torstai 5. lokakuuta 2017

Miehetkin kärsivät ulkonäköpaineista ja syömishäiriöstä






Nykyisin 27-vuotiasta Mikkoa kiusattiin ja nimiteltiin koulussa läskiksi vuosikausia.  Kiusaaminen johti siihen, että hän alkoi jo teininä kontrolloida syömistään ja liikkumistaan.


Myöhemmin 18-vuotiaana tilanne alkoi karata käsistä. Treenaamisesta oli rentous kaukana. Liikkuminen oli vain suorittamista. Vailla liikunnaniloa. Jääkaapissa ei ollut kuin rahkaa. Ja kun Mikko   ei liikkunut ja syönyt. Hän etsi maanisesti tietoa ja luki liikunnasta ja syömisestä.




Jos flunssa yllätti. Eikä Mikko jaksanut liikkua. Hän kirjasi ylös kaiken syömänsä. 185 cm mies painoi lopulta vain 65 kg. Viimein Mikko hakeutui puhumaan psykoterapeutin kanssa syömishäiriöstään. 


Ulkonäköpaineet ovat enenevissä määrin alkaneet koskea myös poikia ja miehiä. Monen syömishäiriöisen miehen historiasta löytyy ulkonäköön liittyvää koulukiusaamista.


HUS:n syömishäiriöyksikössä työskentelevän psykologi Monica Ålgarsin väitöskirjasta selviää, että 21% miehistä pitää itseään liian lihavana. 38% koki olevansa vähemmän puoleensa vetävä. Kolmannes ei pitänyt jostakin kehonsa osasta.


Tänä vuonna julkaistiin YLE:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn tulokset. Ne oli surulliset. Vain 22% miehistä on tyytyväinen painoonsa. Syömishäiriöön oli sairastunut 10-15%. Miesten ja poikien syömishäiriöt voivat olla myös alidiagnosoituja. Miehille on vaikeampaa tunnustaa heikkoutensa. Ja lähtemään hakemaan apua kuin naisilla.


Miesten ulkonäköpaineita on painon lisäksi muun muassa lihasten pienuus, pituus ja karvoituksen vähäisyys.

Ålgarsin mukaan nykykulttuuri on julma ulkonäkökeskeisyydessään. Kulttuuri on voimakkaasti visualisoitunut. Kauneusihanteita tyrkytetään yhtä mittaa. Kehosta on tullut projekti. Tapa brändätä itsensä. Money talks. Markkinavoimatkin tienaavat rutkasti sillä etteivät miehet ja naiset ole tyytyväisiä itseensä. Ulkonäkö vaikuttaa nykyisin työpaikankin saantiin.




Kokenut Personal Trainer Christian Olkkola seuraa paraatipaikalta kauneusihanne kipuilua.
"Nuoret naiset haluavat isot pakarat. Ja treenaavat jopa niin. Että kehosta tulee epäsuhtainen. Poikien ihanne taas on rasvattoman tiukka vartalo ja sixpack."




Pojat ovat entistä tarkempia ulkonäöstään. Muotiin, vaatteisiin, ihonhoitoon, hiuksiin laitetaan rahaa ihannevartalon hankkimisen lisäksi.


Vielä 1990-luvulla pojat vain vertailivat hauiksiaan. Ja sitä kuinka paljon jaksaa nostaa penkistä. Vatsan pömpöttäminen ei haitannut, kun oli muuten vahva. Nykyisin nimenomaan vatsan pitää olla kuin pyykkilauta. Osa poikien ulkonäkökeskeisyydestä kuuluu nuoruuteen ja epävarmuuteen.


Mutta ulkonäkökeskeisyys on kaikilla mittareilla kasvanut nykyisin. Ja voimakkaat ulkonäköpaineet ja syömishäiriöt koskettavat myös aikuisia miehiä. Joiden luulisi olevan kypsempiä ja suhteellisuudentajuisempia. Eivät vain ole. Nykykulttuurissamme on jotakin vinksallaan. Eivätkä ihmiset useinkaan tajua sitä. Että markkinavoimat ohjailevat meitä raskaalla kädellä.





Oletko sinä tyytyväinen painoosi?



Lähteet: Helsingin Sanomat 17.8 2017. kuvat Pexel



10 kommenttia:

  1. Totta tuo, että ulkonäköpaineita kohdistuu molempiin sukupuoliin. Kun puhut markkinavoimista, on pakko kertoa eräästä nykyajan ilmiöstä. Nuoret tytöt ja pojat ovat yleensä hyvännäköisiä luonnostaan, vaikka ehkä itse kokevat toisin. Minun lapsiani ja lapsenlapsiani, sekä tyttöjä, että poikia, on pysäytetty kadulla ja pyydetty ilmaisiin valokuvaussessioihin. Näiden kuvien perusteella saattaisi sitten saada alennusta mallikansiosta. Heille on annettu mallitoimistojen ja valokuvausliikkeiden käyntikortteja, joten ehkä asialla on olleet oikeat kuvaajat, eivätkä huijarit. Jos nuori on epävarma ulkonäöstään, hän varmasti kokee itsensä imarrelluksi näistä kutsuista. Jos vanhemmat suostuvat maksamaan mannekiinikoulut ja mallikansiot, lapsi voi leijailla hetken pää pilvissä. Nuori ei ehkä ymmärrä, että tämä on vain yksi keino tehdä rahaa. Jos ja kun mallin ura ei aukenekaan, nuori kokee olevansa ulkoisesti (ja ehkä muutenkin) riittämätön.
    Raja itsestään huolehtimisen turhamaisuuden välillä on häilyvä. Joskus itsekin olen ollut vaarassa sortua ylilyönteihin. Lääkärin varomattomat sanat liikapainosta ovat ajaneet laihdutuskuurille, vaikka painon nousu paljastui myöhemmin elimistöön kertyvän nesteen aiheuttamaksi. Pidetään huoli itsestämme ja lähimmäisistämme terveellä tavalla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsti kommentistasi. Mielenkiintoinen oli tuo tarina lapsistasi ja lastenlapsista. Ovat selvästi tulleet äitiinsä ja mummoonsa. Itsestä huolehtiminen voi tosiaan mennä överiksi.Lääkäritkin näköjään ovat erehtyväisiä. Hyvää päivän jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
  3. Oon samaa mieltä, että miesten syömishäiriöt ovat alidiagnosoituja. Jostain syystä niitä on totuttu, että usein syömishäiriöt koskevat vain naisia vaikkei asia ole niin. Tärkeä aihe!

    Taru
    stuffabout.fitfashion.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Anonyymi, kommmentistasi. Ovat varmaankin alidiagnosoituja. Miehet ei ensinnäkään mene kovin helposti ammattiavun piiriin, vaikka syömishäiriö olisi pahakin. Vähän surku etenkin nuorien poikien kohdalla.

      Poista
  4. Hyvä aihe herätellä. Tämä maailma alkaa pyöriä koko ajan ulkonäkökeskeisemmin, mitä enemmän enemmän meidän sosiaalinen elämä pyörii kuvien keskellä. Aika hurja ajatus.. Nuorena oltiin just sitä miltä sillä hetkellä näytettiin, eikä kuvina lukuisien treenien ja ruokavalion jälkeen... Pistää kyllä miettimään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teresa kommentistasi. On todella surullista tuo etenkin nuorien ihmisten käsitys, että he ovat sama kuin kehonsa. Vaikka ihmisessä on niin paljon!

      Poista
  5. Ihan samaa mieltä maailman ulkonäkökeskeisyydestä! Se tuo mukanaan hyvin ikäviä lieve ilmiöitä, kuten syömishäiriöt :/ Toivottavasti osaan kasvattaa oman poikani siten, ettei ulkonäkö olisi liian tärkeässä asemassa. Ihmisessä kun on niin paljon muutakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minnea kommentistasi. Olen lukion opena huomannut tuon. Miten tärkeää ulkonäkö on nykynuorille. Olen siitä huolestunut ja surullinen. Näen syömishäiriöisiä joka päivä. Vaikutat tervejärkiseltä ihmiseltä ja osaat varmasti kasvattaa poikasi kyllin hyvin.

      Poista
  6. Hyvä aihe! Miksipä ulkonäköpaineet olisivat vain naisten ongelma kun koko maailma on niin ulkonäkökeskeinen nykyään.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentistasi Johanna. Maailma on tosiaankin melkein raadollisen ulkonäkökeskeinen ja sillä rahastetaan etenkin nuoria ihmisiä, jotka ovat melko usein vielä epävarmoja itsestään. Vaan vasta etsivät identiteettiään.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!