sunnuntai 6. elokuuta 2017

Kotona mukavasti


Olen melkoinen kotikissa. Viihdyn kotona, vaikka meillä on vähän sotkuista. Ehkäpä juuri siksi. Pieni sotku luo kodikkuutta ja elämää.Tietty silloin tällöin siivoan.Jonkinlainen pohjasiisteys on oltava. Jotta sen päälle voi sitten lähteä rakentelemaan sotkua.

Hesari teki kyselyn 13 400 ihmiselle: Millaista heillä on kotona. Vastauksissa oli aika paljon samaa mitä itsekin ajattelen.


Ensinnäkin kodissa oli hyvin tärkeää oma rauha. Siitä nautin suunnattomasti itsekin. Poissa kavala maailma.

Mitä siellä kodin rauhassa sitten tehdään? Tirkistellään vähän. Pukeudutaan ihanasti kulahtaneisiin ja löpsöttäviin kotivaatteisiin. Minun kotivaatteeni ovat hyvin kirjavia - koska tykkään väreistä -mutta kulahtaneita ne ovat myös. Riippuu millä tuulella satun olemaan. Välillä puen päälleni turkoosin sarongin ja olo on siinä mitä itämaisin ja on heti myös jotenkin mitä mystisin, arvoituksellinen olo. Kotona ollaan myös ilman rinstsikoita. Makoillaan sohvalla televisiota katsellen ja nenää kaivaen. Joku tutkituista kertoi mielihuvikseen kotona säärikarvojen nyppimisen pinseteillä. Joku lauloi.


Kotona saatiin olla sellaisia kun on - minun mielestäni myös kodin ulkopuolella tämä on sallittavaa. Elämä on runsas ja mukava omana itsenään. Kotona oli ihmisten mielestä: Vapaus.

Kysely osoitti myös sen ikävän tosiasian, että muun muassa pitkäaikaistyöttömät eristäytyvät kotiin. Kodista tulee silloin vankila. Tämä on surullista.

Omakotitalossa ollaan tyytyväisempiä kuin kerrostalossa. Ihanimpina asioina omakotitaloasumisessa koettiin luonnonläheisyys, maisema, rauha, isot ikkunat.


Kaikkein tyytyväisimpiä suomalaisia olivat säännöllistä elämää viettävät pariskunnat, joilta lapset on jo lähteneet pesästä. Kiesus...Minullahan on pian sellainen tilanne. Lensein mielin alan nyt odottaa tätä tyytyväisyyden aikaa.

Tutkittavien tyytymättömyyttä lisäsi esimerkiksi ahtaus, sotkuisuus (ei vain minua), yksinäisyys. Yksinäiset olivat eniten somessa, mikä on aivan loogista.


Joillekin epäjärjestys tuotti jopa ahdistusta: kun ympäristö on epäjärjestyksessä, mielikin on. Monet säätelevät tunteitaan muun muassa siivoamisella. Siis ylenmääräisellä. Kontrollifriikki hoitaa sisäistä turvattomuuden tunnetta, hotamalla ja hallitsemalla kotia. Pitämällä kokonaisuuden tiukassa otteessaan, vaikka ripustamalla pyykit kuivumaan värien mukaisesti. Silittämällä T-paidatkin. Sitä sanotaan ahkeruudeksi. Mutta sen taustalla on paljon turvattomuutta ja epävarmuutta.
Lähteet: Helsingin Sanomat 30.7.2017, kuvat Pexel.

9 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu juttu :) Itsekin viihdyn hyvin kotona ja vaikka sotkua löytyy meiltäkin, on se sellainen oma pieni pesäpaikka kuitenkin. Kotona löhöillään ja vietetään aikaa yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Tuo "pesäpaikka" oli ihanasti sanottu. Todellakin löhöily kuuluu kotiin.

   Poista
 2. Kiitos taas osuvasta kirjoituksesta Marja. Kerran lapsemme terapeutti sanoi, kun lapsi alkoi toipua hänen elämää hallitsevista siivous- ja käsiepesu-neurooseistaan, että "Ulkoinen kaaos, sisäinen rauha". Tämä oli vähän ristiriidassa,sen kanssa, mitä kirjoitit. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Jännää, että puhuit noista pakkoneurooseista. Minulla oli mielessä juuri juttu kirjoittaa niistä. Mukavaa alkavaa viikkoa myös sinulle.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoinen juttu. Viihdyn itsekin kotona, mutta rakastan siisteyttä :D Tykkään olla kotona ilman meikkiä, hiukset nutturalla ja rennot kotivaatteet päällä :)

  https://lifewithhannamari.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna-Mari kommentistasi. Minäkin olen kotona ilman meikkiä. Kaikessa rauhassa.

   Poista
 5. Olipas kiva postaus! Minäkin viihdyn kotona ja kotona pukeudun "kotivaatteisiin" pehmoisiin ja mukaviin. Itse en tykkää epäsiististä kodista ja tykkään siivota kotona (viikkosiivouspäivän iltana on ihan parasta mennä nukkumaan puhtaisiin lakanoihin). Meillä tosin saa imuroida melkein joka päivä kiitos siitä pienelle koiralle ja lapsille ;)

  VastaaPoista
 6. Hauska postausaihe! :) Minulle kotona on tärkeintä se, että saa olla rauhassa, katsoa vaikka kolme tuntia youtube-videoita ja hakea välillä pientä syötävää, jos siltä tuntuu. Mikään siivousfriikki en ole, mutta mitä enemmän ikää tulee, sitä tärkeämpää on pitää koti edes jonkinlaisessa kuosissa. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos Krissu H kommentista. Minulla menee aivan toisinpäin kuin sinulla. Nuorempana siivosin joka perjantai. Sillä ilman siivousta ei viikonloppua tullut. Nyt siivoan paljon harvemmin. Mukavaa elokuun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!