maanantai 24. kesäkuuta 2019

SydänsurujaOlen kokenut voimakkaan sydänsurun avomieheni petettyä minua opiskeluaikoina. Itsetunto romuttui kuukausiksi. Enkö minä riittänyt? Oliko minussa jotakin vikaa? Onneksi pettäminen selvisi jo avoliiton alkuaikoina, ja jätin heti sen häntäheikki typeryksen. Lähinnä vihan ja halveksumisen kautta pääsin hänestä eroon. Tietysti surinkin. Ystävien kanssa toivotettiin koko ääliö alimpaan helvettiin.

Sydänsurun voimakas stressireaktio voi saada aikaan voimakkaitakin fyysisiä oireita psyykkisten oireiden lisäksi.


Rintaa saattaa puristaa, rytmihäiriöt vaivata, verenpaine nousta ja hengitys salpautua. Tuntuu, että sydän särkyy. Oireet voivat muistuttaa jopa alkavaa sydänkohtausta. On ihan paikallaan käydä sydäntutkimuksissa, jos oireet ei hellitä parissa viikossa.Älä tukahduta sydänsurua
Pitkäaikainen sydänsuruahdistus voi synnyttää jopa pakkoneuroosin. Ihminen saattaa  pestä käsiään hyvin usein lievittääkseen ahdistusta. Jotkut saavat paniikkikohtauksia. Päihteiden käyttö voi lisääntyä.

Jos sydänsuruja ei voi työstää emotionaalisesti, psyykkistä kipua saattaa alkaa turruttaa päihteillä. Silloin voi käydä niin, että sydänsurut hautautuvat mielen perukoille, mutta päihteet jäävät osaksi elämää.

Masentuneilla on enemmän sepelvaltimotautia kuin muilla. Jos masentuu sydänsurusta, masennus täytyy hoitaa. Masentuneet eivät välttämättä jaksa hoitaa itseään kunnolla, liikkua, elää terveellisesti. Tämä on osasyy siihen, miksi masentuneilla on enemmän sydänsairauksia.Sydänsurun kriisivaihe voi kestää monta kuukautta. Avioerosta toipuminen kaksikin vuotta. Surussa on kyse usein lopulta muutosprosessista, jonka aikana ihminen rakentaa vähitellen uutta elämää. Hän saattaa pohtia, kuka hän on uudessa tilanteessa, mihin hän on matkalla?

Suru opettaa
Sydämen särkymistä seuraavista tunteista - esimerkiksi katkeruudesta, vihasta ja surusta - voi oppia paljonkin itsestään. Suru voi opettaa elämästä paljon, kun sille antaa luvan. Suru limittää meidät itsemme äärelle. Kun sen pahin vaihe on mennyt, se   herättää luopumista, intuitiota, herkkyyttä, avoimuutta.

Kyse on eräänlaisesta matkasta ja oppimisesta. Lopulta särkynyt sydän voi antaa ihmisille uusia oivalluksia.Älä jää yksin
Jos vuosikymmeniä yhdessä olleesta pariskunnasta toinen kuolee, leski voi kuolla pian puolisonsa jälkeen. Monilla iäkkäillä elämänhalu hiipuu. Elämänhalu ratkaisee. Sillä ilman elämänhalua ei voi elää.
Lähteet: Aputerveys 5/2019, kuvat omat

4 kommenttia:

 1. Jokainen varmasti joutuu kohtaamaan jonkinlaisia sydänsuruja elämänsä aikana. Ja se miten niistä selviämme ja kuinka raskaasti ne otamme, vaikuttaa jokaisen oma tunneherkkyys.
  Itseasiassa tiedän ihmisen, joka menetti melämänhalunsa kun hänen puolisonsa menehtyi. Hänen sydänsurunsa oli niin voimakasta.


  Mutta, toivotaan että selviämme pienimmillä suruilla ja se kuuluu myös osana elämään ja kasvamiseen.

  Kaunista kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos souliina kommentistasi.Hyvä tuo pointti jokaisen tunneherkkyydestä ja miten se vaikuttaa toipumiseen. Elämä voi tuoda kaikenlaista. Elämä ei ole pelkkä tottumus. Vakaa parisuhde on yksi ihanimmista asioista elämässä. Hyvää kesää sinullekin!

   Poista
 2. Luulen lähes kaikkien kohtaavan sydänsuruja elämänsä aikana.
  Meillä tuttavaperheessä kävi juuri kertomallasi tavalla. Aviomies meni aivohalvauksen seurauksena neljän viikkoa vaimonsa jälkeen. Vaimokin kuoli aivohalvaukseen.
  Nuorena tuli itsekin koettua sydänsuru. Siitä ja avioerosta toipumisessa auttoi odottamani lapsi.
  Toivoa sopii, ettei suru musertaisi ketään alleen.
  Hyvää kesäkuun viimeistä viikkoa Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentistasi. Surullista tuo että jotkut menettävät elämänhalunsa kumppanin kuoltua. Mutta rakkaus voi olla niin syvä ja kaikenkattava. Olet käynyt läpi avioeron. Voin vain kuvitella, miten raskasta se on. Tosiaankin on kesäkuun viimeinen viikko. En huomannut sitä. Hyvää viikkoa sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!