keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Mitä pituus kertoo ihmisestä?






Vaikuttaako pituus terveyteen? Ovatko pitkät älykkäämpiä kuin lyhyet? Entä dementian riski?

Pituus on ensimmäisiä tietoja, joita meistä kirjataan ylös elämämme aikana. Jo pian ensi rääkäisynsä jälkeen vauva napataan mitattavaksi. Ja siitä eteen päin pituuskasvua seurataan tarkasti neuvolassa ja koulussa. Kasvuiässä pituus toimii yhtenä terveydentilan mittarina.



Ihmiset ovat nykyisin entistä pidempiä muun muassa parantuneen ravitsemuksen ansiosta. Suomalaisten naisten keskipituus on 163,1 senttiä ja miesten 177,7 senttiä.

Pidemmillä ihmisillä on lyhyitä korkeampi elinajanodote. Tämä selittyy luultavasti ravitsemuksella, sanoo Helsingin yliopiston väestötieteen professori Karri Silventoinen. Pituuden yhteyttä sairauksiin on tutkittu jonkin verran.



Tutkimuksissa on havaittu, että pitkillä ihmisillä on korkeampi riski sairastua syöpään, toisaalta on myös huomattu, että pitkillä ihmisillä on lyhyitä pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Vuonna 2017 julkaistussa suomalaistutkimuksessa havaittiin, että pituus saattaa vaikuttaa verenpaineeseen. Osoittautui, että mitä lyhyempi ihminen, sitä korkeampi verenpaine.

Myös muistisairauksien ja pituuden yhteyttä on tutkittu. Vaikuttaisi, että pidemmillä olisi pienempi muistisairauksien riski.



Pituus heijastaa varhaista kehitystä. Nykykäsityksen mukaan varhaiskehitys määrittää muistisairauksien riskiä, vaikka muistisairaudet ilmenevät usein vasta 65 ikävuoden jälkeen.

Pidemmillä ihmisillä on keskimäärin isommat aivot kuin lyhyillä. Isommat aivot ja aivokuoren koko puolestaan näkyvät älykkyydessä. Mutta vaikka isoissa aineistoissa on havaittu, että pituus on yhteydessä suurempiin aivoihin ja korkeampaan älykkyyteen, yksilön kohdalla ei voida tehdä automaattisesti johtopäätöstä älykkyydestä vain pituuden perusteella.



Ihminen alkaa kutistua suurin piirtein 65 ikävuoden jälkeen, mutta se on yleensä vain sentin parin luokkaa. Mistä kutistuminen johtuu? Lyhenemistä aiheuttaa muun muassa selkärangan nikamien välilevyjen rappeutuminen ja madaltuminen. Myös nikamien luhistuminen on tyypillinen vanhuusiän piirre, joka lyhentää ihmistä. Lisäksi luiden väliset kudokset saattavat rapistua.





Lähteet: Helsingin Sanomat 13.2.2020, kuvat omat

10 kommenttia:

  1. Taas sinulla on minun mieleiset valokuvat.
    Muuten tekisi mieli jänkätä vastaan professori Karri Silventoiselle.
    Perustelen epäilyjäni sillä, että meillä on kuusi biologista lasta. Neljä pitkää ja kaksi pätkää. Samaa ruokaa on ollut tarjolla kaikken lapsuudessa. Samoin, kun olen odottanut heitä. Pitkät ovat tulleet isäänsä (ovat 178 - 188 cm), pätkät minuun (158 cm). Kaikki ovat yhtä älykkäitä (tai tyhmiä). Heidän tulevista muistisairauksistaan ei tässä vaiheessa (iät 34, 41, 42, 43, 46 ja pian 50) ole havaittavissa mitään merkkejä. No tämä on tietysti pieni otanta, mutta epäilen silti. Hyvä, että kirjoitit tästäkin kiinnostavasta aiheesta.
    Mukavaa illan jatkoa Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Minäkin pidän kukkakuvista. Epäillä kannattaa aina. Tutkimuksia aiheesta pitäisi olla paljon, jotta voisi käyttää yleistyksiä, mutta kaikenlaista tutkitaan. Voi hurja, teillä on kuusi lasta! Eikä pituudella ole vaikutusta lasten älykkyyteen, oli he sitten pitkiä tai pätkiä. Hauskaa tuo, että lapset ovat tulleet pituuden puolesta joko isään tai äitiin. Ei mitään keskivertoa kaikki, vaikka niin voisi odottaa. Aloitin puutarhatyöt eilen. Tuntuu, etten malttaisi tulla pellolta pois lainkaan. Teilläkin on varmasti menossa puutarhatyöt. Ilmat ovat olleet nyt kaksi päivää ihanteelliset.

