maanantai 17. heinäkuuta 2017

Onko minulla syöpä? (Luulotauti vai totta.)Ajattelen tätä. Ja sitten netistä tietoa etsimään. Joka vahvistaa epäilykseni....Kuulostaako tutulta? Monella käy varmaa joskus mielessä, että onko minulla syöpä, kun päätä särkee tai vatsa toimii oudosti tai on muita kolotuksia ja oloja. Tämä on ihan luonnollista ihmisen elämään kuuluvaa pelkoa ja ahdistusta, joka menee yleensä nopeasti ohi.Mutta jos ei menekään ohi vaan jatkuu jopa puoli vuotta ja olo on hyvin ahdistunut, puhutaan hypokondriasta, joka on ihan oikea sairausdiagnoosi. Vaikka tällaiselle ihmiselle tehtäisiin tarkat lääketieteelliset tutkimukset ja lääkäri sanoisi, että olet terve, hän ei usko. Hän elää harhassa.


Niin sanottu luulotauti ei ole niin vakava kuin hypokondria. Luulotautinen tiedostaa jollakin tasolla, että hän on oikeasti terve. Hypokondrikko ei tiedosta sitä.

Tähän väliin: ollaan välillä muustakin syystä sekaisin kuin sairauden pelosta. J.Karjalaisen laulu Sekaisin youtubesta. Jos joku on tätä blogia seurannut, huomaa kyllä, että tykkään kovasti J. Karjalaisesta. Rentoa. Letkeää. Ihan oma tyyli.Hypokondria liittyy melko usein muihin psyykkisiin ongelmiin. Esimerkiksi masennukseen ja paniikkihäiriöön. Mutta se voi esiintyä myös vain itsessään.

Hypokondrian - niin kuin monet muutkin psyykkiset sairaudet - voi laukaista sterssaava, vaikea elämäntilanne. Taustalta voi myös löytyä lapsuuden turvattomuuden kokemuksia.


Hypokondriaa hoidetaan usein uuden polven masennuslääkkeillä niin sanotuilla SSRI-lääkkeillä ja psykoterapialla. Ihanteellista olisi, että nämä voitaisiin yhdistää.

Mikähän tauti minulla on huomenna?
Lähteet: Kauneus&Terveys 9/2017, kuvat Pexel, video youtube