torstai 27. kesäkuuta 2019

Kuolleiden läheisten viestitTämän päiväinen aihe voi tuntua huuhaalta, mutta näin olen täysin selväjärkisesti kokenut.Minä olen kokenut monia vainajakohtaamisia. Kokemukseni ovat olleet suurilta osin sisäisiä kokemuksia ja aistein havaittavia kokemuksia. Minun luokseni ovat tulleet isä, äiti, eno ja paras ystäväni. Kokemukset lohduttivat, enkä  pelkää kovinkaan paljon  kuolemaa.

Pappi ja psykoterapeutti Markku Siltala on kerännyt väitöskirjaansa reilut 600:n ihmisen vainajakokemukset.1)Minkälaisia  ovat tyypilliset vainajakokemukset?
Väitöskirjaansa Siltala jakoi vainajakokemukset kolmeen luokkaan.

 • Aistein havaittava kokemus: ihminen kuulee edesmenneen puheen, näkee hänet tai tuntee kosketuksen.
 • Sisäisesti tunnetu kokemus: vainajaa ei näe tai kuule, mutta hänen läsnäolonsa tuntee vahvasti.
 • Unitilakokemus:vainaja ilmestyy hyvin todentuntoisena uneen.
Kaikkia kokemuksia yhdistää se, että edesmennyt läheinen tuo usein jonkun viestin.  Vainaja saattaa ilmestyä kesken arkiaskareiden.


2)Lohduttaako vainajakokemus surussa?
Yleensä vainajakokemus auttaa surussa. Ihmiset kuvailevat kokemusta lohdulliseksi, kauniiksi ja koskettavaksi. Lohdullinen viesti vainajalta on, että kuolema ei ole kaiken loppu ja on kuolemanjälkeistä elämää.

Vainajakokemuksesta voi saada myös aivan konkreettista apua. Eräs nainen sanoi saaneensa unessa puolisoltaan tietokoneen salasanan, jolla sai tietokoneen toimimaan.

3)Voiko vainajan kohtaaminen lieventää kuoleman pelkoa?
Vähän yli puolelta vainajakokemus lievensi kuoleman pelkoa merkittävästi. Moni kuvaili kuolleesta hehkuvan ylimaallista rauhaa ja rakkautta.


4)Kuinka yleisiä vainajakokemukset ovat?
Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kolmasosa ihmisistä kokee vainajan läsnäolon. Vainajakokemukset ovat tunnettuja kaikkialla maailmassa ja niitä tapahtuu kaikissa uskonnoissa. Vainajakokemuksia on tapahtunut sekä uskonnollisille ihmisille että ateisteille.

5)Miten vainajakokemuksiin tulisi suhtautua?
Kannattaa luottaa omaan kokemukseen ja tulkintaan. Kokemuksista olisi hyvä jutella jonkun läheisen tai luotettavan ystävän kanssa. Jos kertoessaan huomaa toisen suhtautuvan vähättelevästi, kannattaa olla hiljaa. Jotkut ihmiset saattavat ajatella, että kokija on kuvitellut asian. Toisten kyseenalaistava suhtautuminen ei tutkimuksessa kuitenkaan muuttanut tulkintaa kuolleen läheisen  kohtaamisesta, koska se oli niin todentuntuinen.

Onko sinulla tai tuttavallisilla kokemusta vainajien viesteistä?


Lähteet: hävinnyt, kuvat omat


6 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia.
  Äidilläni oli muutama tällainen kokemus.
  Itse en ole kokenut vastaavaa, vaikka olen ollut Michigan:ssa Christian Church of the Spiritual Truth:n tilaisuudessa, jossa saarnaaja oli meedio. Hän toi minulle jopa viestin vanhemmalta mieheltä (jota hetken kuvittelin isäpuolekseni): "Nyt sinulla on vielä kaikki tikut levällään, mutta jouluun mennessä ne ovat kasassa." Mies rakensi tuolloin tyttärelle taloa, jonka piti valmistua jouluksi ja olin puhunut siitä meedion ystävättärelle, joka oli myös minun ystäväni. Halusin uskoa, mutta valitettavasti minulle jäi vain huijattu olo. Myöhemmin tältä ystävältäni otettiin sijoitetut lapset pois, kun ilmeni, että hän esiintyi itsekin meediona naapuri osavaltioiden televisiokanavilla.
  Joka tapauksessa kiinnostava aihe ja uskon monilla olevan näitä kokemuksia.
  Kaikkea hyvää sinulle Marja <3

