torstai 6. kesäkuuta 2019

Uusi ravitsemustrendi: Planetaarinen ruokavalioTämä uusi ravitsemustrendi tarkoittaa maapallon ja populaation terveyttä ylläpitävää ruokavaliota. Se esiteltiin ensimmäisenä tiedelehti Lancetissa.

Ravintoterapeutti Reijo Laatikainen on perehtynyt planetaariseen ruokavalioon. Seuraavaksi hänen laskelmiaan.Jos siirryttäisiin planetaariseen ruokavalioon suomalaisessa ruuan käytössä tapahtuisi merkittäviä muutoksia. Pähkinöiden käyttö yli 10-kertaistuisi, palkokasvien käyttö 5-kertaistuisi, kalan ja kanamunien käyttö puolittuisi, kanan ja maitotaloustuotteiden käyttö vähenesi noin kolmanneksella ja punaisen lihan/lihavalmisteiden käyttö vähenisi noin 85 prosenttia.Täysjyväviljan ja kasvisten sekä hedelmien käyttö lisääntyisi noin 25-50 %. Voin ja siitä tehtyjen rasvaseosten, kookosöljyn ja laardin, siis kovien rasvojen, pitäisi karkeasti ottaen puolittua.

Suomalaisten pitäisi vähentää nykyistä proteiinien saantia ja lisätä hiilihydraattien käyttöä, jotta oltaisiin planetaarisen ruokavalion kanssa samalla tasolla. Toisin sanoen suomalaiset syövät planeetan kannalta vähähiilihydraattisesti ja liian proteiinipitoisesti.Planetaarisella ruokavaliolla tyydyttyneen rasvan saanti vähenisi suosituksen mukaiselle tasolle 8,2%:iin päivittäisestä energian saannista.--- Merkille pantavaa on myös omega-3 rasvahappojen saannin selvä negatiivinen muutos  sekä toisaalta monityydyttymättömien rasvahappojen saannin lisääntyminen. Linolihapon määrä ruokavaliossa nousisi huomattavasti runsaan pähkinöiden ja aurinkokukkaöljyn käytön takia.


Kasvispainotteinen ruokavalio vähentäisi eläinkunnan tuotteista peräisin olevaa b-12 vitamiinin saantia noin puoleen, mutta se riittäisi edelleen kattamaan nykyisin saantisuosituksen. - - - 
Tarkoituksellisesti tämä kirjoitus kosketteli vain planetaarisen ruokavalion ravintosisältöä. Oma kantani terveyden edistämisen näkökulmasta on, että planetaarisen ruokavalion noudattaminen veisi suomalaisten ruokavaliota  keskimäärin parempaan suuntaan. Mutta d-vitamiinin, jodin  ja omega-3 rasvahappojen saantiin olisi kiinnitettävä erityistä huomiota. Muuten planetaarinen ruokavalio on ravitsemuksellisesti kutakuinkin riittävä.

Uskon myös, että planetaarisen ruokavalion laajamittainen noudattaminen edistäisi maapallon kantokykyä ja auttaisi osaltaan tulevia sukupolvia selviämään edessä olevista ruuan tuotannon ja ilmastomuutoksen haasteista.


Mitä mieltä olet planetaarisesta ruokavaliosta?

6 kommenttia:

 1. Tuo ruokavalio olisi etenkin autoimmuunisairauksista kärsivälle niin epäoptimaalinen kuin voi olla. Viljatkaan eivät ole niinkuin loppupeleissä terveellisiä kenellekään.
  Myös linolihapon tietyt muodot (mm.auringonkukkaöljyssä) ovat tulehdusta ylläpitäviä.
  Kalan syöntiä VÄHENTÄÄ? :O No huh huh. Tottahan tällä voisi olla planeetalle hyviä vaikutuksia mutta planeetta olisi täynnä diabeetikoita ja muuten kroonisesti sairasta, ylipainoista sakkia. Piti oikein lähtä tutkimaan paremmin kun niin puistatti :D.
  Hesarihan on kääntänyt jutun suoraan Guardianin jutusta, joka myös on kuuluisa huuhaajutuistaan. Täällä https://www.greenbiz.com/article/inconvenient-truths-behind-planetary-health-diet on vähän faktaa siitä mikä kaikki tuossa ruokavaliossa menee pieleen, "tutkimusten" paikkansapitävyydestä. It's a no from me.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista HannaV. En ole ravintoasiantuntija. Mutta tiedelehti Lancet on esittänyt tämän planetaarisen ruokavalion, eikä se ole mikään roskalehti. Reijo Laatikainenkin on kokenut ravintoasiantuntija. Luit varmaan jutustani hänen mielipiteen planetaarisesta ruokavaliosta. Minä en usko - nimenomaan usko -, että täysjyvävilja olisi epäterveellistä. Puurohan oli pitkään esi-isiemme pääruoka. Lihaa syötiin hyvin harvoin. Kysymys on aina myös siitä, miten paljon syö. Tuosta kalansyönnistä olen kanssasi samaa mieltä.

   Poista
  2. Pakko on tuoda maapallon näkökulma tuohon kalan syönnin vähentämiseen. Kyseisessä ruokavaliossa on kyse maapallon kannalta hyvästä ruokavaliosta ja hirveä kalansyöminen on erittäin huono asia maapallon kannalta. Tälläkin hetkellä meriä liikakalastetaan aivan hirveästi ja kalahävikkiä on liikaa! Siksi kalaa on syötävä vähemmän

   Poista
  3. Kiitos valaisevasta kommentistasi Anonyymi. Itse vähän ihmettelin kalan syönnin vähentämistaä, koska nykyisten ravitsemussuositutusten mukaan sitä pitäisi syödä vähintään kaksi kertaa päivässä. Liikakakalalastamisesta ja hävikistä en tiennyt mitään.Ainoastaan tonnikalan liikakalastuksesta tiesin. Kiitos tiedoista.

   Poista
 2. Haluasin korjata asiantuntijan nimen: Laillistettu ravitsemusterapeutti.
  Voi kuulostaa niuhottamiselta, mutta sillä on merkittävä ero. Laillistettu viittaa siihen, että nimike on Valviran myöntämä. Ravinto sanan viittaa ruokaan. Ravitsemus siihen mitä vasteita syöty ruoka elimistössä saa aikaan ja miten sen vaikuttaa terveyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi kommentistasi. Kiitos tarpeellisista tiedoistasi. Ei tosiasian esittäminen ole niuhottamista. Muistan tämän vastaisuudessa.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!