maanantai 7. elokuuta 2017

Yritän ehkäistä mahdollista dementiaa



No, eihän minun pieni elämäni ole vain dementian ehkäisyä. Itselle tuli tuosta otsikosta mieleen. Kuin olisi.

Useampi kuin joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä parantamalla elämäntapoja. Se on iso luku.

Ehkäisyä todella tavittaisiin, sillä muistisairauksen ennustetaan kasvavan nopeasti. Sairauksien määrän ennustetaan kolminkertaistuvan vuoteen 2500 mennessä.


Keski-iässä dementian vaaraa lisää ylipaino, korkea verenpaine. Lievää ylipainoa minulla on. Mutta verenpaine on paremminkin liian alhainen. Eläkeiässä vaikuttaa muun muassa tupakointi, masennus, diabetes, yksinäisyys. Suomessa on tabu puhua vanhusten itsemurhista. Ne on ihmeen yleisiä. Johtuvat yleensä yksinäisyydestä. Surullista.

Myös tietyillä ruoka-aineilla voi vaikuttaa. Tutkimusten mukaan mustikka, kahvi, tee ehkäisevät muistisairauksia. Syön mustikkaa melkeinpä päivittäin jugurtin kanssa. Nyt olisi hyvä aika noukkia mustikoita pakasteeseen. Mutta täällä Mäntyharjulla sataa rivakasti melkein koko ajan. Kahvikatti olen ollut lapsesta lähtien. Vaikka illalla saattaa liiallisen kahvin kittaamisen takia sydän vähän läpättää.


Runsas sanavarasto estää dementiaa ja auttaa tunteiden hallinnassa

1) Mitä enemmän sanoja hallitsee, sitä paremmin ymmärtää
    lukemaansa.

2)Iän karttuessa runsas sanavarasto suojaa ajattelu- ja dementia-
   ongelmien kehittymiseltä.

3)Mitä laajempi sanavarasto on 2-vuotiaalla, sitä paremmin he
   oppivat myöhemmin laskemaan, lukemaan ja kirjoittamaan ja
   hallitsemaan käytöstään.

4)Ihmiset jotka osaavat ilmaista itseään monipuolisesti, lankeavat
   harvemmin strssin takia juomaan.



5)Sanavarasto kasvaa, jos lukee paljon ja monipuolisesti. Jo  aivan vauvalle kannattaisi puhua normaalia kieltä ja myöhemmin lukea.


Mister Dementia toivottavasti ei koskaan tavata!

Minulla alkaa huomenna työt pitkän kesäloman jälkeen. Opetustunteja on melko paljon. Kirjoittamiseni tänne blogiin vähenee varmasti. Mutta tämä on vain elämää. Tilanteet vaihtelee. Kuten tämä minun akan mieleni. Näillä mennään.

Ja hyvää elokuun alkua. Nyt alkaa metsässä ja kasvimaalla satokausi! Pimeät, lämpimät yöt. Elokuun kuutamo.

Lähteet: Helsingin Sanomat 20.7, 27.7.2017, kuvat Pexel

2 kommenttia:

  1. Kiitos postauksestasi Marja. Tämä akka on kuin risa grammari, mutta silti sanon: TÄRKEÄ AIHE. Kukapa sitä ehdoin tahdoin haluaisi tutustua tähän herraan? Ehkä geeniperimällä on myös vaikutusta tähänkin vanhuuden peikkoon. Totta kai ihminen elämäntavoillaan voi ehkäistä sairastumista, vaikka olisikin perinyt alttiuden siihen. Kuten monen muunkin sairauden kohdalla. Terveellisten elämäntapojen liika korostaminen saattaa johtaa siihen, että sairastuneet syyllistävät itseään. Itse syytin syövistäni pitkään itseäni. Vaikka työt sinulla alkavatkin, älä kokonaan hylkää meitä lukijoitasi. Mukavia loppuloman hetkiä ja työpäiviä sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Juu, geenit vaikuttaa tähänkin. Tuo oli viisas ajatus, että liiallinen terveellisten elämäntapojen korostaminen aiheuttaa sairastuneessa syyllistymistä.Paljon on elämässä vain sattumaa. Olet käynyt rankat sairaudet läpi En aio jättää teitä lukijoita rauhaan. Ehkä kirjoitan viikossa pari postausta vähemmän. Saa nähdä miten tämä lutviutuu. Tavalla tai toisella. Vaikka onkin fraasi: asioilla on tapana järjestyä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!