maanantai 29. lokakuuta 2018

Käsitellyt selfiet lisäävät ulkonäköpaineita


Nykyisin on helppoja kuvankäsittelysovelluksia. Ja osittain sen myötä some on täyttynyt virheettömillä kasvoilla.

Muokatut kuvat voivat muuttaa myös kauneusnormeja. Etenkin nuorilla täydellisiksi käsitellyt kuvat voi aiheuttaa itsetunto-ongelmia ja ruumiinkuvan häiriöitä.


Tutkijoiden mukaan plastiikkakirurgien uusia asiakkaita on ihmiset, jotka haluavat näyttää samalta kuin filtteröidyissä selfieissä.


Paljon aikaa somessa viettävillä nuorilla ja nuorilla aikuisilla on yli kaksi kertaa suurempi riski syömis- ja kehonkuvaongelmiin kuin somessa kohtuullisesti aikaa viettävillä. Sometus voi lietsoa kehohäpeää.


Tietoisuus somekuvien epäaitoudesta voi auttaa. Mallien kuvien katselu tuottaa vähemmän kehopaineita, kun ne on merkitty käsitellyiksi.

Mitä sinä ajattelet täydellisisiksi käsitellyistä selfieistä tai muista kuvista?
Lähde: Helsingin Sanomat 11.10.2018, kuvat Pixabay8 kommenttia:

 1. Näyttää kyllä siltä että ainakin nuoret muokkaavat selfieitään kun kuvat ovat tosi virheettömiä. Tuntuu että tämä maailma muuttuu kokoajan epäaidommaksi, tehdään aivan järjettömiä kauneusleikkauksia. Eilen illalla katsoin yle areenasta jotain dokkareita niin sattui silmään nainen jolla oli ihan valtava takalisto siis omien sanojensa mukaan maailman isoin pylly ja sitä esittelemällä tekee rahaa, samoin joku ihmisken, Onhan se pientä jos kuviaan muokkaa noihin verrattuna, mutta voin kuvitella mitä paineita tää maailma nuorille asettaa, etenkin jos olet pullukka tai et ole muuten kaunotar. Plastiikkakirurgia ja meikkifirmat ainakin tekevät rahaa rutkasti. Tuntuu kyl välillä aivan hullunmyllyltä tää meininki, Luojan luoma ei enää riitä vaan ihmiskunta pyrkii omin konstein luomaan maailmasta paremman. Voi olla että meikäläinen on jo sellanen kalkkis etten mitään ymmärrä maailman kehityksestä, hyvää viikon alkua Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Tosiaan enemmän tämä koskee nuoria. Mutta olen somessa kyllä nähnyt ihan aikuisia keski-ikäisiä naisia, joiden kuvista huomaa, että ne on rutkasti käsiteltyjä. Se on surullista, että jo kolmekymppiset saattavat ottaa kasvoihin täyteaineita. Mutta minun mielestäni aikuinen nainen voi tehdä kasvoilleen mitä vaan. Ei se kuulu kenellekään. Oma on asiansa. Mukavaa viikon alkua sinullekin!

   Poista
 2. Vähän voi käsitellä, jotta on miellyttävämpää katseltavaa, valoisuutta mm. tummia sy-alusia. Mutta kyllä rypyt antaa ilmettä, että jos Barbieksi itsensä väsää, osa luonnetta katoaa.

  Ihanaa iltaa Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Rypyt ovat luonnollisia ja tuovat syvyyttä persoonallisuuteen. Olen samaa mieltä, että vähän voi käsitellä. Minä en osaa käsitellä millään muulla tavalla kuin tuota valoisuutta lisäämällä. Mukavaa tiistai iltaa sinulle!

   Poista
 3. Hyvää iltaa Marja,
  Nuoret tuntuvat käyttävän erilaisia filttereitä tottuneesti. Sivusta seuranneena minusta vaikuttaa kuin he myös ymmärtäisivät, mitkä kuvat ovat muokattuja. Mutta tämä ei varmasti päde kaikkiin nuoriin.
  Surullisempaa on, jos kuvien muokkaamisen sijaan lähtee "kauneusleikkausten" tielle. Plastiikkakirurgia vamman tai sairauden jättämien arpien korjaamiseksi on eri asia.
  Surullista on sekin, että moni botoksiin, silikoniin tai kohotusleikkaukseen turvautunut palaa yhä uudestaan uusiin toimenpiteisiin. He ovat kuin koukussa itsensä muokkaamiseen.
  Hyvää illan jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Nuoret on niin taitavia tässä digimaailmassa, että osaavat käsitellä kuviakin hyvin. Huomasin tämän omista tyttäristäni. Kauneusleikkausten ja täyteaineiden laiton tie voi tosiaan olla loputon. Mutta minun mielestäni ihminen voi tehdä itselleen mitä haluaa. Se ei kuulu muille. Mukavaa tiistai iltaa sinulle!

   Poista
 4. Minä tykkään kauniiksi korjatuista selfieistäni :D. Tärkeintä on, että kuvissa näkyy persoona, se joka minä tunnen olevani. Kun katson kaunistettua kuvaa itsestäni, minulle tulee siitä parempi mieli, kuin kuvasta joka on täysin aito. En nimittäin tunne olevani niin ruma, kuin todellinen kuva näyttää. Realistiset kuvat voivat nimittäin näyttää yksityiskohtaisesti sellaista, mitä ei kukaan luonnossa edes huomaa.
  Mutta tottahan sinä kirjoitat, Marja. On surullista, että ihmiset muokkaavat itseään kuvien kaltaisiksi, koska se tie on loputon tie. Ja niin turha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Kuten Tiialle sanoin, etten osaa käsitellä kuvia muutoin kuin valoisuutta lisäämällä. Kukapa on arvostelemaan aikuisen naisen valintoja. Tuo ei ollut tullut minulle mieleen, että realistiset kuvat voivat näyttää sellaista, mitä luonnossa ei huomaa. Kivaa tiistai iltaa sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!