torstai 11. lokakuuta 2018

Millainen ihminen on viisas?Olen miettinyt tätä kysymystä ja aina päätynyt siihen, että ihminen on vasta vanhana viisas. Viisas on vanha ihminen, jolla on elämänkokemuksen lisäksi vielä uteliaisuutta elämälle. Älykkyys on eri asia kuin viisaus. Nuorikin ihminen voi olla esimerkiksi matemaattis-loogisesti tai kielellisesti älykäs.

Tätäkin asiaa on tutkittu. Dosentti Eeva Kallio kuuluu harvoihin suomalaisiin viisaustutkijoihin. Hänen toimittamansa kirja Aikuisen ajattelun kehitys julkaistiin kaksi vuotta sitten.


               Kyky vaihtaa näkökulmaa
Hänen mukaansa yksi viisauden avaimista on kyky vaihtaa näkökulmaa. Moninäkökulmaisuus. Kyky vaihtaa näkökulmaa vaatii etenkin ajattelun joustavuutta. Suhteellisuudentajuakin.

Joustaminen voi kyllä joutua koetukselle, jos esimerkiksi joku lietsoo somessa vihapuhetta pakolaisia vastaan. Silloin viisas ihminen pystyy ymmärtämään, että tällaisen tyypin ajattelu nousee nimenomaan tunteista. Ei siis järjestä. Mutta hänen tekoaan - melskaamista somessa - ei tarvitse hyväksyä.


            Kokemustieto
Näkökulman vaihtamisen lisäksi aivan yhtä tärkeää on kokemustieto. Sitä nimitetään myös hiljaiseksi tiedoksi. Sitä ei saa oppikirjoista. Kokemustiedossa omakohtaisuus voi yhdistyä asiatietoon, ja syntyy hyvää asiantuntijuutta. Esimerkiksi sairaanhoitaja huomaa avuntarvitsijan ennen kuin tämä horjahtaa.


        Tunne-elämän kehittyneisyys
Kolmas viisauden piirre on tunne-elämän kehittyneisyys. Esimerkiksi kyky aukaista omia tunne-elämän solmujaan. Se on myös vastuuntuntoista aikuisuutta. Erityisesti empatian kykyä.


       Eettisyys
Viisas ihminen haluaa tehdä jotakin hyvää yhteisössään. Jotkut ehkä maailmanlaajuisesti. Se voi vaatia omasta mukavuudesta tinkimistä. Kuten esimerkiksi tahto elää ekologisesti vastuullisesti.

Kun ihmisiltä kysytään, ketä he pitävät viisaina, hyvin usein vastaus on Äiti Teresa, Nelson Mandela, Martin Luther King. He kaikki tekivät jotakin, joka ylitti henkilökohtaisuuden ja he joutuivat myös kärsimään toisten puolesta.

Minkälainen ihminen on sinusta viisas?

Lähteet: Hyväterveys 11/2018, kuvat omat

12 kommenttia:

 1. Minusta on olemassa kahta eri viisautta, kirjaviisautta ja arkijärkisyyttä. Ikävä kyllä monelta tuo arkijärkisyys on kateissa 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi, kommentistasi. Minä en osaa käyttää noita emojia. Enkä siis ymmärrä, mitä ne tarkoittavat. Kiva että sinulla on oma selkeä käsitys viisaudesta.

   Poista
 2. Minusta viisaus tulee aika monesti jo syntymälahjana ja elämän kokemus lisää sitä. Olen tavannut pikkulapsia jotka vaikuttavat jo hyvin viisailta. Viikonloppuna sain tavata yhden 80v ihanan mummelin josta oikein loisti viisaus ja hyvyys, hänen eletty elämänsä on ollut tosi kovaa nuorempana. Ihailin myöskin edesmennyttä anoppiani, koki todella kovan elämän mutta ei ollut vanhana jalattomana yhtään katkera. Nyt kun ajattelen anoppiani niin hänellä oli nuo piirteet juuri, moninäkökulmaisuus, kokemustieto (hiljainen tieto), tunne-elämän kehittyneisyys ja eettisyys. Olen tosi onnekas kun olen saanut tuntea noita viisaita ihmisiä, ihan lähipiirissä :-) kaunista torstaipäivää Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Oli varmaan kiva tavata mummo, joka uhkui viisautta.Kyllä sitä minun mielestäni etenkin vanhoilla naisilla on. Oli varmasti rikastuttavaa, että sinulla oli viisas anoppi. Vailla katkeruutta. Leppoisaa torstaita sinulle!

