keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Itsekuri on yliarvostettua laihduttamisessaMinä olen kehopositiivinen. Mielestäni ihminen voi painaa mitä tahansa, jos hänellä on hyvä olla kropassaan. Kenenkään ulkonäköä ei pitäisi arvostella.  Ihmisarvo ei ole painosta kiinni. Minä olen saanut lisää painoa kilpirauhasen vajaatoiminnan takia. En ole syönyt yhtään enempää kuin yleensä. Minulla ei ole nyt hyvä olla kehossani. Ja olen suunnitellut laihduttamista. Nimenomaan suunnitellut. Ehkä sitten vähän myöhemmin.

Vielä 1990-luvulla ajateltiin, että laihduttaminen on pelkkää itsekuria. Painonvartijoissa laskettiin pisteitä ja yleensäkin vain kaloreita. Käytettiin rasvanpolttokapseleita. Laihduttamista ajateltiin yleensäkin negatiivisen kautta: se oli kieltäytymistä ja hammastenkiristystä.


Monilla kovaa itsekuria käyttäneistä paino palautuu lähtölukemiinsa 2-3 vuoden sisällä. Vain pieni osa laihduttajista  onnistuu säilyttämään tavoitepainonsa.

Laihduttamisessa avainasioita on nykyisin joustavuus, hyväksyntä ja oman kehon kuunteleminen. Niiden puitteissa yritetään parantaa kokonaisvaltaisesti elintapoja.


Itsekurilla laihduttavilla voi olla myös sellainen ongelma. Että kun kerran hairahtuu, saatetaan tuntea vahvaa epäonnistumista. Tämä voi saada jopa lopettamaan koko laihduttamisen.

Laihduttamista voi helpottaa ajattelun ja asenteiden muutoksilla. Ei vahvan sisäisen pakon ruoskinnalla.

Joillakin laihduttaminen on yksinkertaisempaa kuin toisilla. Jos  ihmisen suhde ruokaan on myönteinen, hän ei välttämättä kärsi samanlaisesta näläntunteesta kuin joku, jolla on emotionaalinen ja monimutkainen tapa syödä. Ihminen voi oppia tiedostamatta itsekään säätelemään tunteita syömällä. Ruoka ikään kuin turruttaa tunteet. Ja jos nimenomaan tietyt ruoat kielletään. Ne alkavat houkutella entistä enemmän.


                 Ajattelun voima
Nälän suitsiminen vaatii itsetuntemusta.  On vaikeaa tarjota yksiselittäistä reseptiä laihduttamiseen. Koska nykyään tiedetään, ettei elämäntapamuutosta voi sanella ulkoa päin.

Kurinpidon sijaan avain muutokseen löytyy omaehtoisesta motivaatiosta. Jos ajattelu on tyyliltään "minun on pakko", "minun pitäisi" sisäinen motivaatio ei välttämättä kestä pitkään.


Hyvää motivaatiota voi etsiskellä miettimällä, mistä asioista tykkää ja mitä pitää elämässä arvokkaana. Kannattaisi myös miettiä kenen takia muutosta tekee. Jos esimerkiksi lääkäri tai puoliso käskee. Tällöin vaarana on että laihtumista tavoitellaan jonkun muun ihmisen vuoksi. Se on huono motivaattori.


Uni ja stressinhallinta on tärkeää
Laihuttaminen on perinteisesti nähty vain ruokaa ja liikuntaa koskevana elämäntapamuutoksena. Nykytiedon perusteella kysymys ei ole vain niistä.

Uni ja stressinhallinta ovat hyvin tärkeitä painonhallintaan vaikuttavia elämäntapavalintoja.


Univajeen on osoitettu lisäävän herkuttelua ja vähentävän halua harrastaa liikuntaa. Unenpuute voi  vaikuttaa myös rasva-aineenvaihduntaan.

Elämäntapamuutoksen tekeminen vaatii voimavaroja. Uni ja stressinhallinta parantaa jaksamista. Ja siksi ne ovat ensimmäisiä tärkeitä askeleita laihduttamisessa ja hyvinvoinnissa.

Oletko sinä koskaan laihduttanut? Jos olet niin millä tavalla? Vinkkejä kaivataan.

Lähteet: helsingin Sanomat  4.10.2018, Kuvat Pixabay

10 kommenttia:

 1. Kyllä se laihtuminen ja lihominen menee juuri noin kun tuossa kirjoittelit. Nuorempana kun olin pulskempi tuli kokeiltua melkolailla kaikki kikat laihduttamiseen, mikään ei ollut pysyvää. Nykyään kun en laihduta niin pysyn ihan siedettävissä mitoissa. Ainakin viljojen jättäminen vei yleisen pöhötyksen, olisimpa sen älynnyt jo aikapäiviä sitten. Meidän paikkakunnalla on ollut se Campridge puumi,tiedätte varmaankin nämä laihdutusjauheet, onhan noita laihtujia tullut ja monelle on kilot tulleet takaisin kurin loputtua. Itse en usko noihin laihdutusvalmisteisiin kun se ongelma tuntuu olevan tuolla korvien välissä ja aika kallista on. Minullekin tyrkytetään myyntiin jos jonkinlaisia laihtumisvalmisteita ja ravintolisiä mutta en voi myydä sellaista mitä en itse ole hyväksi todennut. Jostain ihmisen täytyy se hyvä olo repiä,mikä se sitten kenelläkin on,syöminen,juominen,liikunta ja vaikka mitä muuta. No ainakin se tiedetään että laihduttamisella tehdään rutkasti rahaa ja kaiken maailman kevyttuotteet (mitkä oikeasti lihottavat). Olen Antti Heikkilän kanssa näissä asioissa ihan samoilla linjoilla että ihmisiä on huijattu aikalailla tällä lightlinjalla. Mulle tulee aina niin pitkät sepustukset mutta kun sinulla on käsittelyssä niin mielenkiintoisia aiheita niin en malta itseäni, oikein hyvää päivänjatkoa Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Sinulla on siis kokemusta näistä ihmedieeteistä, joiden jälkeen yleensä paino tulee takaisin. Tuota viljojen jättämistä voisi kokeilla, koska se on tehnyt niin hyvää sinulle. En tällä hetkellä syö kuin hapanruisleipää pari kolme viipaletta päivässä. Valkoisia jauhoja en käytä. Kaurapuuroa kyllä syön silloin tällöin. Riisin ja pastan olen korvannut tattariryyneillä, joissa on rutkasti enemmän makua kuin pastassa tai riisissä. Kyllä näissä hittidieeteissä saa rahaa palamaan, kuten teillä päin tuo Campridge-dieetti.Ja suuren ylipainon syy on tunne-elämässä. Syödään stressiin, suruun, iloon...Isoa bisnestä on tämä laihdutusbisnes. Kevyttuotteita en käytä minäkään, koska niissä on kovetettua kasvisrasvaa, joka on vielä pahempi elimistölle kuin oikea juusto, voi, piimä, jugurtti...Oli kiva lukea kokemuksistasi. Mukavaa keskiviikko päivän jatkoa sinulle!

   Poista
 2. Niinhän sitä sanotaan, ettei laihin ihminen ole välttämättä se tervein, vaan ehkä sillä lailla luontevasti pyöreä. Eli voi sanoa, että laihuus on tie terveyteen. Omat mummini, toinen nyt 97 ja toinen 102v ja vaarikin eli 85v ja kaikki hieman aavistuksen onnellisen pyöreitä eli elivät pitkän elämän.

  Huomaan olevani onnellisempi, kun saan myös nautiskella, ei laihuus tuo onnea, kaikki on pään sisällä.

  Ihanaa päivää Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Eihän ne laihat ole aina terveempiä kuin pulskat. Yksi tuttavani on langanlaiha, mutta hänellä on todella huonot kolesteroliarvot.Onhan sitä tutkittukin, että vähäsen pulskat elää piempään.Pitkäikäistä sukua sinulla. Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

   Poista
 3. Sinulla näitä kiinnostavia aiheita riittää.
  Jotenkin tuntuu pahalta ajatella, että sairauden aiheuttamaa painonnousua pitäisi suitsia itsekurin avulla.
  Minua ei lihominen harmittaisi yhtään, ellen olisi niin peevelin pihi. Kun vaatteet jäävät pieniksi, en raski ostaa uusia ja silloin mielessä käy, että pitäisi laihduttaa. Mutta ruoka maistuu hyvältä, eikä meillä syödä herkkuja kuin harvoin. Oma helmasyntini on santsaaminen.
  Kivaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Vastaan lyhyesti vatsakipujen takia. Sinä olet hoikka. Varmaankaan santsaaminen ei ole huono asia. Ruoasta saa nauttia. Aika harmiton nautinto loppujen lopuksi. Mukavaa torstai päivää sinulle!

   Poista
 4. Minäkään en kestä sitä tunnetta, kun keho tai vaatteet puristaa. Ja samoin kuin Kirsti, en halua myöskään ostaa uusia vaatteita sen vuoksi, ettei vanhat sovi. Heti alan rajoittaa herkuttelua, jos paino alkaa ahdistaa.
  Nuorena laihdutin tomaatti- ja porkkanamehulla pari viikkoa. Hyvin toimi. Olen ollut myös pari vuotta Antti Heikkilän mallin mukaisella hiihihydraatitomalla ruokavaliolla, ja sekin toimi hyvin. Nyt enää rajoitan vain suklaan ja jäätelön syöntiä, jotka ovat salaisia paheitani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Kiva että sinulle sopii tuo Antti Heikkilän ruokavalio. Kasvissyöjälle sen noudattaminen ei oikein sovi. Minulla on nyt kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi kertynyt kiloja. Eikä tosiaan ole kiva, kun jotkut vaatteet puristaa.Hyvää torstai päivää sinulle!

   Poista
 5. En ole koskaan laihduttanut sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan ennemminkin kiinnittänyt huomiota siihen mitä syön. Itse asiassa siitä on toistakymmentä vuotta kun viimeksi olen käynyt vaa’assa. Olen vaan sen tyyppinen ihminen joka ei liho. Elämäntapani on liikunnallinen ja liikkuvainen joten se varmasti selittää paljon. Minusta numerot ovat vain numeroita eikä niihin kannata liikaa tuijottaa. Vaatteista sen kyllä tietää onko lihonut. Valitettavasti suu ei ole aina suurin syy lihomiseen, vaan sairaudetkin voivat lihottaa, näinhän se on.
  Hyvää torstaipäivää sinulle Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi.Upeaa ettet ole lihovaista sorttia, etkä ole käyttänyt vaakaa melkein 20 vuoteen. Tosiaan moni lihoo sairaudenkin takia. Minua lihottaa tämä paha kilpirauhasen vajaatoiminta. Aineenvaihdunta ei kerta kaikkiaan toimi niin kuin sen pitäisi. Syön ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Hyvää torstai päivää sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!