tiistai 15. elokuuta 2017

Marjat superfoodina ja muutama selfie


Metsät puskee nyt superfoodia: suomalaisia marjoja ja sieniä. Marjastan jonkin verran. Mutta sienestys on se minun juttuni. Meillä mies rauhallisena ihmisenä marjastaa enimmälti. Hän tykkää siitä. Minä kärsimättömänä ihmisenä alan pian huokailla. Kun sankon pohja ei täyty. Ja saatan antaa kokonaan periksi. Alan sitten vain syödä marjoja. Joskus käyn sammaleelle - tai mitä sattuu maa olemaan -  makuulle ja ihailen puiden siivilöimää syyskesän valoa. Olen vain. Hullu akka makaa metsässä. Kuin pieni lapsi. Hyvin rentouttavaa.


Marjoissa on paljon C- ja E-vitamiineja. Marjat vaikuttavat erityisesti sydän- ja verisuonitauteihin. Kakkostyypin diabeteksen ehkäisyyn. Silmien ja aivojen terveyttä marjat hoitavat myös.

Ja marjat maistuvat hyvältä! Etenkin jos lisää niihin vähän hunajaa. Itse syön melkein joka aamu jugurttia mustikoiden kanssa. Kunnon vanhan ajan pullataikinaan tehtyä mustikkapiirakkaa ei voi kukaan vastustaa - tai ainakaan minä en. Lasi kylmää maitoa kylkeen.
Jotakin mustikan, vadelman ja puolukan terveysvaikutuksista:

Mustikka
Estää ja jopa hoitaa muistisairauksia. Metsämustikka lieventää matala-asteista tulehdusta. Tulehdus liittyy esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen, sepelvaltiomotautiin ja metaboliseen oireyhtymään. Huippumarja!
Vadelma
Vadelmaa on tutkittu vasta koeputki ja koe-eläin tutkimuksilla. Mutta voidaan jo esittää, että vadelma auttaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeissa, kakkostyypin diabeteksessa, ylipainossa ja alzheimerin taudin ehkäisyssä.


Puolukka
Puolukka ja karpalo auttavat esimerkiksi virtsatien tulehduksessa. Puolukka parantaa verisuonten toimintaa ja alentaa verenpainetta. Se voi ehkäistä rasvaisen ruuan aiheuttamaa lihomista, rasvan kertymistä maksaan, matala-asteista tulehdusta. Verensokerin, insuliinin ja kolesterolin nousua.

Kannattaa mennä metsään ja noukkia näitä terveyspommeja maun mukaan ämpäriin tai suuhun.


Tyttäreni on jo monta kertaa huomauttanut, että selfieitä ottamalla voisin vähitellen päästä voimakkaasta kamerakammostani. Niinpä eilen maanantaina panin vaihteeksi toimeksi. Ja otin itsestäni jopa kolme selfietä. Kyllähän se narsistiselta tuntuu. Kuvata nyt omaa pärstäänsä.  Ehkä joku voi jopa ajatella, että olen narsisti. Siinähän ajatelkoon. Minä laitan blogiini juuri sitä, mitä itse haluan. Ja se on suuri nautinto. Kun edes jossakin asiassa voi täysin itse päättää ja toimia. Siksi tämä blogi on minulle iso henkireikä. Rentoutumisen lähde.

Ensimmäisessä selfiessä olen surullisin mielin. Johtuneeko vain maanantaiaamusta... Ja muutenkinhan aina vähän murjotan kuvissa...En todellakaan ole oikeasti murjottavaa tyyppiä!Kuntosalilla otettu. Hyppytunneilla (tarkoittaa että opetusta ei ole pariin tuntiin mutta se jatkuu sitten). Tuota kuvaa ennen olen opettanut pari tuntia filosofiaa, mikä on oikein mukavaa. Filosofia ja psykologia kiinnostaa minua yhä vain. Mutta aamu ei vain oikein lähtenyt pörräämään.

Seuraavat kuvat kuntosalin jälkeen. Vähän piristynyt. Niin kuin aina liikkumisesta.

      Päällä on yksi lempparitunikoistani Vero Modan vaaleanpunerva heitukka.Lähteet: Helsingin Sanomat 7.8.2017, kuvat Pexel, ensimmäinen metsäkuva oma

6 kommenttia:

 1. Marjat on niin jees! Syön niitä joka aamu tuorepuurossa :) Kivoja faktoja marjoista, kiitos niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina kommentista. Minäkään en pärjää marjatta enkä tarkoita tällä vain itseäni.

   Poista
 2. Kotimaiset marjat ovat kyllä melkoista superfoodia! Itsekin marjastaisin, jos vain tietäisin hyvän paikan!

  Kivat selfiet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minnea Muru kommentistasi. Selfiet oli kyllä maanantaiakan väsyneitä kuvia. Meillä täällä metsän siimeksessä on marjamaita muutaman metrin päästä ovesta.

   Poista
 3. MEillä ihan sama juttu. Tykkään sienestää ja mies jaksaa kerätä paremmin marjat. Mä sitten syön niitä ja haahuilen omiani lasten kanssa sillä aikaa metässä. Sienestysreissut inspiroi enemmän. Marjat on todellakin mahtavaa lähiruokaa ja superfoodia ����

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kommentistasi, Maiju. Kiva että jollakin muullakin pariskunnalla näin. Lapsuusseudullani Kainuussa oli sanonta : "Minä olen mies, enkä mikkään marjan poimija." Niin machoa! Olen erittäin tyytyväinen mieheni rauhallisiin hermoihin. Niitä hän tarvitsee välillä minunkin kanssa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!