maanantai 15. toukokuuta 2017

Suvaitsevaisuuta, please!

Tämän päivän jaaritteluni ei ole ihan kepeintä lifestylea. Mutta olen aina puolustanut vähemmistöjä - se on osa elämääni -, niin miksi en tekisi sitä tässä blogissakin. Vain elämää.

Minusta jokainen ihminen on ihmisenä yhtä arvokas: oli hän sitten ulkomaalainen, musta tai valkea, vanha tai nuori, ruma tai kaunis, köyhä tai rikas, sairas tai terve, homo tai hetero...Lista olisi pitkä tässä alati eriarvoistuvassa maailmassa.

Tänään ajattelen pakolaisia ja paperittomia.
En voi ymmärtää pakolaisvastaista nationalismia ja populismia. Saska Saarikoski nimitti heidän aatettaan osuvasti höpsismiksi.

Suomen Irakin suurlähettiläs pukee luotiliivit ja ajaa panssarilasiautolla aina käydessään Irakissa. Suomen maahanmuuttoviraston mukaan Irak on turvallinen maa, johon voidaan tehdä pakolaisten palautuksia. Samoin Afganistania pidetään turvallisena. Molemmissa maissa tapahtuu melkein päivittäin terroristien pommi-iskuja.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, ettei ketään lähetetä Irakiin tai Afganistaniin kuolemaan. Silti näissä maissa on tapettu palanneita pakolaisia. Suurin osa palanneista on työttöminä, koska siellä on oltava vahvat sosiaaliset ja taloudelliset verkostot sekä suhteita ministeriöihin ja järjestöihin, jotta saisi töitä.

                                   Paperittomat
Kun saa kielteisen turvapaikkapäätöksen, eikä uskalla/halua palata kotimaahan, täytyy jäädä paperittomana Suomeen. Puhutaan myös uuspaperittomuudesta. Paperittomat välttelevät viranomaisia, ja siksi Suomeen on syntynyt pimeät työ- ja asuntomarkkinat. Arvioidaan myös, että paperittomia on helppo houkutella rikollisryhmiin. Suomeen on jäänyt 1000-2500 paperitonta, mutta määrä tulee kasvamaan tänä vuonna huimasti lisää useilla tuhansilla.

Paperittomat saattavat majottautua ystävien sohville, ja he vaihtavat usein paikkaa viranomaisten pelossa. Suomessa toimii Refugees Welcome-kotimajoitusverkosto, jonka kautta voi ilmottautua majoittamaan paperittoman.

Pimeillä työmarkkinoilla esiintyy paperittomien kiristämistä ja jopa ihmiskauppaa. Palkka saattaa olla vain 2 euroa tunnissa. Se saatetaan maksaa milloin sattuu tai jättää useiden kuukausien odottelun jälkeen maksamatta. Paperiton ei voi tehdä mitään asialle, koska hän ei uskalla ottaa yhteyttä viranomaisiin.

Pimeillä asuntomarkkinoilla  sama huone saattaa olla vuokrattu useammalle ihmiselle. Tai vuokraaja vaatii seksiä vuokran lisänä.

Vastaanottokeskuksissa olevia pakolaisia tai jo paperittomia päätyy prostituutioon. Heidän taksansa voivat olla todella pieniä, yleensä noin 20-50 euroa. Pakolainen voi kokea tämän isona rahana, kun sitä vertaa kuukauden vastaanottorahaan, joka on 91,50 euroa kuukaudessa.

Paperittomat seksimarkkinoilla on vielä niin uusi ilmiö, ettei tiedetä, paljonko heitä on. Kreikassa ja samoten esimerkiksi Ruotsissa tiedetään, että jotkut turvapaikanhakijat ja paperittomat ovat päätyneet myymään itseään. Surullista kyllä mutta myös yksin tulleet alaikäiset lapset. Helsingissä on bordellimaisia tiloja seksin myymiseen. Voidaan puhua "seksiselviytymisestä" (survival sex). Se voi tarkoittaa seksin tarjoamista muun muassa rahan tai yöpaikan toivossa.

Paperittomien tilannetta voisi helpottaa pakolaisstatuksen saaminen tai edes väliaikainen oleskelulupa ja ympärivuorokautisen majoituksen saaminen. Silloin paperiton uskaltaisi olla yhteydessä viranomaisiin, eikä hyväksikäyttö pimeillä työ- ja asuntomarkkinoilla, seksi- ja ihmiskaupassa lisääntyisi.
Päivi Nerg sanoo, että tilapäistä oleskelulupaa ei voida antaa. Hänen mukaansa - jos näin toimittaisiin - turvapaikkahakemusten tutkinta olisi turhaa työtä, koska tulos olisi sama tapauksesta riippumatta. Hän myös pelkää, että tämä aiheuttaisi pakolaisten vyöryn Suomeen.

