maanantai 11. toukokuuta 2020

Lohtuleivontaa koronan aikaan



Koronakevät sai ainakin alussa ja jotkut yhä vielä lohtuleipomaan. Moni leipoo pullaa tai sämpylöitä, pataleipää, karjalanpiirakoita, banaanikakkua, kääretorttua. Tuttuja ja kotoisia leivonnaisia.

Mikä saa leipomaan juuri tähän aikaan? Ensiksikin tuttujen leivonnaisten leipominen tuo turvallisuuden tunnetta. Jotakin tuttua ja pysyvää pelottavalta ja oudolta tuntuvaan aikaan.

Leivällä ja pullalla on vahva symboliarvo. Uuni on vanhastaan kodin sydän. Sieltä tulviva tuoksu kertoo, että täällä ollaan ja leivotaan, vaikka ikävässä ja hankalassa korona-ajassa ollaankin.



Nyt kun ollaan pitkiä aikoja kotona, olemme huomanneet, että kotona voi itse asiassa tehdä kaikenlaisia asioita, jos on aikaa. Mieluisimpia tekemisiä ovat sellaiset, jotka tuottavat lohtua, tuttuutta ja turvallisuutta, kuten leipominen. Yhtä tarpeellinen tekeminen saattaisi olla vaikka jääkaapin taustan siivoaminen, mutta moni meistä vaivaa mieluummin taikinan kohoamaan.

Leipominen symboloi myös selviytymistä: pystymme tarpeen vaatiessa vaikka leipomaan leivän itse.



Koronakevään alkaessa kauppojen leivontatarvikehyllyt tyhjentyivät kuivahiivapusseista. Tämä kertoo, että leivonnan suosio yllätti myös tuotteiden valmistajat.

Odottelu ja oleminen on monesti ahdistavampaa kuin se, että toimii edes jollakin tavalla, ja leipominen on toimintaa: teen läheisten hyväksi edes jotakin. En voi vaikuttaa poikkeusaikaan, mutta voin vaikuttaa siihen, millaiseksi eristäytymisen kokemus muodostuu. Harva leipoo vain itselleen, leivonnaiset tehdään jaettaviksi. Ruoan ja leivonnaisten kautta luodaan myös yhteyttä my perheeseen.




Lähteet: Helsingin Sanomat 23.4.2020, kuvat Pixabay

9 kommenttia:

  1. Hieno kirjoitus! Meillä on leivottu plajon, ja jäin pohtimaan syitä. Ainoa syy on ollut vain ajan tappaminen ja saada lapsille jotain opettavaista ja onnistumisen myötäistä puuhaa. Meillä on vielä iso perhe ja perheelle leivottu, ei tosiaan vain itselle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Mentaalimatkaaja. Jahas, teillä leivotaan, kun nyt on enemmän aikaa kotielämälle. Lapsille se on tosiaan hyväksi, näkee heti kättensä työn jäljen. Minulle ei ole tullut leivontapuuskia, vaikka nyt olisi siihen enemmän aikaa. Ehkä olen keskittynyt enemmän kokkaamiseen, vaikka pidän leipomisestakin.

    VastaaPoista
  3. Justiinsa näin, symbolinen arvo ja myös tukee tunnetta, selviydytään mistä vaan. Myös tuo ihanaa suloista kotoisuutta ja lämpöä.

    Sydämellistä uutta viikkoa Marja ja toivottavasti oli oikein ihana äitienpäivä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiia. Leipominen on niin kotoista, perinteistä ja turvallista tekemistä outona aikana. Äitienpäivä oli vähän vajaa, koska tyttäret eivät olleet kotona, mutta mukavaa oli miehenkin kanssa.

      Poista
  4. Nyt, kun ei juuri vieraita käy, tulee makeiden sijasta leivottua enemmän leipää, sämpylöitä ja kalakukkoja. Leipomisessa on jotain terapeuttista. Minusta yksi turvallisimpia tuoksuja on leivonnaisten paistumisesta tuleva.
    Ihanaa tätä viikkoa sinulle1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Hurjaa, että osaat leipoa kalakukkoja, ja teillä on varmaankin puu-uuni. Olen melko kauan sitten tehnyt lanttu- ja perunakukkoja, mutta niistä ei tullut niin hyviä kuin puu-uunissa. Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  5. Ihana, kotoisa ja lohdullinen postaus! Kun jotain menettää, niin jotain tulee tilalle. Näin korona-aikaan!
    Muistan, kuinka ollessani lapsi meillä leivottiin joka lauantai pullaa. Minä leivon harvoin, enkä nytkään olr leipunut enempää. Ehkä olidin, jos olisin etätöissä. Vaikea sanoa!
    Mutta pullan tuoksu tuo vahvan tunnemuiston turvalliseen lapsuuteen. Mietinkin, mikä palauttaa omille lapsille saman tunteen.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Niin, juuri se pullan tuoksu! Leipä ja sämpylätkin tuoksuvat niin hyville. Minä jouduin lapsuudenkodissa jo hyvin varhain leipomaan juuri lauantaisin 2 litran pullataikinan, jotta veljille riittii pullaa koko seuraavaksi viikoksi. Sen takia olen aikuisena leiponut vain pieniä taikinoita. Työn iloa lähitöihin!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!