torstai 11. toukokuuta 2017

Italialainen kalakeitto ja mietteitä

En ole kirjoitellut niin paljon ruokareseptejä kuin aluksi ajattelin, vaikka tykkään ruuanlaitosta. Kokkailu on hyvä rentoutumistapa, jos ei ole kiirettä. Mutta on tullut kuluneen kuukauden aikana kaikenmoisia juttuideoita mieleen. Tämä lifestyle on erittäin laaja aihekokonaisuus. Elämässä on niin paljon. Paljon.

Keittoa tulee kuudelle hengelle. Miksi aina näin iso annos? Siitä riittää meidän perheelle kahdeksi ateriaksi. Käytän ruuanlaitossa aika paljon tomaattimurskaa, koska kypsennetyssä tomaatissa on enemmän terveellistä antioksidantti lykopeenia kuin tuoreessa. Tuli nyt itse asiassa mieleen, että tämä on ensimmäinen kalaruoka tässä blogissa. En syö kalaakaan kovin paljon. Kokkaan yleensä kasvisruokaa. Teen ruuan aina mahdollisimman tuoreista perusaineksista kokonaan itse. Meillä ei käytetä eineksiä. Uskon, että pitkälle prosessoitu ruoka on pahaksi keholle. Tätä keittoa on syöty meillä arkiruokana vuosikausia.


                            Italialainen kalakeitto
Loraus oliiviöljyä
1 iso sipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
2 isoa porkkanaa pilkottuna
200 g juuriselleriä eli noin puolikas kokonaisesta isosta selleristä tai  maun mukaan 3 varsisellerin vartta pilkottuna
3 purkkia tomaattimurskaa
4-5 dl vettä
Noin 800 g vaaleaa kalaa; tuoretta kuhaa, haukea, alaskan pakasteseitiä reiluiksi paloiksi pilkottuna. Lohi ei sovi tähän keittoon. Kokeiltu on. Kalaa tulee paljon.
180 g isoja pakastekatkarapuja
4 kasvisliemikuutiota/terveelisempää jauhetta (ei sisällä natriumglutamaattia)/fondia
Noin 1 rkl kuivattua timjamia; saa olla paljon, timjami kestää hyvin keittämisen.
Puoli tl mustapippuria
Noin 2 rkl valkoviinietikkaa
Noin 1 rkl hunajaa
Ripaus kuivattua tai tuoretta persiljaa

1. Kuullota pilkotut sipuli, valkosipuli, porkkana ja selleri noin 5 
   minuuttia.
2. Lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutiot, timjami ja musta-
   pippuri. Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia.
3. Lisää kala ja keitä 10 minuuttia tai vähemmän.
4. Lisää katkaravut. Älä  keitä enää kuin vain pari minuuttia,
   etteivät katkaravut sitkisty ja käperry kokoon.
5. Lisää hunaja, valkoviinietikka ja persilja.
6. Maistele ja lisää timjamia, suolaa, hunajaa, valkoviini-
   etikkaa maun mukaan.
Otin "valokuvan" keitosta. Siinä oleva persilja ja timjami ovat itsekasvatettuja, viime kesänä kasvimaalla ja ruukuissa. Kasvattaminen on kivaa. Mutta kärsivällisyyteni ei tahdo riittää kuivattujen yrttimausteiden kunnolliseen hienontamiseen. Niinpä keitossakin näkyy olevan isoja persiljan varren palasia. Mutta keitto maistui.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi