tiistai 2. lokakuuta 2018

Muut ihmiset pitävät meistä enemmän kuin luulemmekaanHyvin monella ihmisellä on taipumus olla huolissaan siitä, mitä muut heistä ajattelevat. Minäkin ajattelin melko paljon näin nuorena. Nyt viisikymppisenä en jaksa enää välittää. Sen kun ajatelkoon.

Nature Human Behaviour-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin. Että ihmiset ovat usein valmiita antamaan anteeksi toisen ihmisen huonon käytöksen.Toisessa tutkimuksessa tutkittiin, miten paljon ihmiset ajattelevat muiden pitävän heistä. Selvisi, että ihmiset yleensä aliarvioivat muiden mielipiteitä itsestään.

Aivojen tapa muodostaa mielikuvia vuorovaikutustilanteista sallii myös anteeksiannon. Silloin tällöin ihmiset voivat käyttäytyä huonosti myös tiedostamattaan. Ja toisten pitäisi pystyä korjaamaan heistä muodostuneita mielikuvia.Ihmiset uskovat hereästi toisten elättelevän heistä huonompaa käsitystä kuin heillä todellisuudessa on. Toiset pitävät meistä enemmän kuin luulemmekaan.

Yksi ihmiselämän suurista peloista on arvioinnin kohteeksi joutuminen sosiaalisessa, julkisessa tilanteessa. Olemme hyvin varovaisia. Ettemme möhlisi tilannetta ja itseämme.
Käsitys itsestä on siis usein liian kielteinen. Ja aliarvioimme sitä, miten muut meidät näkevät.

Tämä oli hyvä ja lohdullinen uutinen.

Mitä sinä ajattelet tästä uutisesta?


Lähteet: Helsingin Sanomat 20.9.2018, kuvat omat8 kommenttia:

 1. Ihana näkemys. Näin kannattaa ajatella.Me suomalaiset todellakin käännämme usein tämän päinvastoin. :) :)
  Ja sekin,ettemme ole ihmisten mielipiteitten varassa. .. eihän siitä mitään tulisi,jos olisimme.
  Mukavaa päivää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuula, kommentistasi. Me suomalaiset ollaan vähän kyräilijöitä.Ja saatamme ajatella mielessämme, että tuo ihminen ei minusta tykkää. Vaikka oikeasti tykkäisikin.Kivaa tiistai iltaa sinulle!

   Poista
 2. Olihan kerrankin hyvä uutinen. Itse kuulun juuri tuohon varovaisten ryhmään, en pidä siis kovin suurta mölyä itsestäni. Johtuneekohan juuri siitä, kun minulle tullaan puhumaan ja avautumaan helposti, viikonloppunakin eräs keski-ikäinen uskoi salaisuutensa minulle. En tiedä onko se hyvä asia, koska mietin mitenhän tarina tulee jatkumaan ja pääsenkö/joudunko taas kerran mukaan setvimään toisten asioita. Aina ei jaksaisi, ja miten kertoa se toiselle..
  Eilen eräs työkaveri sanoi huomenta minulle, ja vieläpä kysyi että mitenkä viikonloppu meni - sitä ei ollut koskaan tapahtunut häneltä. Ajattelin heti että hei, mitäs tämä nyt on.
  Kyllähän se hyvä palaute kohottaa itsetuntoa, mutta huonon palautteen kohdalla ajattelen kuin sinä, että kelpaan kyllä itselleni tällaisena, ajatelkoon muut mitä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Sinua varmaankin lähestytään siksi, että vaikutat rehdiltä ja rauhalliselta. Ei Duracell pupuille uskouduta. Ole ylpeä tuosta piirteestä. Mutta kyllä runsas muiden uskoutuminen, voi vähän rasittaa omaa mieltä. Vastuu toisten elämästä voi alkaa painaa. Niin, mielipiteitä tähän maailmaan mahtuu. Parasta on olla vain oma itsensä. Kivaa tiistaai iltaa sinulle!

   Poista
 3. Ihanat kesäiset kuvat sopivat hyvin tähän posittiviseen tutkimustulokseen.
  Luulo ei ole tiedon väärti.
  Miten suhtaudun tähän? Oikeastaan on helppo uskoa tämän tutkimuksen tulos. Tuttua on se, että kiinnitän ankaraakin huomiota itsessäni sellaisiin asioihin, joita en toisissa edes huomaa. Mikseivät muutkin tekisi niin?
  Hyvää tiistai-iltapäivää Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Meillä on välillä tapana olla liian ankaria itsellemme, vaikka muut ihmiset ei siitä piittaisi. Tavallinen ihminen on helposti lähestyttävämpi. Mukavaa tiistai iltaa sinulle!

   Poista
 4. Näinhän se varmaan on että muut pitävät meistä enemmän kun luulemme, mutta tää juuri on itsetuntokysymys että eihän itsestä täydy pitää ja luulemme etteivät muutkaan pidä, mutta onhan meillä useimmilla toimiva suu että voimme sanoa toisillemme että pidän sinusta mutta tuntuu että se on toisille hyvin vaikeaa. Hyvä aihe tälläkin kertaa, illanjatkoja Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Varmasti myös itsetuntokysymys. Jos ei arvosta itseään, kuvittelee, ettei kukaan muukaan. Meidän suomalaisten on vaikea sanoa hyviä asioita muista. Taitaa olla helpompaa se huonojen asioiden sanominen. Leppoisaa tiistai iltaa sinulle.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!