perjantai 15. toukokuuta 2020

Huonot hiilarit pilaavat unen


Kaikki varmasti tietää, etteivät höttöhiilarit tee hyvää. Minulle ne esimerkiksi tuovat pöhnäisen ja turvonneen olon, jos syön niitä liikaa. Pestopasta ja sienirisotto ovat herkkujani, ja niistä en varmaankaan ikinä luovu. Eivätkä ne ole täysin epäterveellisiäkään. Risoton sienet ja peston pehmeä rasva ovat terveellisiä.

Vastikään American Journal of Clinical Nutrition-lehdessä julkaistiin mielenkiintoinen tutkimus. Tutkimuksessa unettomuus oli yleisempää, jos ruokavaliossa oli paljon lisättyjä sokereita, tärkkelystä ja vaaleaa prosessoitua viljaa.

Unettomuutta oli vähemmän niillä, jotka söivät usein hedelmiä, kasviksia, täysjyväviljaa ja muita kuitupitoisia ruokia. Tämän tutkimuksen mukaan uniongelmaiset voisivatkin saada apua ruokavalion muutoksesta.






Lähteet: apu Terveys 3/2020, kuvat omat

6 kommenttia:

  1. Onpa jännä tutkimustieto. Tasainen verensokeri on hyväksi kaikella tapaa ja edistää myös hoikkana pysymistä. Jos ihminen syö höttöhiilareita pitkin päivää, haima ryhtyy tasoittelemaan insuliinipiikkiä ja koko elimistö on aikasten sekaisin. Toisaalta illalla syödyt hiilihydraatit nukuttavat, enkä nyt puhu levyllisestä suklaata!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi riitta k.Kyllähän se on niin, että illalla olisi saatava hiilihydraatteja, koska ne edistävät unen saamista. Esimerkiksi hedelmiä tai voileipä. Tai pari palaa tummaa suklaata, jonka tryptofaani on mieliala välittäjäaineen seotoniinin esiaste, ja se unettaa. Höttöhiilarit on parempi jättää väliin illalla, tai kokonaan.

    VastaaPoista
  3. Matkoilla joutuu syömään vaaleaa prosessoitua viljaa, jos leipää mielii. Usein pasta ja riisi ovat myös valkoista. Siksiköhän reissussa uni on pinnallisempaa? Luulin aina sen johtuvan uusista kohtaamisista, jännittävistä seikkailuista ja vieraista vuoteista, mutta tässä saattaa olla osa syy.
    Mukavaa sunnuntai-iltaa Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Kirsti. Totta, että matkoilla on tarjolla vain vehnäistä leipää ja valkeaa pastaa ja riisiä. Ja Suomen sisälläkin leipä vaihtelee. Asuimme muutaman vuoden ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ja siellä ei saanut täysrukiista leipää. Ruisleipäkin oli vaaleahkoa, lienee ollut paljon vehnäjauhoja taikinassa. Minä syön tätä nykyä vain hedelmän myöhään illalla, ja unet maittaa.

      Poista
  4. Olen huomannut, että jos syön iltasella sokeriherkkuja, niin herään satavarmasti nukuttuani muutaman tunnin. Ja herätessä on makeanhimo!

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Kokemuksesi voi tosiaan tukea tätä tutkimustulosta. Minullakin irtokarkit aiheuttavat niin pöhnäisen ja täyden olon, että uni tulee huonommin kuin tavallisesti. Tosin nykyisin en syö irtokarkkeja kuin joskus harvinaisena herkkuna, koska laihdutan.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!