sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Stressi voi pilata hampaatTämä vaikuttaa aivan uskomattomalta jutulta, mutta hammaslääketieteen tohtori Marika Doepel on tätä mieltä. Ammatti-ihminen. Tuskin laskettelee luikuria.

20 vuotta sitten ei ollut näin. Nykyisin jo nuorella aikuisella hampaat voivat olla kuluneet. Tähän on kaksi syytä: ruokavalio ja stressi.


Hampaiden narskuttelu yöllä ja huomaamattakin päivällä liittyy stressiin ja kuluttaa hampaita. Narskuttelu on yleisimmin unenaikaista tahdosta riippumatonta nopeajaksoista kiristelyä ja hidasliikkeistä narskuttelua.

Myös syöminen ja suun pH-tasapaino vaikuttaa hampaiden kulumiseen. Jos syö paljon happamia ruokia tai juo energia- ja urheilujuomia; limsojen kaltaisia happamia juomia, se alentaa suun pH-tasapainoa. Kun nämä tottumukset yhdistyvät narskutteluun. Yhdistelmä toimii kuin hiekkapaperi. Tällöin hampaiden pinta on altis kulumaan. Ja mitä enemmän se kuluu sitä nopeampaa kuluminen on.

10-15 prosenttia ihmisistä kärsii purentaelimistön pulmista ja kivuista. Purentaelimistön ongelmat on monisyisiä. Yleisempänä syynä on siis tämä stressi ja erilaiset purentaviat.


Hoitamattomat purentalihasten ongelmat voivat johtaa jopa kaulan, niskan, hartioiden lihasjumeihin; päänsärkyyn ja korvakipuihin.

Hampaiden narsutteluun ei ole varsinaista hoitoa eli saada ihminen lopettamaan narskuttelu kokonaan. Hampaiden pitäisi olla kiinni toisissaan vain syödessä. Hampaita voidaan yrittää suojata hammaskiskoilla, joka peittää ylähampaat ja ottaa purressa kiinni alahampaisiin. Kisko korottaa purentaa, minkä takia lihakset rentoutuvat.


Oireita voi myös yrittää lievittää hieromalla kasvojen lihaksia hammaslääkärin ohjeiden mukaan, käyttämällä hammaskiskoja säännöllisesti ja voice massage-fysioterapialla, jossa hierotaan suun sisäisiä lihaksia. Todella vaikeissa tapauksissa kipupsykologista saattaa olla apua.  Teen tuosta voice massage-hieronnasta oman juttunsa.

Narskutteletko sinä tai joku lähipiiristäsi hampaita öisin?Lähteet: Helsingin Sanomat 19.4.2018, kuvat Pexel, Pixabay

12 kommenttia:

 1. Huomenta Marja,
  Tulipa taas uutta tietoa. Tuntuu kyllä järkeen käyvältä.
  Joskus nuorempana tunsin jännittäessäni leukaperieni kiristyvän, mutta kukaan ei ole kertonut hampaiden narskutuksesta.
  Kaikkea ihanaa pyhäpäivääsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Ilahduttavaa jos koit saaneesi uutta tietoa. Hampaiden narskuttelu on ihmeen yleistä, mutta yksin nukkuvat eivät välttämättä tiedä narskuttelustaan. Petikaveri kyllä kuulee sen. Voice Massage-hieronta on todella mielenkiintoista. Leppeää sunnuntai iltaa sinulle!

   Poista
 2. Moi Marja! Valitettavasti teen tätä narskuttelua ja hammaslääkärini on sanonut hampaideni eroosioituneen. Hmapaissa on vihlontaa kun kaulakanavat ovat hioituneet liikaa myös. Vielä hampaat eivät päällepäin näytä pahalta sen ansiosta että laitatin yläetuhampaisiin posliiniimplantit kuoriksi jo n. 8 vuotta sitten. Hampaat näyttävät ihan hyviltä videollakin. Kiskot olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten mutta tekemättä se jäi. Parikymmentä vuotta sitten jolloin kuulin asiasta eräältä nuorelta hammaslääkäriltä kun odotin nuorimmaistani. Hän on nyt 23 ja risat. Minulla tuntuu olevan ongelmia poikinensa mutta pärjättävä on! Kesäistä sunnuntaita sinulle Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja, kommentistasi. Ehkäpä koet stressiä tai huolta, koska narskuttelet öisin. Pahalta tuntui tuo sinun kuvauksesi hampaiden vaurioitumisesta. Onneksi nykyisin voi laitattaa nuo posliinikuoret. Sinullapa on jo isot, aikuiset lapset. Toivottavasti hankaukset lasten kanssa ratkeavat. Rauhallista sunnuntai iltaa sinulle!

   Poista
 3. Kyllä ja tähän auttoi hammaskiskot, jotka lopulta opettivat suun rentoutumaan niin, etten enää kiskoja ole tarvinutkaan, mutta vuosien niskasäryt johtuivatkin tästä.

  Kivaa iltaa Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia. Ihanaa, että hammaskiskot auttoivat.

   Poista
 4. Olipa taas niin mielenkiintoinen postaus. Minä olen sellainen hampaitten narskuttelija öisin. On tainnut vähän viime aikoina helpottaa. Hammaslääkärikin tuon totesi.
  Aurinkoista viikkoa, Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentsitasi Tuula. Minulla on tässä koneessa jotakin vikaa, kun se ei näytä kommentteja heti. Hyvä juttu, kun narsuttelu on vähentynyt.

   Poista
 5. Kiitos tästä. En tiennyt, että stressi voi myös pilata hampaat. Varmasti nuo niskaan ja hartioihin liittyvät ongelmat ovatkin järkevä syy purentalihaksen ongelmiin. Minä olen ajatellut, että hankin pastilleja jotka sisältävät Xylitolia. Nuorena niitä tulikin syötyä ruokailun jälkeen. Pitäisi ottaa se taas tavaksi. https://www.hammaskeiju.fi/ksylitolipastillit-c-8.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Sanna. Kyllä stressi voi pilata hampaat, jos sen takia narskuttelee öisin. Kannustus Xylitoliiniin. Minä annoin lapsilleni, kun he olivat pieniä, joka ruokailun jälkeen Xyliton-pastillit.

   Poista
 6. Suuret kiitokset postauksesta. Stressi todella voi pilata hampaat. Itse narskuttelen hampaita paljon yöllä. Olisi tarkotus nähdä hammaslääkäriä ja varata käynti, jos saisi jonkinlaista apua ongelmaan.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Henna. Toivottavasti saat nopeasti apua narskutteluun, vaikka hammaslääkäriin ei ole aina mukava mennä. Tsemppiä!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!