maanantai 19. elokuuta 2019

Painajaiseni



Näen painajaisia silloin tällöin. Suomessa noin  5 prosenttia väestöstä näkee painajaisia usein. Painajaisissani on kolme pääteemaa: jonkin tekeminen pakosta liian nopeasti pitkän aikaa, loputtoman tylsän kirjan lukeminen pakosta ja pakeneminen.

Pakeneminen on yleensäkin tavallinen painajaisten aihe. Pakenen unissani esimerkiksi petoja tai pahoja ihmisiä eli elämäni pelkoja, pettymyksiä, surua. Pakenemisuni on evolutiivisesti järkevä. Lajin säilymisen kannalta on ollut pakko paeta uhkaa. Unessa harjoitellaan sitä Revonsuun uniteorian mukaan. Olen kirjoittanut aikaisemmin unien tulkinnasta kaksi juttua, täällä ja täälläkin.


Nopeasti pakonomaisesti tekeminen kumpuaa lapsuudesta. Minun oli pakko tehdä kotitöitä liian paljon. Olin jo noin 10-vuotiaana perheeni "äiti". Nykyhetkessä olen liian kärsimätön; uni muistuttaa siitäkin.

Tylsän kirjan pakonomainen lukeminen on vastakohta todellisuudelle, jossa luen nauttien ja ahnaasti. Kaikkien painajaisunien pohjalta nousee tuo pakonomaisuus, jota olen kyllä käsitellyt ja työstänyt. Mutta silloin tällöin se muistuttaa minua pysähtymisen tarpeellisuudesta.


Painajaisuni liioittelee, vääristelee, on ajaton, usein kieletön, arkaainen, uhkaava, kavala, huijari.

Sigmund Freudin mukaan uni on kuninkaantie alitajuntaan. Unessa alitajunta läikehtii superegon läpi uneen. Unentulkinta on ilmiunen muokkaamista vapaan assiosiaation menetelmällä piilounen viestin ymmärtämiseksi. Carl-Gustav Jung ajatteli kutakuinkin, että jokainen on itse unen paras tulkitsija.


Painajaisia on pääpiirteissään kahdenlaisia: traumaperäisiä ja idiopaattisia.

Traumaperäiset painajaiset ovat reaktio arjen pelottaville ja järkyttäville tapahtumille. On täysin normaalia, että trauma toistuu unessa.

Idiopaattiset painajaiset eivät käsittele suoraan arjen tapahtumia, eikä ole selvää mistä ne kumpuavat. Ne ovat mielikuvituksellisia, painostavia ja vilkkaita.


Tiuhasti toistuviin painajaisiin on olemassa terapiamuoto image rehearsal therapy. Tässä terapiassa käydään painajaista läpi valveilla, ja siihen mietitään parempi loppu. Terapiaa voi kokeilla myös kotona.

Jotkut ihmiset ovat saaneet positiivisia tuloksia harjoittelemalla selkounen näköä (lucid dreaming). Selkounessa on ideana, että kesken unen havahtuu ja tietää näkevänsä unta. Silloin pystyy vaikuttamaan unen kulkuun. Selkounen näkeminen luonnostaan on harvinaista, ja sen harjoitteleminen on pitkä prosessi.







Lähteet: Helsingin Sanomat 8.8.2019, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

  1. Valaiseva kirjoitus, Marja. Sain tästä lyhyesti monta uutta asiaa painajaisista. Heti aloin miettiä omiani, jotka ovat aina sitä samaa toistavia nekin. Olen jossain hankalassa paikassa enkä millään meinaa selvitä, portaat tai kaiteet pettävät, yhtäkkiä tie jyrkkenee alaspäin, latiaan ilmestyy reikä jne. Elämänmittaisista kamppailuista ehkä kertovat. Onneksi näen niitä harvoin enää, mutta ne aktivoituvat varmaankin ihan pienistäkin nykypäivän huolista.
    Mukavaa päivää ja lempeää tulevaa yötä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Eeva. Kiva jos juttu jotenkin valaisi painajaisia. Uskon nykyisin enemmän Jungiin unientulkinnassa. Sinäkin osaat itse tulkita unesi. Opiskeluaikaani hallitsi Freudin unientulkinta, mikä on sekin ihan ok. Jungia pidettiin silloin liian hämäräselkoisena ja uskonnollisenakin.Tuo unesi ehkä toimii sinullekin muistuttajana ja käsittelee päivän ongelmia. Painajaisia tarvitaankin. Outoina ne paljastavat vain meille itsellemme outoja persoonallisuuden puolia.

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen postaus. Viime yönä näin unta, että olin soutuveneessä, kun vastapäätä ollut vuori alkoi luhistua ja oli pelko "kivettyykö" koko meri ja vene jää jumiin. Jännää kyllä kivet lensivät ohi pään.

    Jotain sisäistä ahdistusta kenties, nyt on paljon hommaa ja häävalmisteluja.

    Mukavaa uutta viikkoa Marja. 🤗💛🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia kommentistasi. Upea ja mielikuvituksellinen painajainen, ja itse ymmärrät sen parhaiten. Voimia häävalmisteluihin joita varmasti riittää!

      Poista
  3. Jopa oli kattavasti tietoa painajaisista. Opin paljon uutta.
    Traumaperäiset painajaiset ovat tulleet tutuiksi nuoruudessa.
    Aikuisena en ole nähnyt painajaisunia tai sitten en muista niitä herättyäni.
    Mukavaa iltaa Marja <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos Kirsti kommentistasi. Olet todella onnekas, kun et ole kärsinyt lainkaan painajaisista aikuisiällä.Vaikka toisaalta niitä on ihan ok nähdä. Juttu ei ollut mikään kattava. Harmittelin sitä, ettei siihen mahtunut lainkaan unien tulkintaa, koska se on niin omansa laaja aihe.Mukavaa tiistaita sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!