Tämä pilaa ilmapiiriä ja aiheuttaa muissa syyllisyyttä. Lähteet: Helsingin Sanomat 25.7.2019, kuvat omat

7 kommenttia:

 1. Se on oikein hyvä,kun pystyy heti avautua mikä mieltä kaihertaa. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Unknown. Kyllä se on esimerkiksi parisuhteen kannalta oikein ja hyvää. Ja tietysti myös ystävyyssuhteissa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Tunnistinpa itseni heti tuosta sinun tavastasi puuttua ongelmiin, Marja. Helpottavaa kuulla, että meitä on muitakin, jotka eivät osaa pitää suutaan kiinni. Parisuhteessakin nostan aina kissan pöydälle, mutta niin olen saanut monta monta monta asiaa puhuttua kuntoon tai ainakin eteenpäin on menty.
  Uutta minulle on tuo, että mökötyksen taustalla voi olla huono itsetunto. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin ihminen, joka osaa mököttää pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Eeva. Ollaan siis vähän suupaltteja molemmat. Mutta hyvä niin. Kuten sanoit vain asioita puhumalla voi mennä eteenpäin. Jotkut mököttävät - siis vain jotkut - siksi, että pelkäävät hylkäämistä, jos sanoisi asioita suoraan.

   Poista
 3. Hyviä ajatuksia. Itsekin haluan hoitaa parisuhteen pienet vastoinkäymiset heti. Onneksi isotkin murheet voi ottaa esiin tulematta torjutuksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Ansku. Avoimuus on minusta hyvä parisuhteen pohja. Hienoa että hoidat parisuhteen pulmat heti. Hyvää kesänjatkoa sinulle!

   Poista
 4. OIjoi,olen oikein murjottamisen maailmanmestari. Voin pitää mykkäkoulua kolme viikkoakin. Huono puoli siinä on se, ettei mieheni huomaa mitään... tai ehkä vaan nauttii hiljaisuudesta. En ole 40 vuodessa oppinut, ettei tämä tapa toimi. Joka tapauksessa lopulta räjähdän. Mutta ei meillä auta suoraan puhuminenkaan. Eli ei oikein mikään. Samat asiat hiertää alussa ja nytkin vielä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!