tiistai 20. elokuuta 2019

Kun ei ole selkeästi aamu- eikä iltavirkku, mikä on?Minulle tieto, että on muitakin kronotyyppejä kuin aamu- ja iltavirkku, oli kiinnostava ja tarpeellinen. En tunne selkeästi olevani kumpaakaan.

Belgialaiset ja venäläiset tutkijat ovat sitä mieltä, että ihmisten jaottelu vain kahteen sisäiseen vuorokausirytmin tyyppiin on liian karkea. Venäläisten tutkimuksessa oli 1300 ihmistä.Tutkijat nostavat esille kaksi tyyppiä perinteisten lisäksi: iltapäivävirkut ja iltapäivätorkut.

Iltapäivävirkut heräävät usein unenpöpperöisinä, ja päivä lähtee käyntiin vasta noin kello 11 maissa. He pysyvät virkeinä iltapäivään noin kello viiteen asti, minkä jälkeen aktiivisuus laskee vähin erin iltaa kohti.Iltapäivätorkut taasen heräävät virkeinä ja myös pysyvät virkeinä puolenpäivän tuntumaan. Mutta sitten tilanne muuttuu, ja aktiivisuus alkaa vähentyä ja väsymyksen tunne lisääntyä, kunnes olo selkeästi virkistyy uudelleen kello 15:n jälkeen, ja he tuntevat itsensä aktiiviseksi pitkälle iltaan. Tulin siihen johtopäätökseen, että kuulun tähän ryhmään.

Tunnistatko itsesi näistä uusista unityypeistä?

Lähteet: Tiede 9/2019, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!