perjantai 26. toukokuuta 2017

Ihon vanheneminen

    Kuvassa granaattiomena, hyvää iholle


Jos joku keski-ikäinen nainen sanoo rypyistään, ettei ne haittaa ollenkaan, alan epäillä, että hän valehtelee. Tai sitten meitä on vaan niin moneen junaan. Kyllä me naiset olemme tavalla tai toisella  ainakin vähän turhamaisia. Toisaalta eihän se ole kovin tärkeää, mitä sen pään ulkopuolella on, vaan se mitä siellä sisällä on.

Iho on suurin elimemme. Vanhenemista tapahtuu kaikissa elimissä, verisuonistossa ja luissa melkein samaan tahtiin, mutta vain ihosta se näkyy ulospäin.Ihossa on muihin elimiin verrattuna eniten sidekudosta, joka sisältää kollageenia. Juuri kollageeni pitää ihon siloisena ja kimmoisana. Ikävä kyllä sitä ei imeydy ryppyvoiteista, mutta voiteet lisäävät kuitenkin ksvojen kosteutta. Minä uskon, että ryppyjen hoito rasvoilla toimii ainakin jollakin tasolla - ja on kaiken lisäksi kiva pitää itsestään huolta. Ryppyjen hoito on ikään kuin itsensä toteuttava ennuste tai placebo: kun uskoo, että tämä voide auttaa, niin se auttaa.

Lääketieteen professori ja kollageenitutkija Taina Pihlajaniemen mukaan - vaikka vanheneminen on kylläkin eniten geeneistä riippuvaista -kollageeni on hyvin tärkeä tekijä ihon ohenemisessa ja rypistymisessä. Vanhenemiseen voi vaikuttaa myös runsas auringonotto, tupakointi, runsas sokeri. Riittävä uni ja liikunta on hyväksi iholle.
Omaa kollageenituotantoa voi lisätä ruuasta saatavalla C-vitamiinilla. Entinen köyhän ajan tauti keripukki johtui C-vitamiinin puutteesta: iho oheni, meni haavoille ja mustelmille, luut haurastuivat. Nainen voi myös syödä kollageenia ravintolisävalmisteena, mutta kannattaa olla tarkka siinä, että valmisteessa on myös C-vitamiinia.

Mutta kaikki me vanhenemme.
                                 
Niin, vanheneminen on vääjäämätöntä. Minusta nainen voi olla omalla ainutkertaisella tavallaan kaunis missä iässä tahansa. Kypsät ja vanhat naiset ovat kauniita, koska heidän olemuksensa kertoo, että elämää on eletty ja kokemuksia on karttunut. Viisastuttukin ollaan. Pohjanmaalla sanotaan, että viisaus asuu vanhoissa naisissa.

Lähde: Helsingin Sanomat 18.5.2017

8 kommenttia:

 1. Hyvän blogietiketin mukaan pitäisi lähteistetty teksti kursivoida, sekä linkki lähteeseen upottaa tekstiin. Nyt ei selviä mikä on sinun kirjoittamaasi, mikä lähteen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi. Olen vielä niin aloittelija, etten tiedä, mikä on mainitsemasi "hyvä blogietiketti". Mutta graduni tehneenä tiedän, miten lähteet yleensä mainitaan. Vain lainaus-merkinnöillä olevat tekstini on suoraan lopussa mainitsemastani lähteestä. Olisi vuorovaikutuksellisesti mukavaa, jos esiintyisit omalla nimelläsi. Mutta kukin tavallaan. Olen kyllä iloinen jo siitäkin, että edes kommentoidaan.

  VastaaPoista
 3. Olisi oppimiskokemukseni kannalta hyvä, anonyymi, jos kertoisit lähteitä, mistä tuota "hyvää blogietikettiä" voisi omaksua esimerkiksi jokin nettikirjoitus tai muuta sellaista. Tuli tässä vain mieleen ruuanlaiton lomassa.

  VastaaPoista
 4. Esim täältä

  https://lepis.wordpress.com/tag/blogietiketti/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedostasi. Yritän katsoa huomenna tuon lähteesi. Nyt on jo ajatustyöhön liian myöhäistä. Melko vanhaa nukuttaa. Hyvää yötä sinulle.

   Poista
 5. Huomenta, anonyymi, en minä saanut mitään "blogietiketti" tietoa tuolla sinun osoitteellasi. Kaksi kertaa yritin ja siellä oli vain lyhyt englanninkielinen päivitys kuvineen. Tajusin kyllä, että tuo on ns. tagi. Jos se on sinun, niin nautiskele rauhassa. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 6. Itsekin olen monesti uskotellut itselleni, että en noista ilmestyvistä rypyistä välitä. Mutta niin vaan niitä aina alkaa peilistä tuijotella. En ole kollageenia kokeillut, mutta tuttavani vinkkasi, että kokeilisin sitä nivelvaivojen hoitoon. Olisihan se kiva lisä jos sillä saisi ihon kimmoisuutta hieman lisääntymään.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Leena. Kollageeni ei imeydy iholta. Iholle kannattaa laittaa hyaruloni happoa sisätäviä tuotteita. Kollageenijauhetta voi sekoittaa nesteeseen ja juoda. Se vaikuttaa sisältä päin. Ihonhoito on mieletäni hemmottelua. Löysin sen vasta 40-vuotiaanaa. Hyvää arkista maanantaita sinulle! Vielä on uusi vuosi ja loppiainen juhlimatta.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!