maanantai 5. marraskuuta 2018

Kysymyksiä ja vastauksia unesta



Viime vuosina on tullut selkeitä tutkimustuloksia siitä, kuinka tärkeää uni on. Ihmiset usein ottavat sen vakavasti vasta kun puhutaan. Että univajeen seurauksena voi olla lihomista ja kakkostyypin diabeteksen riski.



1) Nukunko tarpeeksi?
Ihminen nukkuu tarpeeksi silloin, kun herää virkistyneenä. Yleensä unentarve on kahdeksan tuntia. Mutta siinäkin on paljon yksilöllisiä eroja.

2)Mitkä ovat parhaat keinot unettomuuteen?
Uni on monitahoinen ilmiö. Siihen tarvitaan tietty aika valvetilaa ja sen aiheuttamaa unipainetta, joka puskee ihmisen uneen.



Raskasta liikuntaa ja lenkkeilyä ei kannattaisi harrastaa
neljään tuntiin ennen nukkumaan menoa.

Älylaitteet pitäisi sulkea kaksi tuntia ennen  nukkumaan menoa, koska niiden sininen valo estää unihormoni melatoniinin erityksen.

Makuuhuoneen voi tuulettaa ennen nukkumaan menoa. Rauhallinen huone ja hyvä sänky helpottavat unen saamista.



3) Milloin unen puute voi alkaa häiritä terveyttä?
Suurin osa ihmisistä huomaa eron olossa jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. Olo on tahmea ja voimaton.

Jos tähtää siihen. Että oma olo, suorituskyky, terveys olisi mahdollisimman hyvät, unesta ei kannata tinkiä.

Tilapäisestä unettomuudesta kärsivät miltei kaikki joskus, eikä se ole vakavaa.



Terveysongelmaksi uni tulee, jos unettomuus on kestänyt yli kolme kuukautta. Monissa tutkimuksissa on selvinnyt. Että huonosti tai vähän nukkuvilla on suurentunut riski sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, kakkostyypin diabetekseen, muistisairauksiin.

4)Kannattaako melatoniinia käyttää?
Melatoniini kertoo ihmiselle. Että on pimeää ja aika nukkua. Monet hyötyvät siitä, eikä sen käyttö ole pahaksi.

5)Milloin kannattaa turvautua unilääkkeisiin?
Nukahtamislääkkeitä suositellaan tilapäiseen käyttöön. Unilääkeriippuvuus voi kehittyä helposti.


Unettomuuteen pitäisi löytää syy. Usein ihmisiä valvottaa stressi. Stressaantunut elimistö on koko  ajan valmiustilassa. Eikä uni tule.

6)Miten alkoholi vaikuttaa uneen?
Alkoholi on hermomyrkky. Ja on selvää, että jos aivoissa on myrkkyä. Ne eivät toimi normaalilla tavalla. Yksikin annos alkoholia voi vaikuttaa unen laatuun.

7)Mitä kannattaa tehdä, jos joutuu käymään vessassa kesken unen?
Valoja ei kannata sytyttää. Yksi tai kaksi heräämistä kesken unen ei ole tavatonta. Mutta useampi herääminen väsyttää aamulla.

Oletko sinä hyvä vai huono nukkuja?





Lähteet: Me Naiset 40/4.10.2018, kuvat Pexel, Pixabay


6 kommenttia:

  1. Minulle riittää noin seitsemän tunnin yöuni, jos joskus nukun pitempään niin näen outoja unia ja ihan painajaisia. Tuo pitää kyl paikkansa että lenkkeilyt täytyis suorittaa hyvin alkuillasta,minulla ainakin vaikuttaa nukahtamiseen. Oikein hyvä tuuletus makkarissa illalla meikäläisellä, nukun lähes puoli vuotta makkarin ikkuna auki. Luksusta on puhtaat mankeloidut lakanat ja saunominen illalla, hyvä mieli tietenkin niin uni onkin autuaallista. Hyvää alkavaa viikkoa sinne :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Todellakin luksusta on sauna illalla. Se rentouttaa ihanasti. Meillä on ryppyiset lakanat, kun ei ole mankelia ja inhoan silittämistä.Jännä tuo että jos nukut yli seitsemän tunnin, näet painajaisia. Eli sinulle on todella sopiva uniaika tuo seitsemän tuntia. Leppoisaa maanantai iltaa sinulle!

      Poista
  2. Täällä uni on herkkä aihe, sillä aikoinaan työuupumuksen vuoksi en nukkunut vuoteen juuri ollenkaan. Lopultahan siitä seurasi romahdus. Toisaalta on uskomatonta, että jaksoin lasten kanssa valvoa ja sydänlapsen vieressä ensimmäisen elinvuoden kaikki yöt. Lasten vuoksi sitä venyy ihmeellisyyksiin.

    Silti pidän hyvästä unesta kiinni kaikin keinoin, tiedän miten herkästi uni tai unettomuus voi lähteä väärille raiteille. Kun nukun yhden tai kaksi yötä huonosti, iskee jo vanha trauma ja pelko, että iskeekö unettomuus taas. Siksi yhden huonosti nukutun yön jälkeen pyrin pitämään huolta siitä, että seuraavana yönä nukun hyvin.

    Ihanaa uutta viikkoa Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia, kommentistasi.Surullista mitä olet joutunut kokemaan. Minulla olisi pää pimahtanut jo kuukaudessa valvomisesta. Olet vahvaa tekoa ja oikea leijonaäiti.Hyvästä ja riittävästä unesta kannattaa pitää kiinni. Ja jos menee useampi yö huonosti nukutuksi, kannattaa käyttää väliaikaisesti nukahtamislääkkeitä.

      Poista
  3. Tällä hetkellä nukun huonosti lähes joka yö. Tai ainakin herään väsyneenä ja kipeänä. Siitä se kuitenkin aamukahvin kanssa olo aina virkistyy, joten ei tämä paha tilanne vielä ole. Käytän yöllä herätessä sinulta oppimaani nukahtamisniksiä, toinen käsi vatsan, toinen rinnan päällä, ja keskityn hengitykseen, niin hyvin nukahdan uudelleen enkä valvo enää niin kuin alkusyksystä. Niin että kiitos vinkistä, Marja.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Kiva että niksi on toiminut. Ikävää että nukut huonosti lähes joka yö tällä hetkellä. Toivottavasti viikonloppuna saat nukuttua univelkaasi. Uni on oikeastaan tärkein asia jaksamisen kannalta, eikä huono pitkäaikainen nukkuminen ole ollenkaan hyvä asia. Sinuna kokeilisin melatoniinia ja jos se ei auta, käyttäisit lyhytaikaisesti pahimpina öinä nukahtamislääkettä. Lääkkeet on sitä varten, että ne auttavat ihmistä. Monet pelkäävät turhaan tulevansa riippuvaiseksi nukahtamislääkkeistä, mutta mitään riippuvuutta ei synny, kun käyttää niitä vain pahimpina öinä silloin tällöin. Leppoisaa tiistai iltaa sinulle.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!