      Poista
  2. Mielenkiintoisia kytköksiä pituuden ja mm. älykkyyden yhteyksistä. Voi olla myös niin, että pitkät henkilöt saavat asiaansa esille ja tahtoaan läpi vähemmällä vaivalla kuin pienempikokoiset lajitoverinsa. Eli pienen pitää tehdä enemään töitä ja olla sinnikkäämpi pärjätäkseen. Enkä tarkoita nyt pelkkää fysiikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Nuo kytkökset älykkyyden ja pituuden välillä ovat toki mielenkiintoisia, mutta ei pidä yleistää. Pitkiä on sekä tyhmiä, keskivertoa ja älykkäitä. Näin arkijärjelläkin ajateltuna, olen tavannut monenlaista pitkää ihmistä ja itsekin olen aika pitkä, jos vertaa suomalaisten naisten keskipituuteen 163 senttiä. Mielenkiintoinen näkökulma sinulla, että pitkät pystyvät vaikuttamaan pienemmällä vaivalla saada huomiota kuin pienemmät ihmiset, vaikka et puhu vain fysiikasta. Arjessa pitää kyllä paikkaansa.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen postaus ja huippuihanat kuvat. Onko tuo "pörröinen" kylmänkukka vai kangasvuokko?
    Mietin, että onko tässä jotain samaa filosofiaa kuin asettelussa normipainoiset vs. ylipainoiset. Joskus leimataan ylipainoiset esim. saamattomiksi työelämässä ja työnantajat saattavat palkata helpommin hoikan kuin pullean.
    Mutta - varmasti tutkimuksissa voi aina olla jotain perääkin, mutta ei voi yleistää 😊

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Kiva lukea, että pidit kuvista, niin pidän itsekin, luonnonkukista, ei niitä raskisi edes poimia. Olen pitänyt tuota pörheää kukkaa kangasvuokkona, mutta nyt kun puhuit kylmänkukasta, en ole enää varma. Nuo stereotypiat laihojen ja pulskempien persoonallisuuseroista eivät pidä lainkaan paikkaansa. Ikävää että työnantajat saattavat palkata mieluummin laihan tai normaalin kuin pulskan. Olen joskus lukenut jonkin artikkelin, että etenkin Kiinassa ulkonäkö vaikuttaa huomattavasti työpaikan saamiseen. Haluavat palkata kauniita, hoikkia ja pitkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin tänä kevään elämäni ennsimmäiset kangasvuokot luonnossa ja hämmästyin niiden kukan suurta kokoa. Kyllä nuo varmaankin ovat kangasvuokkoja sinun kuvassasi. Kylmänkukka taitaa olla sinertävä.
      Tuo ulkonäköjuttu töihin palkattaessa on niin epäreilu valintaperuste, mutta minkäs teet. Onneksi suurin osa kuitenkin pääsee töihin osaamisensa peeusteella, niin haluan ainakin uskoa!
      Hyvää viikonloppua!

      Poista
  5. Kiitos Erikoiset Asiantuntijat. Kangasvuokko on tosiaan näyttävä kasvi, hienoa, kun kuvan kukat on todellakin kangasvuokkoja. Minä olen niin pohjoisesta kotoisin, ettei meillä kasvanut edes sini- ja valkovuokkoja, kangasvuokoista puhumattakaan. Ällistelen edelleen joka kevät tätä eteläisemmän suomen luontoa. Onhan se todella epäreilua, jos töihin palkataan ulkonäön mukaan. Uskon, että suomalaiset ovat niin järkeviä ja käytännöllisiä, ettei ulkonäkö juuri vaikuta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!