keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Humalatilan neljä eri tyyppiä
Humalasta luulisi olevan erittäin kiva kirjoittaa, mutta silloin pitäisi varmaankin olla itse humalassa. Että olisi aivan erityisen kivaa. En ole nyt. No, tämä on kuitenkin mukavaa. Kirjoitteleminen näin supisuomalaisesta aiheesta. Ja ehkä vähän lifestylen kirjaimellisesti ottavien mielestä täysin väärästä ja huonosta aiheesta. Eihän se kuulu sananmukaisesti elämäntyyliin, alkoholi. Vain silloin ja tällöin. Mutta sattuu vaan huvittamaan. Nyt kirjoittaa.Sori.


Vaikka en itse kauheasti kippistelekään, humala vain on jotakin niin kesään liittyvää ja suomalaista - ei silti ettei minulla olisi kokemusta...Sitä löytyy rutkat määrät etenkin nuoruudesta. Tämän ikäisenä yleensä seuraukset - eli suomeksi krapula - voittaa itse ihanan ilmiön. Katsotaan aluksi video youtubesta noista seurauksista, krapulasta. Tämä on kiva biisi Roope Salminen&Koirat Madafakin darra:
Joo, tämä on jotakin suomalaisen alkuvoimaista tai alkukantaista. Yleensä ihmisistä tulee juopuneena ulospäinsuuntautuneempia. Moni sanoo, että se on nollaamista. Rentoutumista stresseistä, arjen paineista. Jotkut on viihteellä. Jotkut maistissa. Jotkut vetää perseet olalle. Jotkut astuvat - itäsuomalaisittain sanottuna - korkin päälle ja putkiryyppäävät. Tuo äskeinen laulu esimerkillisti sitä. Suomessa näitä humalaa kuvaavia sanontoja/sanoja riittää, koska se on meille niin mieluista. Minä olen "omituinen höpöttäjä" jo selvinpäinkin. Minusta tulee muutaman viinilasillisen jälkeen usein tylsä, väsynyt. Mutta joskus tekee mieli bilettää oikein olan takaa. Nykyisin ikävä kyllä harvoin. Tätä tämä hemmetin ja ihana vanheneminen on. Viiskyt ja risat. Ok.


Tuo minun ottamani kuva taidekeskus-Salmelasta yrittää symbolisoida sitä humalan vapauden tunnetta.

Addiction Research and Theory-lehdessä Amerikoissa julkaistu tutkimus löysi neljä erilaista juojatyyppiä (nyt näköjään pääsen itse otsikon ilmoittamaan asiaan; joku voi ajatella: viimeinkin):

1)Hemingway
Hänen persoonallisuuttaan, luonnetta viina ei juurikaan muuta. Samanlainen tyyppi selvänä ja päissään.

2)Maija Poppanen
Hän on sopuisa ja mukava humalassa.

3)Hullu professori
Hän on ujo, introvertti, joka ns. vapautuu humalassa. Muuttuu puheliaaksi ja avoimeksi.

4)Mr. Hyde
Häneltä viina vie järjen päästä ja usein hän käyttäytyy tolkuttoman holtittomasti.
Tälle viimeiselle - varsinaiselle pöllipäälle, humalassa erittäin impulsiivisesti käyttäytyvälle ihmiselle - on löydetty geneettinen alttius. Geenimutaatio joka altistaa kohkaamiselle ja itsensä munaamiselle humalassa. Mutaatio on yleisempää Itä-Suomessa ja sitä kantaa (tyhmä sana, sillä he eivät tiedä kantavansa mitään, paitsi välillä raskaitakin taakkoja) noin 100 000 ihmistä, ihan tieteellisten tutkimusten mukaan. Usein he ovat miehiä, ja humalassa myöskin aggressiivisia.

Lopuksi youtubesta Hectorin aiheeseen liittyvä mukava laulu Juodaan viinaa. Jahka sen löydän.

Lähteet: Helsingin Sanomat 22.6.2017,  video youtube, kuvat Pexel, paitsi Salmela-kuvat omani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!