keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Elämänkumppani voi aiheuttaa masennuksenNäin väittää psykiatri Juha lehti. Ja taitaa olla oikeassa. Hän sanoo: "Masennus voi joskus johtua puolisosta. Jos on hirveässä avioliitossa, on tervettä ja normaalia masentua. Olisi epänormaalia, jos kestäisi huonoa parisuhdetta olkia kohautellen."


Panin tuohon väliin aiheeseen sopivan vähän surullisen laulun. Tämä youtube video  on minusta tosi liikuttava, kun seuraa Veskun ja Paulan ilmeitä.

Masennuksen voi aiheuttaa puolison itsekeskeisyys, perfektionismi,päihteiden liikakäyttö, uskottomuus...Lista olisi pitkä.Juha Lehdelle on tullut asiakkaita, jotka ovat aikaisemmin olleet psyykkisesti tasapainoisia. Mutta uusi parisuhde on pyyhkäissyt vakauden pois ja asiakkaasta on tullut masentunut.

Niin monen pitäisi opetella toisen huomioimisen taitoa. Elämänkumppani voi myös pahentaa masennusta. Masentuneelta pitäisi jaksaa kysyä, mikä vointi on tänään? Ja kuunnella häntä. Jos hän haluaa puhua.Vähättely on masentuneelle todella pahasta. Esimerkiksi tyyliin:"Yritä nyt vaan piristyä, kyllä se siitä." Tai: "Ota C-vitamiinia, se piristää." Tällaiset kommentit saavat masentuneen tuntemaan olonsa entistä kehnommaksi. Mielen syvänteissä, louhikoissa ja hämäryydessä.Lähteet: Helsingin Sanomat 13.7.2017, kuvat omat, video youtube

2 kommenttia:

  1. Kiitos Marja taas kerran ajattelemisen aihetta antavasta postauksesta. Toisen huomioon ottamista voisi opettaa enemmän jo lapsille. Vaikka en tiedä pysyykö kannettu vesi kaivossa tässäkään suhteessa. Joskus ajattelen kyvyn huomioida myös muut, kuin itsensä, olevan synnynnäistä.
    On helppo uskoa, että ihminen. joka tuntee puolison (ja muiden kanssaihmisten) alistavan häntä, jyräävän hänen mielipiteensä ja muutenkin vähättälevän häntä, masentuu helpommin kuin henkilö, joka kokee olevansa arvostettu.
    Eri asia sitten on, että henkilö voi kokea itsensä syrjäytetyksi samanlaisella huomioimisella ja kohtelulla, kun joku toinen, joka ei edes kiinnitä koko asiaan huomiota. Luulen sen johtuvan siitä, onko ihminen suunnannut fokuksen itseensä vai ympäröivään maailmaan. (Sisään- tai ulospäin suuntautunut persoona) Mutta nämä nyt ovat maallikon ajatuksia. Hyvää päivän jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos sanoistasi, Kirsti... Hienoaja ajatuksia sinullla.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!