maanantai 17. heinäkuuta 2017

Onko minulla syöpä? (Luulotauti vai totta.)Ajattelen tätä. Ja sitten netistä tietoa etsimään. Joka vahvistaa epäilykseni....Kuulostaako tutulta? Monella käy varmaa joskus mielessä, että onko minulla syöpä, kun päätä särkee tai vatsa toimii oudosti tai on muita kolotuksia ja oloja. Tämä on ihan luonnollista ihmisen elämään kuuluvaa pelkoa ja ahdistusta, joka menee yleensä nopeasti ohi.Mutta jos ei menekään ohi vaan jatkuu jopa puoli vuotta ja olo on hyvin ahdistunut, puhutaan hypokondriasta, joka on ihan oikea sairausdiagnoosi. Vaikka tällaiselle ihmiselle tehtäisiin tarkat lääketieteelliset tutkimukset ja lääkäri sanoisi, että olet terve, hän ei usko. Hän elää harhassa.


Niin sanottu luulotauti ei ole niin vakava kuin hypokondria. Luulotautinen tiedostaa jollakin tasolla, että hän on oikeasti terve. Hypokondrikko ei tiedosta sitä.

Tähän väliin: ollaan välillä muustakin syystä sekaisin kuin sairauden pelosta. J.Karjalaisen laulu Sekaisin youtubesta. Jos joku on tätä blogia seurannut, huomaa kyllä, että tykkään kovasti J. Karjalaisesta. Rentoa. Letkeää. Ihan oma tyyli.Hypokondria liittyy melko usein muihin psyykkisiin ongelmiin. Esimerkiksi masennukseen ja paniikkihäiriöön. Mutta se voi esiintyä myös vain itsessään.

Hypokondrian - niin kuin monet muutkin psyykkiset sairaudet - voi laukaista sterssaava, vaikea elämäntilanne. Taustalta voi myös löytyä lapsuuden turvattomuuden kokemuksia.


Hypokondriaa hoidetaan usein uuden polven masennuslääkkeillä niin sanotuilla SSRI-lääkkeillä ja psykoterapialla. Ihanteellista olisi, että nämä voitaisiin yhdistää.

Mikähän tauti minulla on huomenna?
Lähteet: Kauneus&Terveys 9/2017, kuvat Pexel, video youtube

10 kommenttia:

 1. Kun opiskelin sairaanhoitajaksi taisin käydä läpi kaikki sairaudet, mitä oppikirjoista luin..

  VastaaPoista
 2. Kiitos Minna M kommentistasi. Nauratti kovasti. No, nyt kun olet jo sairaanhoitaja, luulotauti kai lienee loppunut. Raskas työ sinulla.

  VastaaPoista
 3. Aika mustalla tavalla hauska tuo jos lääkäri sanoo, että olet terve ja itse et sitä usko, niin olet sairas.

  Lääkärit perustavat sanottavansa sillä hetkellä saatavaan informaatioon, jossa itse havaitut oireet eivät kaikilla lääkäreillä paljoa paina. Allergiarumban kokeneena en enää usko kaikkeen mitä lääkäri sanoo ja oman puheeni lisäksi pitää olla mukana jopa kuvatodisteita, että itseäni uskotaan. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos Teresa kommentistasi. Te olette Leon takia varmaankin lääkäreiden asiantuntijoita. Monenmoista kengänkuluttajaa heihinkin mahtuu. Ja lähtökohtaisesti potilas on aina väärässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih..Ei kun meillä oli ne kaksi söpöä tyttöä! Ja toivottavasti ei ole syöpä tai muukaan kamala juttu jota ei osaa lausua saati kirjoittaa.

   Poista
  2. Kiitos kommentista. Noloa, että sekoitin perheet. Täällä on aika paljon pikkulapsi perheitä. Menee vanhalla nimet sekaisin.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen teksti. Sitä tulee kyllä koluttua välillä netissä kaikenmaailman sivustoilla. Varsinkin näin raskaana ollessa tulee tutkittua kaikkia oireita ylitarkasti.

  https://lifewithhannamari.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentista Hanna-Maria.Raskauteen kuuluu voimistunut herkkyys. Kai sitä tekee kaikkensa, että vauvalla olisi masussa hyvä.

  VastaaPoista
 7. Mä yritän pysytellä poissa googlesta, jotta en diagnosoi yhtään kellekään mitään. Lapseni oirekirjoa en suostu sieltä edes googlettamaan ja kiltisti pistän kaiken omassa kropassa tapahtuvan väsymyksen piikkiin. Parempi niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Elina. Sinulla on järkevä toimintatapa. Voi, kun olisi minullakin!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!