sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

UNETTOMUUSMinulla on ollut kausittaista unettomuutta läpi elämäni. Etenkin unen saamisen vaikeudessa. Huonosti nukutun yön jälkeen maailma näyttää ankealta ja etäännyteltyltä. Olo on huono. Elo tahmea.
Unettomuutta on eri tyyppejä: unensaanti ei onnistu; aamuyön unettomuus: jatkuva heräileminen.

Unettumuuteen on esitetty paljon erilaisa syitä: stressi, masennus, ahdistus...

Paha unettomuus voi viedä muistin. Tunteet. Elämänhalun. Aiheuttaa fyysisiä kipuja. Rytmihäiriöitä ja vatsan ongelmia. Ja vaikka kuinka paljon muuta. Se ei ole leikin asia. Tyyliin: "Voi, että en saanut viime yönä kunnolla unta. No, ensi yönä otan takaisin."

Kun unettomuutta jatkuu viikkokausia, ihminen ei ole enää se ihminen, joka oli ennen unettomuuden alkamista. Silloin voi olla väliaikainen nukahtamislääkitys paikallaan.Suomessa on ristiriitainen suhtautuminen mielen lääkitykseen. Monet julkkikset saattavat valitella julkisuudessa masennustaan tai loppuunpalamista. Mutta he eivät halua missään nimessä käyttää lääkkeitä. Kyllä haluavat. Ja käyttävät. Siitä ei vain haluta puhua. Vain oikeasti hulluthan käyttävät lääkitystä. Suomalainen ajattelutapa.

Miksi monet on olleet sitten lapsesta asti niin sanottuja huonoja nukkujia? Onko heillä ollut stressi ynnä muu läpi elämänsä? Ei ole.

Nyt on onneksi tutkimuksissa todettu, että unettomuus on periytyvää. 59% unettomuudesta johtuu geeneistä. On vain voittanut geeniarvonnassa huonon numeron.
Suomessa kärsii 20 % unettomuudesta. Joka viides aikuinen kokee olevansa kyvytön nukkumaan riittävästi ja tämä on suuri luku.

Unettomana pitäisi pohtia, miksi ei nukuta. Helppo sanoa.  Ei ole vain niin yksinkertaista laittaa ajatukset, huolet, surut johonkin hyllyyn yöksi. Aamua odottamaan.


Miksi uni on tärkeää?
  • vain unessa aivot puhdistuvat haitallisista aineista; sen vuoksi olo on hyvinnukutun yön jälkeen piristynyt
  • unen aikana päivällä opitut asiat siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin eli säilömuistiin
  • unessa käsitellään päivällä koettuja tunnerikkaita asioita ja saadaan ne ikään kuin järjestykseen
Lähteet: Voi Hyvin 6/2017, Ensimmäinen kuva Pexel, loput omat

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas kerran mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Vaikka olen geneettinen orpo, eli dna-tutkimuksen mukaan omaan hyvin erikoisen dna:n, enkä ole sen mukaan sukua serkuilleni, ja isäkseni väitetyn miehen nimistä henkilöä ei ole ollut olemassakaan, olen saanut hyvän geeniperimän, sillä nukun kuin tukki. Hyvää elokuuta Marja

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Kirsti. Olet onnekas, kun olet hyvä nukkuja. Minä olen henkisesti orpo. Vanhemmat ei olleet läsnä...Samoin sinulle hyvää elokuuta. Nyt kaikki kypsyy, tulee täydeksi, vihertävänpimeää. Odotan jo elokuun täysi kuuta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!