torstai 15. marraskuuta 2018

Lopeta laihduttaminen niin laihdutMinulla on paino noussut liikaakin kilpirauhasen pahan vajaatoiminnan takia, koska se hidastaa aineenvaihduntaa. Olen syönyt samoin kuin ennen ja silti lihonut. Minun kai pitäisi syödä äärimmäisen vähän, etten lihoisi. Yritän nyt itse laihduttaa. Syön  salaattia lounaalla ja päivällisellä. Salaatti on hyvin ruokaisa, koska lisään siihen papuja tai kikherneitä. Välipaloiksi syön hedelmän tai juon smoothien.


Laihtuminen onnistuu hyvin, kun alkaa syödä säännöllisesti ja lopettaa laihduttamisen sanoo  ravitsemusterapeutti ja terveystiedon maisteri Ulla Kärkkäinen. Tästä voi olla montaa mieltä. Kun on niin monia laihtumisreseptejä. Ei enää tiedä, mihin uskoisi.

Jos keho on usein säästöliekillä, syöminen muuttuu kaoottiseksi. Liian nälkäisenä voi ahmia liikaa. Ja usein epäterveellistä ja lihottavaa ruokaa. Liialliset syömisen rajoitukset nostavat syömisen jalustalle, jossa ei voi syödä rennosti ja joustavasti.


Epäsäännöllisen syömisen laihduttamisen syy löytyy yleensä vääristyneestä suhteesta omaan kehoon ja ruokailuun.

Vääristynyt suhde omaan kehoon näkyy usein tiukkoina laihdutuskuureina, jotka lähes poikkeuksetta päätyvät repsahdukseen.

Liikaa syömistä voidaan usein kompensoida liikunnalla. Se johtaa yleensä siihen, että välillä syödään paljon ja välillä ei juuri mitään.

Rankoista, tiukoista laihdutuskuureista seuraa usein jojoilu. Paino heiluu ylös ja alas. Tämäkin kertoo vääristyneestä suhteesta syömiseen. Pahimmillaan se voi johtaa syömishäiriöihin: Ahminta häiriöön, bulimiaan, anoreksiaan.


Asenne syömiseen malliopitaan helposti. Esimerkiksi jos tyttären äiti on miltei koko ajan laihdutuskuurilla ja puhuu siitä tyttärelleen, tytär voi mallioppia jatkuvan kehon tarkkailun ja laihduttamisen, vaikka siihen ei olisi mitään syytä. Myös kulttuurin kauneusihanteet vaikuttavat. Nykyisin ihanne on melkein anorektinen. Silti pitäisi olla isot rinnat ja peppu.


Nykyisin on paljon tietoa ruoasta ja monia ohjeita hyvään ruokavalioon. Tämä voi tuntua ristiriitaiselta. Syömisessä saatetaan kiinnittää huomiota yksityiskohtiin eikä kokonaisuuteen. Hyvästä ruoasta on paljon mielipiteitä:  maito tappaa, sokeri on heroiinin kaltainen huume, gluteeni on myrkkyä. Rento suhde syömiseen on kadonnut.


Monet syövät liian vähän perusruokaa. Koskaan ei pitäisi syödä alle perusaineenvaihdunnan, 1400-1500 kaloria päivässä. Jos syö liian vähän. Syntyy nälkävelkaa, joka johtaa jossakin vaiheessa repsahdukseen. Jos keho on nälkäinen, syömistä säätelevät hormonit pysyvät koholla. Tämä johtaa siihen, että tekee mieli herkkuja.

Hyvin onnistunut laihtuminen lähtee siitä, että kalorit  nostetaan tai lasketaan todellisen kulutuksen tasolle. Näin  mielihalut vähenevät. Eikä repsahdukset aiheuta liian usein epäonnistumisen tunnetta. Ja hyvinvointi lisääntyy.

Oletko sinä koskaan laihduttanut ja miten?
Lähteet: Helsingin Sanomat 25.10.2018, kuvat Pexel, Pixabay

4 kommenttia:

 1. Todella hyviä neuvoja ja kyllä se on niin, että jos olen laihduttanut, niin silloin se retkahdus on juuri ollut suuri, koska olen pitänyt itseäni väärällä tavalla nälässä ja himonnut sitten ihan maan kiviäkin huuleeni.

  Kivaa iltaa Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Tiukalla laihdutuskuurilla käy juuri noin kuin kerroit. Repsahdus. Maltillisempi laihduttaminen pitää äkkihimotukset poissa. Laihdutus taitaa pyöriä aina vaan monen naisen mielessä. Sellaisia me naiset taidetaan olla.

   Poista
 2. Painon vaihtelu ei aina johdu pelkästään syömisestä, kuten kirjoititkin.
  Olen vuosikymmenet syönyt samalla tavalla, silti paino on vaihdellut 2 -6 kiloa.
  Laihduttamista en ole koskaan harrastanut. Kuitenkin välillä tulee kausia, jolloin himoitsee jotakin tiettyä ruokaa.
  Mukavaa louuviikkoa Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. "Kiva" että jollakin muulla on sama ilmiö kuin minulla: Paino heittelee.Vaikka söisi aina suurin piirtein samalla tavalla. Minulla se taitaa johtua aivan liian heikoksi menneestä kilpirauhasesta. Se ei enää tuota juuri ollenkaan tyroksiinia. Ihmettelen sitä, mitä tapahtuu, jos sen toiminta lakkaa kokonaan. Ketuttaa nämä sisäelintensairauteni, kun yritän kuitenkin elää terveellisesti. Liikun ja syön monipuolista kasvisruokaa. Näinhän se on: ihmisellä on yksi terveys ja monta sairauttaa.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!