lauantai 13. lokakuuta 2018

Välillä on hyvä herkutella



En ole pitkään aikaan kirjoittanut tähän blogiin ruokareseptejä. Kirjoitan nyt oikeastaan herkkureseptin: italialaisen leivän focaccian reseptin. Siinä melko olennainen osa on runsas oliiviöljyn käyttö ja valkoiset jauhot, joita en yleensä käytä. Paahtuneen viinirypäleen ja aurajuuston yhdistelmä on kuin tehty toisilleen. Suloista suolaisen makeaa.


Tarvitset:
4,5 dl vettä
2 pussia kuivahiivaa
3 tl sokeria
1,5 tl suolaa
6 rkl oliiviöljyä
4,5 dl vehnäjauhoja
4,5 dl durumvehnäjauhoja
400 g punaisia siemenettömiä viinirypäleitä
Aurajuustopalan
Rosmariinia
Oliiviöljyä
2 rkl hiutalesuolaa



Toimi näin:
1)Liota hiiva, suola, sokeri ja oliiviöljy lämpimään veteen.
2)Lisää jauhot. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia. Peitä 
kulho liinalla ja anna kohota noin tunti.







3)Voitele uunivuoka oliiviöjyllä. Painele taikina uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Levitä päälle oliiviöljyä.




4)Painele viinirypäleet ja Aurajuusto taikinaan. Ripottele pinnalle rosmariinia ja hiutalesuolaa. Pirskottele päälle oliiviöljyä. Kohota noin puoli tuntia. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.


5)Laita vuoka uuniin ja laske sen lämpötila heti 200 asteeseen. Paista focacciaa 20-30 minuuttia kunnes se on kauniin ruskean värinen.
6)Herkuttele.



Mikä ruoka tai leivonnainen on sinun erityisherkkusi ?






Lähteet: Helsingin Sanomat 29.12.2016,  reseptiä on ajan myötä muunneltu; kuvat omat.

8 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kokeilla, koska napostelen viinirypäleiden kanssa usein homejuustoa, joten olen varma tämän sulavan suussani.
    Oma suosikkileivonnainen näin syksyllä on ruistaikinaan leivottu suppilovahveropiirakka erilaisten vihanneskeittojen kanssa.
    Mahtavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Ruistaikinaan leivottu suppilovahveropiirakka kuulostaa niin herkulliselta, koska tykkään kovasti sienistä. En olekaan tehnyt sienipiirakkaa aikoihin. Huomenna pidän digittömän päivän. Kivaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Näyttääpä herkulliselta tuo focaccia, jos voisin noita viljoja käyttää niin varmaan tuonkin tekisin. Leivontainnostus lopahti kun jätin viljat, laiskuuttani en viitsi hirveesti sit tehdä noita gluteenittomia itselle. Eipä taida erityistä herkkuruokaakaan olla paitsi joskus kun olen yksikseni niin ostan palan prietä,valkohomejuustoa ja popsin sitä kahvin kanssa, varmaan tuntuu omituiselta mutta näin on päässyt käymään vaikka enimmäkseen hörpinkin teetä. Leppoisaa lauantaita Marja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Focaccia on tyttäreni ja minun yhteinen herkku. Tykätään siitä enemmän kuin pizzasta.Ymmärrän hyvin leipomishalun vähenemisen, jos on gluteenittomalla ruokavaliolla. Valkohomejuusto on namia ihan minkä tahansa kanssa nautittuna. Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Helppotekoiselta vaikuttaa. Kun näin tämän aiemmassa postauksessasi, ajattelin heti, että onpa erikoisen herkullinen leipä, mutta että minä en jaksaisi tuollaisen paistamiseen ryhtyä. Mutta ehkä sittenkin j o s k u s kokeilen :).
    Minäkään en tosin paljon leipomuksia yleensäkään harrasta, niin kuin ei Pihakeijukaan, joka edellä kertoo syyn.
    Mukavaa lauantaita ja viikonloppua, Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva, kommentistasi.Foccacia on tosiaan helppotekoinen. Ei mikään monimutkainen herkku.Raskain vaihe on taikinan vaivaaminen kärsimättömälle ihmiselle. Lokoisaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  4. Hei minkä kokoinen uunivuokasi on? Ajattelin kokeilla ohjettasi, kun siinä on viinirypäleitä, en ole aiemmin sellaisia leipomuksiin pistänyt, mutta auran kanssa ovat niin hyviä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Anonyymi. Uunivuoka on 33 cm kertaa 24 cm kokoinen. Leipä on tosiaan suussasulavan makeansuolaisen ihana. Hyvää viikonalkua sinulle!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!