maanantai 19. marraskuuta 2018

Huuhaata ruoasta

Nykyään on niin monia käsityksiä oikeasta ruokavaliosta, että pieni pääni menee melkein pyörälle. On esimerkiksi Antti Heikkilän karppausruokavalio, Patrik Borgin rento syöminen, Reijo Laatikaisen suosittelema ruokavalio.Minusta Reijo Laatikaisen ohjeet terveelliseen ruokavalioon ovat jotenkin järkeviä ja maanläheisiä. Seuraavaksi nykyisiä - vähän huuhaata - olevia käsityksiä ruoasta, joihin Reijo Laatikainen vastaa. • Sokeri on uusi tupakka. Sokeri ei ole niin paha myrkky, että sitä voisi verrata tupakkaan ja vältellä kiivaasti. Se on epäterveellistä vain, jos sitä käyttää liikaa. Pikkupullan päivässä voi syödä hyvillä mielin. Meillä on elimistössä aina sokeria, vaikka välttäisimme sitä viimeiseen asti. Kaikki hiilihydraatit muuttuvat elimistössä glukoosiksi eli sokeriksi, joka on kudosten polttoainetta. Jos keho ei saa hiilihydraatteja ravinnosta, se tekee ne lihasten proteiinista.

 • Vuori-, ruusu- ja merisuola sisältävät terveellisiä mineraaleja. Erikoissuolat kattavat korkeintaan kaksi prosenttia minkä tahansa mineraalin päivittäisestä minimiannoksesta. Erikoissuolat eivät myöskään sisällä jodia, jota suomalaiset saavat ravinnosta yleensä liian vähän. Jodia tarvitaan esimerkiksi perusaineenvaihdunnan säätelyyn, kilpirauhasen toimintaan, hermoston ja luuston kehittymiseen. Suomessa tavalliseen ruokasuolaan lisätään jodia.


 • Kananmuna on superruokaa. Kananmuna on erittäin hyvä B-12 vitamiinin lähde. Kananmuna ei ole mikään ylivertainen ruoka-aine. Keltuaisen tyydyttynyt rasva kohottaa kolesterolia. • Kahvi on haitallinen pahe. Ei ole, sillä kahvi edistää terveyttä. Kolme neljä kuppia päivässä nautittuna ehkäisee muun muassa kakkostyypin diabetesta, kohtu- ja maksasyöpää ja mahdollisesti muistisairauksia.
 • Kasvikset pitää syödä raakoina. Keitetyissä kasviksissa on vähemmän C-vitamiinia ja foolihappoa. Kuitenkin keitettyjen kasvisten vitamiinikato on niin pieni, ettei sillä ole kokonaissaannin kannalta merkitystä. Jotkut vitamiinit esimerkiksi beetakarotiini imeytyvät kypsistä kasviksista paremmin. • Vilja on tarpeetonta, kuituja saa kasviksistakin. Päivän 
 • kuitutarve on 25 grammaa. Suomalaiset syövät päivässä kasviksia keskimäärin 350 grammaa. Tästä saa kuituja yhdeksän grammaa. Eli pelkillä kasviksilla on vaikea täyttää päivittäistä kuiduntarvetta. Täysjyvävilja ja palkokasvit esimerkiksi pavut ovat parhaita kuidun lähteitä.


 • Proteiinia pitää tankata. Proteiinia suositellaan gramma painokiloa kohden vuorokaudessa. Tähän ei tarvita proteiineilla täydennettyjä elintarvikkeita.Vaan maitotuotteita, kalaa, kanaa ja palkokasveja. Punaista lihaa saisi syödä enintään puoli kiloa viikossa. Todella isot määrät altistavat paksusuolen syövälle.
 • Rasvaton ruokavalio on terveellinen. Elimistö ei pysty tuottamaan välttämättömiä rasvahappoja vaan ne on saatava ruoasta. Niitä tarvitaan ihon toiminnan ylläpitoon, hormonien esiasteina. Rasvan laatu ja määrä on kohdallaan, jos syö päivittäin 2-3 ruokalusikallista pähkinöitä tai siemeniä, 1-2  ruokalusikallista kasvisöljyä ja kolmesti viikossa kalaa.
Miltä sinusta tuntuivat nuo ohjeet?


Lähteet:  Anna 18.10.2018/42, kuvat Pexel, Pixabay

5 kommenttia:

 1. Hyvältä kuulostavat nuo ohjeet, järkeenkäyviltä ja helpoilta. Tulihan hyvä mieli tuosta kananmunan maininnasta - meillä tiput syövät puoliksi rehua, puoliksi samaa kuin ihmiset eli niille annetaan ruuantähteitä eivätkä ole tehokanoja. Leipä ja viljat kuuluvat minun perus-ruokavalioon joten niistä en luovu kuin pakosta.
  Hyvää viikon alkua sinulle Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Yritän tässä kirjoittaa lääkepöpperössä. Ei aina huvita nukkua sitä pois.Minullekin ruisleipä, kunnollinen sellainen mieluusti hapanjuureen tehty, en ehdoton asia elämässäni. Itä-Suomessa saa onneksi kunnollista ruisleipää.Teidän kanat on ihania kauniine nimineen.Saatte aitoja luomumunia. Kivaa viikonalkua sinulle!

   Poista
 2. Olen sitä mieltä että vehnäjauho,sokeri ja runsas lihan syönti on haitaksi ja omaa kehoa täytyy kuunnella, meillä on viisas keho jos maltamme sitä kuunnella. Hyvää alkanutta viikkoa sinne:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,, Pihakeiju, kommentistasi. Ihmiset on vieraantuneet oman kehon kuuntelusta. On niin paljon kaikkea muuta digi sälää. Minäkään en mielelläni syö vallkeita jauhoja. Saatan kyllä pullan syödä silloin kun huvittaa. Punaisen ja muun lihan syömisen lopetin 36 vuotta sitten. Eikä ole ollut minkäänlaisia mielihaluja syödä lihaa. Hyvää viikon alkua sinullekin.

   Poista
 3. Minusta Reijo Laatikaisen suosittelema ruokavalio kuulostaa mainitsemistasi kaikkein järkevimmiltä. Meidän pienellä eläkkeellä elävien ruokavalio on muodostunut samankaltaiseksi taloudellisista syistä, eikä kehokaan pane hanttiin. Kun olimme vastuussa ison lapsilauman ravitsemuksesta, ravintotottumukset olivat hieman erilaiset. Pojat halusivat usein koko- tai jauhelihaa. Sämpylöitä, pullaa ja piirakoita piti leipoa monta kertaa viikossa. Nykyisin lihan sijaan on kalaa, leivonnaiset ovat usein ruistaikinasta pyöräytettyjä kukkoja tai piirakoita jne. Voisi sanoa, että syömme todellista lähiruokaa.
  Mukavaa maanantai-iltaa sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!