Järkytyin tästä 12.6 julkaistusta WWF:n tiedotteesta. Ja olen eläinten voinnista edelleen yhtä huolestunut kuin aikaisemmin. Ei voi kuin toivoa, että muoviroskat aina lajiteltaisiin ja lopulta jalostettaisiin uusiokäyttöön. On surullista, että suomalaisten kuluttajien muovipakkauksista vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Ja ruoan pakkaaminen muoviin pitäisi lopettaa. Ja varmaankin vielä tulevaisuudessa näin käy.
Samoin WWF:n vaatimus maailman päättäjiä laatimaan muoviroskasopimuksen, joka lopettaisi muovin päätymisen meriin vuoteen 2030 mennessä, on hyvin tärkeä vaatimus.
Muoviroska ei ole siis merten ja merenelävien ongelma vaan turmelee maaluontoa, ja mikromuovia päätyy myös huomattava määrä ihmisiin. Vuodessa 250 grammaa.
WWF:n tilaamasta Newcastlen yliopiston tutkimukseen perustuvasta raportista No Plastic in Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People-raportti on koonnut yhteen yli 50 muovitutkimuksen tulokset ja antaa maailmanlaajuisen arvion muoviroskan päätymisestä ihmisiin.
Raportissa ilmenee, että suurin mikromuovin lähde on juomavesi sekä pullo- että hanavedestä. Maantieteelliset erot mikromuovin määrässä ovat suuria. Muun muassa USA:n ja Intian juomavedestä löytyi kaksinkertainen määrä mikromuovia verrattuna Eurooppaan ja Indonesiaan.
"Suomessa ovat Itämeren roskaisimmat rannat, joiden roska on peräisin kuluttajien ja rakennusten käyttämästä muovista. Myös järvivesistä, josta juomavesi valmistetaan, on löydetty mikromuoveja yhtä paljon kuin itämerestä."
WWF kerää allekirjoituksia kansainväliseen muovivetoomukseen, joka pyrkii kansainväliseen muoviroskasopimukseen. Vetoomuksen on allekirjoittanut 12.6 mennessä 660 000 henkilöä. Kirjoita sinäkin.
Lähteet: WWF:n tiedote, kuvat: kuvakaappaus WW:n tiedotteesta, Pixabay
Samoin täällä, oli aikamoinen järkytys kun tosta kuulin :-)
VastaaPoistaKiitos Pihakeiju järkytyskaveruudesta. Mukavaa juhannusviikkoa sinulle!
VastaaPoistaOlen tiedostanut tämän jo jokunen vuosi takaperin kun katselin dokkaria mikromuoveista ja siitä minkä kokoisia muovilauttoja Tyynellä merellä seilaa tällä hetkellä. Onneksi jokaisen valinnoilla on merkitystä ja voidaan jokainen edesauttaa sen kanssa, ettei mikromuovia tai muovijätettä mereen päätyisi :)
VastaaPoistaEn siis pode ahdistusta niinkään vaan päätin purkaa ahdistuksen toimintaan tämän kanssa. Missään nimessä en sano, että kaikki pitäisi muuttaa kerralla, vaan hiljalleen. Vuodessa juurtuvat monet uudet tavat joilla muovia tulee paljon vähemmän.
Kiitos Life with Satu kommentistasi.Tuo juomaveden mikromuovi määrä minua lähinnä kauhistutti. Mutta koko muovin tila ympäristössä surettaa. Muovin määrä elintarvikkeiden pakkauksissa vihastuttaa. Aivan totta tuo että ihmiset oppivat vähitellen ainakin lajittelemaan muovin. Onneksi meidän paikkakunnalla on muovinkeräyspiste. Se ei ole vielä itsestäänselvyys monillakin paikkakunnilla. Mukavaa juhannuksen odotusta sinulle!
VastaaPoista