keskiviikko 30. elokuuta 2017

Iltasyöminen ja uni - hyvä yhdistelmä


Syön joka ilta iltapalan. Yleensä leipää koska hiilihydraatit auttavat unen tulossa. Minulla on taas jonkinlainen unettomuuskausi menossa. Välillä uni ei tule millään. Ei sitten millään. Välillä uni tulee helposti, mutta saatan herätä jo viiden maissa. On tätä ollut ennenkin. Kestänyt aikansa.

En voisi mennä tyhjällä vatsalla nukkumaan. Paitsi jos päivällisen syönti venyy iltaan.

Hesarissa unitutkija Henri Tuomilehto väittää, että ruokailutapamme voi pilata yöunen.

Ihmiset ei useinkaan syö kunnon jykevää aamiaista. Lounaalla syödään sitten niin että napa rytkyy. Ollaan sen jälkeen pari tuntia ruokakoomassa. Väsähtäneinä. Tuomilehdon mukaan lämmintä, suurta lounasta ei kannattaisi syödä ollenkaan. Vaan nauttia päivän mittaan pieniä aterioita ja välipaloja. Minä syön lounaaksi yleensä vain pari leipää ja saksanpähkinöitä.


Illan korvalla tai iltapäivällä perheissä syödään toinen raskas ateria. Ja ollaan taas ruokakoomassa pari tuntia. Mutta sitten vireystila alkaa nousta - väärään aikaan - ja nukahtaminen voi olla vaikeaa.

Päivän varsinainen yksi suuri ateria kannattaisi sijoittaa iltaan. Silloin ruokailun jälkeinen vireystilan lasku palvelisi nukahtamista. Tämä on Tuomilehdon mielipide, johon hän on tutkimuksissaan päätynyt. Minä uskon lähinnä, että ihmisillä on luonnostaan erilainen ateriarytmi. Mutta minulle sopii tämä Tuomilehdon malli. 

Iltasyömistä pidettiin ennen lihottavana. Mutta se ei ole totta. Ratkaisevaa on koko päivän aikana nautittujen kaloreiden kokonaismäärä.


Tyhjä vatsa ja pieni nälkä häiritsee myös nukkumista. Unen aikana aivot puhdistuvat ja päivällä opitut asiat siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin. Tunnekylläisiä kokemuksia työstetään. Kudosvauriot korjaantuvat. Aivot tankkaa energiavarastonsa. Uni on todella tärkeä asia elämässä!

Valtaosa suomalaisista nukkuu liian vähän. Noin puolet sanoo jaksavansa arjessa huonosti. Vaikeasta uniongelmasta kärsii joka viides.


Nukkumiseen kannattaisi kiinnittää huomiota, koska se on päivän rasituksista palautumisen kannalta tärkein asia. Ja nukkuminen on ihanaa!

Minkälainen nukkuja sinä olet?

Lähteet: Helsingin Sanomat 10.8.2017, kuvat omat

10 kommenttia:

 1. Huomenta Marja ja kiitos. Unen tarpeellisuudesta ei koskaan puhuta liikaa. Kyllä! Nukkuminen on ihanaa! Olen usein ajatellut, että unettomuus on vakava asia. "Äitini" kukkui hereillä joskus viikkokausia, mikä koitui kohtalokkaaksi. Parempaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Nykyään niin moni sanoo olevansa väsynyt. Unen tarpeellisuudesta pitäisi puhua enemmän. Minulla on kausittaista unettomuutta. Osittain siksi arvostan kunnon unta. Ja nautin siitä täysin henkäyksin.

   Poista
 2. Itse en ole huomannut suurta eroa siinä menenkö täydellä- vai tyhjällä vatsalla nukkumaan. Tiedän kuitenkin henkilöitä, joiden on pakko syödä itsensä täyteen ennen nukkumaanmenoa. :) Pääasia että nukkuu hyvin. :D

  Taru
  stuffabout.fitfashion.fi

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Anonyymi. On siinä todellakin vissi ero. Onko vatsa täysi vai tyhjä nukkumaan mennessä.

  VastaaPoista
 4. Tässä onkin monta kohtaa joissa mun itseni pitäisi petrata! Usein mulla jää iltasyöminen tosi vähiin ihan vahingossa, kun oon niin väsynyt etten jaksa syödä haha :D Täytyisikin ottaa tavaksi muistaa syödä aiemmin jo ennen sitä kaatoväsymystä. Nukkumistapojakin yritän kovasti parantaa, mutta ehkä pitäisi kiinnittää enemmän huomiota tohon syömiseen jos se auttaisikin!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi ELLI. Useimmille meistä edes jonkinlainen iltasyöminen parantaa unenlaatua. Avot työskentelevät vilkkaasti unen aikana. Siksi ne tarvitsevat energiaa.

  VastaaPoista
 6. Itse en voi mennä tyhjällä mahalla nukkumaan. Iltapala kuuluu aina iltarutiineihin. Silti olen aina ollut todella huono nukkumaan. On ollut aikoja, jolloin en kertakaikkiaan ole nukkunut lainkaan. Tällä hetkellä raskaana ollessa nukkuminen on sitä mitä se raskaana olevilla yleensä on, hyvin katkonaista ja vähäistä. Eikä varmastikaan ole tulossa muutosta siihen hetkeen, kun vauva kohta syntyy. Täällä siis panostetaan tällä hetkellä päiväuniin :)

  http://lifewithhannamari.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Hanna-Mari. Hyvä, että saat nukuttua päiväunet. Minäkin olen kausittaisesti uneton. Se on raskasta. Sinnittelyä päivästä toiseen. Muistan kyllä huonon nukkumisen raskausaikana. Etenkin loppuraskaudessa. Mutta kun ensimmäinen vauva syntyi. Huono nukkuminen ja hulabaluu toden teolla alkoi. Mutta rakkaudessa kestää miltei mitä vaan.

  VastaaPoista
 8. Minulla on unirytmi viivästynyt sairauden takia ja illalla olen virkeimmilläni. Hiilari-iltapala on ehdoton nukahtamiselle ja kevyt syöminen, nukun paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Olen lukenutkin blogistasi raskaasta sairaudestasi. Kyllä hiilihydraatit minullakin toimii. Mutta ei unettomuuskaudella.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!