   Poista
 3. Hienot luontokuvat.
  Minun mielestäni tuo sinun mainitsemasi kyky vaihtaa näkökulmaa + sydämen täysi empatiakykyä + ripaus maalaisjärkeä + taitoa teorian soveltamisesta käytäntöön = viisautta.
  Itse olin viisaimmillani 15 - 20-vuotiaana 😂Kukaan ja etenkään äitini ei mielestäni tiennyt mistään mitään. Sen jälkeen olenkin tyhmistynyt päivä päivältä. Mitä vanhemmaksi tulen, sen paremmin tiedostan, miten vähän tiedän ja ymmärrän elämää.
  Viisautta sinulle tähänkin päivään ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Hei kuule, taisit olla vain näsäviisas silloin nuorena likkana. Nyt olet kokenut todella paljon ja viisautta on varmasti kertynyt. Sekin on viisautta, että ymmärtää, mitä tästä valtavasta maailmasta ja ihmisistä ei tiedä. Ehkä koskaan. Kivaa torstaita sinulle!

   Poista
 4. Hyvin tyhjentävästi kuvailtu tuo käsite viisaus. On niin totta että viisaus ja älykkyys ovat eri asia. Minun mielestäni viisaalla ihmisellä on noiden postauksessasi lueteltujen ominaisuuksien lisäksi myös kaksi korvaa ja yksi suu - tämän voi tulkita ihan miten itse haluaa :)
  Upeita syyskuvia, kiitos myös niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Pysähtymisen, läsnäolon ja kuuntelemisen taito olisi toden totta viisautta. Sitä empatiaa. Tuntuu että muka niin kiireisessä nykyelämässä sitä ei aina osata tai haluta.Kivaa torstaita sinulle!

   Poista
 5. Eipä ole lisättävää tähän, mitä esille otit. Viisaus on vaativa taito. Minusta Barack Obama on viisas. Hän on minulle esimerkki ja innoitus viisauden tiellä. Tunne-elämän ja eettisyyden alueilla minulla on vielä paljon tehtävää, jos haluan tällä tiellä edetä. Niin kuin haluan,sillä viisaus on mukavampaa kuin tyhmyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva, kommentistasi.Minäkin pidän Obamaa viisaana miehenä.Jotenkin keljuttaa ja myös - jollakin kieroutuneella tavalla - huvittaa, että hänen jälkeen tuli Trump pressaksi. Josta en nyt menisi sanomaan että viisas johtaja...Hän on lähinnä keskenkasvuinen poika. Ärhentelee ja kiukuttelee. Eipä kai me tavikset koskaan olla viisaudessa valmiita. Paitsi melko iso osa vanhoista, elämälle yhä uteliaista naisista. Ehkäpä miehistäkin.(Hope so.) Mukavaa perjantai iltaa sinulle raskaan työviikon jälkeen!

   Poista
 6. Tosi mielenkiintoista pohdintaa. Olen paljon itsekin tätä miettinyt, että kuka voi olla viisas! :) Olen samaa mieltä, että useimmilla ikä tuo mukanaan tiettyä viisautta. Sitten toisinaan näen eniten syvää ja iloa pulppuavaa viisautta palopostin kokoisisda päiväkoti-ikäisissä lapsissa! :)

  Tuntuu, että osalla ikä tuo mukanaan "kalkkeutumista" ja ennakkoluuloja, klikkiytymistä omanlaisten joukkoon. Nuoruudessakin on mielestäni omanlaista viisautta, sellaista nöyryyttä ja toiveikkuutta, lapsenomaista uskoa tulevaisuuteen.

  Olen itse nyt (vasta) 24 ja joka vuosi olen kokenut olevani aiempaa viisaampi. Varmasti näin ajattelen myös joskus vuosikymmenten päästä, ja muistelen hyväntahtoisesti naureskellen itseäni tämän ikäisenä, heh :D Samalla kuitenkin haluan ajatella, että jokaisessa iässä on omanlaisia mahdollisuuksia ja toisaalta haasteita, jokaisessa elämänvaiheessa mahdollisuus olla omalla tavallaan viisas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anonyymi, kommentistasi. Tämän dosentti Eeva Kallion mukaan nuori ihminenkin voi olla viisas. Ei se aina ole iästä kiinni. Tämän olen saanut huomata myös opettajana. Monet nuoret on nykyisin niin viisaan avoimia ja suvaitsevaisia.Äitinä olen huomannut, että vastasyntyneellä on ihmeen viisaat silmät ja katse.Onhan myös niitä katkeroituneita vanhuksia, jotka eivät ole ehkä uskaltaneet elää. Elämättä jäänyt elämä voi olla raskas taakka. Tässä tarkoitan lähinnä tunne-elämän elämättömyyttä. Onhan hyvin vanhat ihmiset todella eläneet työn parissa. Ikänsä tehneet paljon töitä.Sinulla on varmasti rutkasti viisauden vuosia edessä. Mukavaa perjantai iltaa ja alkavaa viikonloppua sinulle.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!