maanantai 21. elokuuta 2017

Musiikki lievittää stressiäniKuuntelen aika paljon musiikkia. Etenkin kuulokkeilla youtubesta. Joskus vinyylilevyjä vanhalla levysoittimella. Pikkasen jo vähän retroa. Käyn aika harvoin live-keikoilla. Nuorempana kävin paljonkin. Mieheni soittaa kitaraa, pianoa, viulua, selloa ja laulaa. Live-musiikki lankeaa luonnostaan osakseni.

Vanha rakas Juicen laulu Kaksoiselämää. Toimii aina vain minulla. Siinä on niin viisaat sanatkin.


Itse lauloin aikanani punk-bändissä. Hurja nuoruus. Punainen siilitukka. Nahkahousut. Olin silloin uskottava about 15-vuotias.

Nykyisin -  vanhemman puoleisena rouvana -  kuuntelen poppia, rokkia ja klassista. Musiikki vaikuttaa voimakkaasti tunteisiin. Se rauhoittaa. Tekee iloiseksi. Tai haikean melankoliseksi. Biisistä riippuen. Musiikki auttaa minua käsittelemään tunteita. Jos olen kuin myrskyn merkki ja salamat sekä ukkonen siihen päälle, pahalla tuulella. Luukutan Doorsia tai HIM:iä täysillä. Kyllä täti-ihminenkin kuuntelee välillä  vähän raskaampaakin musiikkia.


Pop tai rock bändeistä ja laulajista tykkään melkein laidasta laitaan - en ole kovinkaan ronkeli: Haloo Helsinki, Juha Tapio, Vesku, J. Karjalainen, Juice, Ismo Alanko, Pelle Miljoona (ne vanhat punk ajan laulut), Leevi&The Leavings, Chisu, Amy Winehouse, Eva Dahlgren, Nancy Siatra sekä isänsä Frank Sinatra, Doors, HIM...Klassisesta etenkin Bach.


Musiikki on taidemuodoista eniten ja laajimmin aivoihin vaikuttava ja sitä myöten tunne-elämään. Musiikki lievittää stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja kohottaa - vähän musiikista riippuen - mielialaa. Etenkin live-musiikki. Mutta kyllä kotona kuunneltukin vaikuttaa voimakkaasti. Musiikin on todettu aivoinfarktin ja parkissonin taudin kuntoutuksessa hyväksi välineeksi.Klassisen musiikin konsertti tai mikä tahansa live musiikin-keikka on myös aina sosiaalinen kokemus. Ollaan yhdessä joukkona, joka tykkää samasta musiikista.

Taidanpa ruveta kuuntelemaan Amy Winehousea. Se on niin keinuvan jazzahtavaa, että rentoudun. Stressitasot  laskee. Melkein tunnen kuinka aivot raukenevat ja relaavat.

Minkälainen musiikki saa sinut rentoutumaan?
Helsingin Sanomat 3.8.2017, kuvat Pexel, youtube

4 kommenttia:

 1. Sen lisäksi, että musiikki on laajemmin vaikuttava taidemuoto se on myös laajemmin käytetty. Itse vieraannuin musiikista 40-vuotta kestäneen vauva-, taapero-, koulu-, ja murrosikäisen perheen pyörittämisen rumbassa. Kun neljästäkin teinin huoneesta vyöryi samanaikaisesti tärykalvoihin eri kappale täydellä volyymilla ja kuopus jaloissani lauloi Täti Monikaa täysillä, hiljaisuus oli parasta musiikkia. Kun olen pikkuhiljaa palaamassa musiikin kuuntelijaksi, aloitin Andrea Bocellilla, Il Divolla, Enyalla, Phil Collinsilla ym., mitä rakkaat mussukkani eivät ikinä kuunnellet, eivätkä laulaneet. Antoisaa viikkoa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi, Kirsti. Ymmärrän hyvin 40-vuotisen tauon, kun on tuommoinen hulabaluu ympärillä ja sydämessä. Meillä on vain kaksi lasta. Joten on ollut leppoisampaa. Hienoja artisteja kuuntelet.

  VastaaPoista
 3. Musiikki on yksi parhaista eteti paras rentoutumiskeino <3 Vinyylitä kuunneltuna ihan parasta mutta nykyään tulee paljon kuunneltua nimenomaan Youtuben tai Spotifyn kautta.
  Musiikkimaku aika laidasta laitaan.

  Ihana postaus ja kivaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Souliina S, kommentistasi. Vinyyleissä on tosiaan ihan oma tunnelmansa. Minullakin mennyt siihen, että kuuntelen youtubesta. Se on niin helppoa ja nopeaa. Hyvillä kuulokkeilla äänentoistokin on upea. Mukavia loppukesän päiviä sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!