tiistai 18. kesäkuuta 2019

Mitkä ovat oikeat sanat tukea toista?
Yksiä oikeita ja ainoita sanoja ei ole. Ammattipsykologitkaan eivät ole yksimielisiä siitä, millaiset kommentit tukisivat asiakasta parhaiten.

Tätäkin on tutkittu:

Hyväitsetuntoinen ihminen ottaa parhaiten vastaan rohkaisua ja piristäviä sanoja.

Huonoitsetuntoiselle piristävä palaute aiheuttaa vain mielipahaa.

Ihmisillä on eri tyylejä auttaa. Joku tarjoaa tunnetason lohtua ja toinen apua itse tilanteen ratkaisemiseen.

Minusta pelkkä myötätuntoinen läsnäolo on hyväksi. Ei kannata piristämällä piristää tyyliin: "Kyllä sinä tästä nouset entisestä voimakkaampana." Tämä lisää esimerkiksi masennuspotilaan huonoa oloa, kun hän ei nyt jaksa nousta. Jaksaako ollenkaan.

Käytännön apu on monesti odotettuakin. Ruoan laittaminen, juoksevien asioiden hoito, esimerkiksi laskujen maksaminen, jos autettava on hyvin uupunut.

Lähteet: Helsingin Sanomat 25.4.2019

10 kommenttia:

 1. On varmasti totta, ettei kaikkia ihmisiä voi tukea yhdellä kaavalla.
  Olen samoilla linjoilla kanssasi siitä, että aito empaattinen läsnäolo riittää joskus sinällään. Joka tapauksessa se on perusta.
  Minua auttaa eniten se, että toinen viestittää, vaikkapa vain katseellaan, kuulleensa, mitä olen kertonut.
  Suloista juhannusviikkoa Marja <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos Kirsti kommentistasi. Ihmiset ovat tosiaan aina omanlaisiaan. Tekee hyvää se, että toinen jaksaa ja haluaa kuunnella. Välillä tuntuu siltä, että nykyihmisillä on kauhea kiire jonnekin. Vaikka loppujen lopuksi ihmissuhteet ja terveys ovat niitä tärkeimpiä asioita.

  VastaaPoista
 3. Empaattinen ja aidosti välittävä . Eikä aina tarvi niitä sanoa,joskus teot puhuvat puolestaan. Hyvää viikkoa & juhannusta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Unknown. Tuo on hyvä pointti, ettei aina tarvita sanoja. Mukavaa juhannusta sinullekin!

   Poista
 4. Läsnäolo, kuuntelu, kertoo, että aina voi soittaa, nähdä mitä tahansa, että on läsnä. Tunteiden vähättely ja kyllä se tästä ei hyviä vaihtoehtoja vaan lässynläätä.

  Ihanaa päivää Marja 🧡😘🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Tuo varmasti huojentaa monia, kun kertoo, että aina voi soittaa.

   Poista
 5. Totta on, että jotkut meistä ovat niin kokonaisvaltaisesti alamaissa huonon itsetuntonsa kanssa ja ehkä monesta muustakin syystä, etteivät he koe hyväntahtoisia myötätunnonilmaisuja oikeina ja aitoina. Usein olen tullut siihen tulokseen, että paras kun vain kuuntelen hiljaa ja annan toisen puhua pahasta olostaan ... tai vaikka haukkua pahantekijänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Eeva.Hyvä tuo sinun lopputulemasi, että voi aina vain kuunnella, jos toinen pystyy kertomaan olostaan ja tunteistaan. Pahantekijän haukkuminen voi olla hyvin puhdistavaa.

   Poista
 6. Vierellä kulkeminen❤❤
  Toivottelen sinulle aurinkoista juhannusviikkoa☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kristiina. Läpi kaikkien vaiheitten vierellä kulkeminen on olennaista. Mukavaa juhannuksen odotusta sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!