  VastaaPoista
 2. Kyllä olen tavannut muutaman kerran edesmenneen mieheni,eikä ollut yhtään pelottavaa.Viimeksi kun tapasin hänet otti kevyesti kädestä ja hävisi, liekö ollut kysymys siitä että ei enää ilmesty minulle. Sisarelleni tuntuvat ilmestyvän unessa niin isämme kuin tuo mieheni,ilmeisesti ei sen kummallisemmista viesteistä kuitenkaan ole kyse. Myös nykyinen miesystäväni joka on myös leski on tavannutkuolleen vaimonsa näkynä ja koskettanut myös häntä. Jotkut tuntuvat olevan sitä mieltä että joka näkee ja tuntee vainajan läsnäolon on jotenkin "pahan vallassa". Itse olen Jumalaan ja Jeesukseen uskova enkä pidä mitenkään tämmöistä paholaisen työnä, olemme sisareni kanssa vaan herkempiä aistimaan tuota henkimaailmaa. Niin kuin tuossa mainitsin, nämä kokemukset eivät ole pelottavia vaan hyvin mielenkiintoisia ja rauhoittavia minulle. Mukavaa viikonjatkoa Marja ja kiva kun olet kotona nyt :-)

  VastaaPoista
 3. siskoni kuoli 2v sitten,kävelin kirpputorin ovesta sisään,ja tiskin vieressä istui minulle tuntematon vanha mustalais nainen keppi kädessa. pudotin koppani ja astelin hänen eteensä kysyen tunsitko siskoni? hän sanoi kyllä,ja aloin kertomaan niinkuin tietäisin kaiken heidän tekemisistään, ja sanoin että Miralla on kaikki hyvin,ja hän halusi kertoa sen sinulle. sanoin etten ymmärrä tätä, minä ymmärrän,kiitos Mira kun muistit minua,nikkasi silmää ja sanoi että nää on just näitä..

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Marika. Jos oikein ymmärsin sait viestin siskoltasi. Se on niin mielettönän lohdullista ja ihanaa. Merkitsi sitä, ettei kuolema ole kaiken loppu. Sielu tai toinen tietoisuus jää. Tämä on myös lohduttanut minua läheisten kuoleman jälkeen. Hyvää huhtikuun loppua sinulle!

  VastaaPoista
 5. Ei tämä ainut outo juttu ollut,heti siskon kuoleman jälkeen,mieheni ja koirani kuorsasivat makkarissa,itse istuin pää polvisda itkien suoraa huutoa olkkarin sohvalla,kuolin aikaan suljettu tv jonka kaukosäädin oli oh pöydällä,avautui itsekseen täydellä äänellä,nousin sohvalta ja sammutin sen,katsoin siskoni kuvaa jonka edessä kynttilä paloi,takanani olevaan ikkunaan jysähti niinkuin nyrkillä lyötäisi,oli huhtikuun alku eikä ikkunan alla olevassa jälkeäkään.ei yöllä lennä linnutkaan ikkunaan,luulin tulevani hulluksi.
  Mutta uskon että kyseessä oli jo eläessään hyvin huomionhakuinen siskoni...

  VastaaPoista
 6. Kiitos Marika kommentistasi. Minullakin on kokemus lastenkännykän muovisen sellaisen yhtäkkisessä äänessä. Se oli pelottavaa, kun se oli lastenkännykkä, jossa ei ollut ääntä. Näin kuollut ystäväni pelleili. Hän oli jekun tekijä eläessään. Nuo kokemuksesi liittyy hyvin huomionhakuiseen siskoosi.Tuntuu siltä, ettei kuoltuaan luonne muutu. "Kummitukset" ovat samankaltaiset kuin elävänä olleet. Oli aika raju veto siskoltasi kaukosäätimen aukaiseminen ja ikkunan paukahdus.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!