lauantai 3. marraskuuta 2018

Nykyaikaista parisuhdeväkivaltaa - digitaalinen kontrollointiNykyaika on todellakin digiä. Sitä käytetään jo kiusaamiseen ja parisuhdeväkivaltaan. Keinoina on muun muassa jatkuva soittelu, puhelimen jäljittäminen, vakoiluohjelmien käyttö.

Mustasukkainen kumppani voi lukea puolisonsa some- ja sähköpostitilejä. Hän saattaa myös määrätä, minkälaisia päivityksiä ja kuvia voi laittaa someen. Hän voi painostaa onnellisten parisuhdekuvien julkaisemiseen. Tai estää puolisoa laittamasta itsestään nättejä kuvia.


Kauheimmillaan digitaalinen kontrollointi on kuin agenttielokuvasta. Kun kohteena on tuttu ihminen, digitaalisen valvontakoneiston luominen ei vaadi hakkerin taitoja.

Kännykkään ja tietokoneeseen asennettavia vakoiluohjelmia on saatavissa helposti. Niitä markkinoidaan lasten netin käytön valvontaan. Mutta todellisuudessa niitä käytetään myös aikuisten vainoamiseen. Vainoajat käyttävät myös  lasten turvallisuuteen tehtyjä GPS-paikannukseen perustuvia sovelluksia.


Minusta melkein uskomattomin keino vainota on piilottaa koiran kaulapannan siru vainotun autoon. Sirun avulla seurataan auton liikkeitä.

Eräässä tapauksessa mustankipeä ex-kumppani tarkkaili älyjääkaapin kautta, milloin seurattava on kotona. Verkkoon yhteydessä olevan television kautta voidaan tarkkailla, mihin aikaan televisiota katsellaan.


Tietoja toisen tekemisestä voidaan kerätä salaa. Mutta yleisempää on, että vainooja kertoo kohteelleen tarkkailevansa häntä. Vainooja haluaa osoittaa valtaa.

Minkälaisia ihmisiä vainoojat ovat? Enimmäkseen miehiä. Narsisteja, mustasukkaisia, riippuvaisia, päihteiden väärinkäyttäjiä.


Valvonta paljastuu, kun uhri huomaa, että sähköpostit om merkattu luetuiksi, kännykän akku tyhjenee nopeasti, sometili menee lukkoon.

Onneksi digitaalinen vainoaminen on ollut vuodesta 2014 rikos!

Mitä ajatuksia sinulla heräsi digitaalisesta vainoamisesta?Lähteet: Helsingin Sanomat 18.10.2018, kuvat omat

12 kommenttia:

 1. Synkähköt kuvat sopivat hyvin jutun henkeen. Kuvat, joissa on vihreää tuovat toivoa.
  Tämä digitaalinen kontrolli on tuli tietoisuuteeni, kun läheinen joutui sen kohteeksi. En ikimaailmassa ollut osannut kuvitellakaan sitä ennen, mitä kaikkea ihmismieli voi punoa.
  Onneksi tämä on nykyisin rikollista ja uhrilla on toivoa saada viranomaiset puuttumaan asiaan.
  Oikein hyvää pyhäinpäivää sinulle Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Sinä siis tiedät, mitä tämä digi on tuonut mukanaan. Ihmismieli on syvä ja joillakin täynnä roinaa. Onneksi se on nykyisin rikos. Hyvää sunnuntaita sinulle!

   Poista
 2. Täytyy kyl todeta että tää digimaailma menee kohta yli ymmärryksen, täytyisi olla hyvin fiksu että älyäisi kaiken mihin jo pystytään vaikuttamaan, ihmisen yksityisyys ainakin menee menojaan. Itsellä eikä lähipiirissä näistä kyttäämisistä ei ole kokemuksia mutta kyllä olen kuullut kaikenlaisia, hurjiakin juttuja. Jostain olen lukenut tai kuullut että ihmisiinkin voidaan istuttaa näitä siruja heidän tietämättään ja kontrolloida sitten heitä. Aika pelottavalta tuntuu tää teknologian kehitys, niin kun sanottu,hyvä palvelija mutta huono isäntä. Hyvää Pyhäinpäivää Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju kommentistasi.Teknologian kehitys on tosiaankin välillä pelottavaa. Kuten sanoit se on hyvä palvelija mutta huono isäntä. Tuntuu, että pian se on jo isäntä.Ihmisen yksityisyys on mennyr jo kauan sitten menojaan. Esimerkiksi face book postauksista kerätään tietoa ihmisestä ja tehdään jonkinlainen profiili hänestä. Leppoisaa sunnuntaita sinulle.

   Poista
 3. Ihan hirveätä touhua, sairasta, ja kyllähän se oli odotettavissakin että tämmöiset asiat leviävät digimaailmaankin koska muutenkin maailman meno on yltynyt ihan kummalliseksi.

  Hyvää pyhäinpäivää sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentista. Sairashan sen ihmisen pitää olla, jos tekee tuota digivainoamista. Yleensähän ne on pettyneitä narsisteja. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 4. Vainoaminen on pelottavaa. Vielä pelottavampaa se on näillä nykyajan digilaitteilla tehtynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Digiajan vainoaminen kohdistuu usein naiseen. Kyllähän se pelottavaa on. Ja saattaa osua jokaisen kohdalle. Vainoajat eivät kohdista vainoa vaan ex-puolisoihin vaan voivat valita ihmisen sattumanvaraisesti. Silti sunnuntain rauhaa sinulle!

   Poista
 5. Ihan käsittämätöntä, mihin sairas mustasukkaisuus ja kontrollin halu voi johtaa. Täytyy olla onnellinen, etten itse ole sitten nuoruusvuosien törmännyt parisuhdeväkivaltaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Zella, kommentistasi. Hyvä että sinun parisuhdeväkivalta jäi vain nuoruusvuosiin. Mutta eihän se milloinkaan ole hyväksyttävää. Mukavaa sunnuntaita sinulle.

   Poista
 6. Vakoiluohjemat on jo ihan pimeetä ja hulluutta. Mutta voisin kuvitella, jos puoliso antaisi aihetta, niin houkutus luurin viestien tarkastamiseen voisi olla suuri. Mielestäni some kyllä helpottaa ja altistaa ihmisiä kenties pettämisen tielle, voi viestiä niin paljon helpommin, kuin ennen.

  Mutta juu mieheni ei ole somessa, niin hih eipähän tarvitse pähkäillä hänen päivityksiään.

  Ihanaa viikonloppua Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi.Varmasti monessakin liitossa puoliso tarkistaa salaa kännykän viestit. Onneksi minun ukko kulta ei sitä tee. Enkä minäkään. Parisuhteessakin on oltava yksityisyys. Minunkaan mies ei ole somessa, eikä lue blogipostauksiani. Leppoisaa sunnuntaita sinulle.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!