torstai 25. lokakuuta 2018

Myötätunto on mahtava voimaNykyaika tuntuu jotenkin kylmältä, itsekkäältä. Melko usein  muut ihmiset nähdään vain välineinä omaan onneen. Tehokkuutta yliarvostetaan. Kulttuuri on muuttunut hyvin individualistiseksi, yksilökeskeiseksi.Yleensä ottaen elämä on helpompaa. Kun ajattelee, että jokainen tekee parhaansa. Ihmisenmittaisen. Uskon näin myös oppilaistani. He tekevät parhaansa oman jaksamisen puitteissa.

Sen sijaan, että arvostelee, vihaa, odottaa muutosta ja päsmäröi, miten asioiden pitäisi olla. Voisi keskittyä siihen, miten asiat  ovat nyt. Kun ollaan myötätuntoisia muita ja itseä kohtaan, voidaan lopettaa jatkuva vertailu ja arvostelu. Ja tuntea myötätuntoa.                            Hyvä olotila
Myötätunto on valtava voima. Se on armollisuutta itselle ja muille. Psyykkisen hyvinvoinnin kannalta melkein paras tila on myötätunnon tila. Myötätunto on kyky kokea ja rakentaa yhteyttä ja luottamusta toisiin ihmisiin.

                          Onko myötätunto hävinnyt?
Monet uskovat - niin kuin vähän minäkin - , että myötätunto on  melkein hävinnyt maailmasta. Emme osaa, ehdi olla enää aidosti läsnä toisen ihmisen kanssa. Minäminä-maailma vie meidät mukanaan. Ei viitsitä kuunnella muiden tarpeita ja tunnistaa heidän tunteitaan.Myötätuntoa saattaa vähentää myös kiire. Stressi. Perfektionismi. Kyvyttömyys antaa anteeksi. Itsekkyys. Välinpitämättömyys. Nämä saattavat tuntua niin sanotusti oikealta elämältä. Mutta lopulta ne uuvuttavat. Eivät tuo mielenrauhaa ja onnea.

Esimerkiksi myötätuntoisilla, psykologisen turvan työpaikoilla koetaan työn iloa, luottamusta, luovuutta. Ja siinä sivussa tuloksellisuuskin paranee.                                    
Dalai-Lama kertoo kirjassaan Myötätunto tarinan tiibetiläisestä munkista. Hän joutui 18 vuodeksi työleirille kauheisiin olosuhteisiin Kiinassa. Ja kun munkki viimein pääsi pois. Hän kertoi joutuneensa vakavaan vaaraan työleirillä muutaman kerran.

Dalai-Lama luuli munkin tarkoittavan ruumiillista vaaraa. Mutta munkki vastasi: "Olin vaarassa menettää myötätunnon kiinalaisia kohtaan."

Pystytkö tuntemaan myötätuntoa jopa vihamiestäsi kohtaan?

(Joudun lähtemään nyt sairaalaan lääkärin kautta, koska vatsaani jomottaa samalla tavalla kuin aikaisemmin, kun oli sappi-haima tulehdus. Kivut ei ole vielä hirveät. Mutta tiedän, että ne muuttuvat täydeksi tuskaksi. Joten en varmaankaan pysty vastaamaan kommenteihin. Enkä tiedä pystynkö postaamaankaan, jos olen morfiinipitoisten lääkkeiden takia aivan pihalla. Mutta kyllä tästä selvitään. On selvitty aiemminkin.)
Lähteet: VoiHyvin 7/2018, kuvat Pixabay, Pexel

6 kommenttia:

  1. Voi Marja, lähetän sinulle sylintäydeltä myötätuntoa,toivottavasti saat apua. Jos olet tietoinen sakroista niin luulisin että tuo sinun solarpleksus sakrasi ei oikein pelitä ja samoin kurkkusakra. Nämä voi tuntua oudoilta jos ei ole tutustunut aiheeseen. Kaikkea hyvää tälle päivälle Marja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi ja myötätunnosta. Kirjoitinkin tuossa Kirstille, mikä tilanteeni on. Olen turvassa, jos tämä tästä vielä pahenee. Olen joskus kauan sitten vähän opiskellut noita sakroja erään niistä kovasti kiinnostuneen ystävän opissa. Mutta siitä on yli 20 vuotta aikaa.En oikein enää muista niiden sijainteja ja nimiä. Mukavaa torstai iltaa sinulle!

      Poista
  2. Olipa ikävä uutinen, nuo vatsakipusi. Hyvää on se, että osaat hakeutua hoitoon, ennen tilanteen muuttumista sietämättömäksi.
    Ainakin sinua kohtaan tunnet nyt suurta huolta ja myötätuntoa.
    Empatia vihamiestä kohtaan on kinkkisempää.
    Pikaista paranemista Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Olen nyt sairaalassa haima-arvot koholla. Lääkitys ei vie ainakaan vielä ihan tajua pois. Arvoja seurataan. Kipua seurataan. Jos kipu käy aivan sietämättömäksi, saan nuo pään täysin sekoittavat morfiinilääkkeet. Tiputuksessa tiputetaan vettä 5 litraa päivässä. Olen alkanut jo turvota. Kuuluu asiaan.Ei tarvitse tuntea huolta, kyllä ne täällä sairaalassa tietää, mitä tehdä. On sen takia ihan turvallinen olo.Vihamiehen rakastaminen on kyllä minulle aika vaikeaa. Mutta sitäkin voi harjoitella. Mukavaa torstai iltaa sinulle ystäväni.

      Poista
  3. Marja toivon että saat/sait hyvän lääkityksen ja että kivut hellittävät pian. On aina niin harmillista kuulla ikäviä uutisia, mutta onneksi tiedät mikä sairaus on kyseessä, eikä tarvitse arvuutella. Se tieto helpottaa paljon. Tsemppiä sinulle ystäväni <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Tuulikki, kommentista ja tsempistä. Olen nestetiputuksessa 5 litraa päivässä ja kipulääkityksessä, jotka ovat alkuun hoitomuotoina tässä sairaudessa, jos tulehdus pahenee, aletaan tiputtaa myös antibioottia. Onneksi selviän ei-morfiinipitoisella lääkityksellä, koska pää jotenkin toimii. Morfiinilääkkeet vetävät täyteen pöpperöön. Mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!