                        Nuoret miehet pakolaisina
Rasistit sanovat, että Suomeen tulee vain helppoa elämää etsiviä, laiskoja nuoria miehiä, jotka raiskaavat naiset ja vievät suomalaisten työpaikat. Mutta usein tämä nuori mies on naimisissa ja tulee ensiksi maahan järjestääkseen perheelle kodin mihin tulla.

Toki etenkin irakilaisten miesten tekemät raiskaukset on lisääntyneet. En minä ole naiivi ja herkkäuskoinen  tässä asiassa. Kaikissa ihmisryhmissä on sekä hyviä että pahoja ihmisiä. Raiskaustapauksiin on monia syitä. Ensinnäkin kulttuuriset erot: naisen asema Irakissa on huono ja naiset eivät ole tasa-arvoisia lainkaan edessä. Monet irakilaiset ovat taistellet sodassa. Heitä on saatettu kiduttaa ja sen vuoksi he ovat traumatisoituneet. Pakolaisten keskuudessa on paljon psyykkisiä ongelmia ja itsemurhiakin. Arabikulttuurissa suku ja perhe kontrolloi kattavasti nuoren miehen elämää - täällä sukua tai perhettä ei ole vahtimassa nuoren miehen elämää, ja tämä saattaa innostua tekemään tyhmyyksiä. Jotkut jo kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet elävät kuin viimeistä päivää: millään ei ole mitään väliä, kun täältä kuitenkin karkoitetaan.Suurin osa irakilaisten tekemistä raiskauksista tapahtuu samalaisissa olosuhteissa kuin kantasuomalaisten tekemät: tuttavien kesken yksityisissä tiloissa, usein ravintolaillan jälkeen. Alaikäisiä tyttöjä saatetaan houkutella alkoholilla. Niin sanottuja puskaraiskauksia tapahtuu vähän.

                                Vihapuhe

Vihapuheen lietsojilla ei ole usein minkäänlaista käsitystä, mitä islaminusko todellisuudessa on. Muslimeja pidetään terroristeina, vaikka niitä on vain pieni promille uskovista. Uskontoa käytetään politiikan välineenä. Islam kuten juutalaisuus on meidän sisaruskontomme. Meillä on yhteiset profeetat Aabrahamista alkaen. Ja hyvin paljon muutakin yhteistä. Voisin kirjoittaa tästä aiheesta niin paljon, paljon ja paljon.

"Mikä tahansa "äärimmäinen" (kirjoittajan lisäys) uskonnollinen kasvatus synnyttää torjuntaa toisinajattelevia kohtaan. Ainoastaan kattavalla kulttuurien integraatiolla ja uskonnollisen toimintakentän rajaamisella yksityiselämän piiriin voidaan muodostaa yhteiskunta, jossa kaikilla kansalaisilla on yhtäläiset oikeudet." Ajatus on minusta hyvä. Lainaus on Ljudmila Ulitskajan teoksesta Daniel Stein.
                          
                         Pakolaisten salakuljetus
Pakolainen saattaa maksaa salakuljettajalle noin 10 000 euroa päästäkseen pakoon. Monet ottavat lainaa tai joutuvat ihmiskaupan uhriksi. Kaikki varmasti tietää kuinka paljon pakolaisia hukkuu Väli-Mereen. Lainaa ottaneet eivät voi palata kotimaahansa rahattomina. Ja jo kerran kotimaansa jättänyttä saatetaan alkaa vainota.
Vanhenevan naisen sydäntä särkee tämä julma ja välillä niin ruma maailma. Maailma tuntuu joskus tunkiolta, jossa rotat kaivelevat jätteitä ja villisiat piehtaroivat  lietteessä. Filosofi  S.T Mill kirjoitti aikoinaan: on parempi olla tyytymätön ihminen kuin tyytyväinen sika.
Laitan taas kerran lohduksi, toivoksi ja kauneudeksi kukkakuvan.

Toivon lopuksi, että pakolaisvastaiset ja tietysti pakolaismyönteisetkin ihmiset kommentoisivat omilla mielipiteillään. Asiallinen keskustelu on aina hedelmällistä ja rakentavaa. Näkökulmia ja mielipiteitä tähän maailmaan mahtuu.
Lähteet: Helsingin Sanomat 30.4, 4.5, 7.5, 12.5.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!