tiistai 15. toukokuuta 2018

AnoreksiaMelkein kaikki tietävät jonkun jolla on tai on ollut anoreksia. Minä tunnen pari anoreksian aikanaan sairastanutta ihmistä. Tällä hetkellä mediassa käydään kiistelyä siitä, pitäisikö anorektikko toimittaa pakkohoitoon.

Nykyisin ruokavalio voi määrittää ihmisen identiteettiä ja arvoja. Sokerittomuus, vegaanius, viljojen välttely, runsas proteiinien syönti ja hiilihydraattien karttaminen, kivikauden ruokavalio, Välimeren ruokavalio, fitnessdieetti ja muut mitä uskomattomimmat dieetit ovat suosiossa.Fitnessdieetti voi aiheuttaa pysyvää haittaa. Elimistö menee sekaisin, kun rasvaprosentti laskee liian alas. Se voi aiheuttaa häiriytyneen hormonitoiminnan lisäksi pysyvän keskittymiskyvyn ja muistiinpainamisen heikentymistä.

Nuorten henkinen pahoinvointi on nykyään lisääntynyt. Ongelmat ruuan kanssa on yksi merkki siitä. Tosin anoreksiaan voivat sairastua kaiken ikäiset. Erään lukemani kirjan mukaan - en muista enää nimeä - vanhin sairastunut oli 70-vuotias nainen. Mutta eniten siihen sairastuvat murrosikäiset tytöt ja nuoret naiset. Myös pojilla ja miehillä voi olla anoreksia. Anoreksia on psyykkinen sairaus ja se syntyy vähitellen.Jos ruokavalion rikkomisesta seuraa syyllisyys ja ahdistus, pitäisi ymmärtää, että kyseessä voi olla alkava anoreksia.

Anoreksiaan on monia syitä. Kun maailma on muuttunut sekavaksi, hektiseksi ja hallitsemattomaksi. Anorektikko saattaa ajatella, että hallitsen ainakin jotakin eli omaa kehoa.

Murrosikäinen tyttö ei saata haluta naisellisia muotoja, naiseutta ja laihduttaa siksi vartalonsa.Anoreksia voi liittyä myös nuoruuden itsenäistymisprosessiin. Jos nuori ei löydä sanoja haluamalleen itsenäistymiselle ja vanhempien kanssa eri mieltä olemiselle, hän voi protestoida ainakin päättämällä omasta kehostaan ja syömisestään. Anoreksia voi johtua myös hyvin häilyvästä ja ahdistavasta perheen tunnelmasta. Samoin anoreksian takana voi olla hyvin traumaattinen kokemus lapsuudessa. Perfektionistinen ja kympin tytön luonne voi olla myös vaikuttamassa anoreksian syntyyn.

Somessa julkaistaan koko ajan kuvia, jotka täyttävät laihuutta ihailevan kulttuurimme naisihanteen. Monet tytöt eivät tiedä, että kuvat olevat yleensä käsiteltyjä ja muokattuja. Somekuvat lisäävät uskoa siihen, että ihmisarvo riippuu siitä, millainen keho on.Edellä esittelemieni mahdollisten syiden lisäksi tarvitaan melko usein jokin sairauden laukaiseva tekijä. Niitä ovat muun muassa hylkäämiskokemukset; arvostelluksi ja kiusatuksi tuleminen. Vaikka tyttö olisi normaalipainoinen, häntä saatetaan armottomassa ryhmäpaineessa pilkata läskiksi.Anoreksian pahetessa väsymys ja keskittymiskyvyn huononeminen alkaa vaikuttaa arkielämään. Vääristynyt kehonkuva - anorektikko voi nähdä itsensä peilissä lihavana - ja syömättömyys voi johtaa jopa kuolemaan. Anoreksiaan liittyy sydämen rytmihäiriöt. Iholle kasvaa untuvaista karvaa.

Anorektikon ihmissuhteisiin liittyy usein salailua, eristäytymistä ja kotona käytävät kamppailut syömisestä.Usein lopulta läheiset saavat puhuttua anorektikon hoitoon syömishäiriöklinikalle, tavalliselle sairaalaosastolle tai psykiatriseen sairaalaan. Hoitoon pääsy on parantunut viime vuosina. Syömishäiriöt tunnistetaan helpommin, mutta hoidossa pitäisi keskittyä edelleen enemmän mieleen.Anorektikolle voi ikävä kyllä viritä eräänlainen tahtojen taistelu hoitohenkilökunnan kanssa ja lääkärin harhauttaminen kaikin keinoin. Joku voi punnittaessa laittaa kiviä taskuihinsa, jos punnitus tapahtuu päällysvaatteet päällä. Potilas voi näytellä, että syö lääkkeensä, mutta sylkee ne myöhemmin pois suustaan. Sairaalaosastolla potilaat voivat kilpailla siitä, kuka on onnistunut  laihtumaan lisää hoitoympäristöstä huolimatta. Anorektikon pitäisi vähitellen oppia syömään uudestaan. Mutta se saattaa olla uskomattoman vaikeaa, kun ruoka todellakin perinpohjaisesti inhottaa ja syömisestä tulee paha olo. Olo voi olla erittäin ristiriitainen. Anorektikko ei uskalla syödä tai levätä normaalisti, vaikka toisaalta haluaisi.Parantuminen voi viedä vuosiakin, mutta onneksi neljä viidestä anorektikosta paranee. Vaikka sairaus saattaa kummitella taustalla vaikeissa ja raskaissa elämäntilanteissa.

Onko tuttavapiirissäsi ollut anorektikkoja tai oletko itse sairastanut anoreksian?

Lähteet: omat, Kauneus& Terveys, kuvat omat
4 kommenttia:

 1. Taas kirjoituksesi herätti ajatuksia.
  Lohduttava tieto on tuo, että neljä viidestä paranee.
  Tunnen nuoren anorektikon. Kaikki tuo, mitä sairaudesta kirjoitit tuntuu sopivan häneen.
  Hyvää tiistaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Niin, onneksi valtaosa paranee. Sinä olet ollut ja olet paljon nuorten kanssa tekemisissä, joten ymmärrät varmasti tätä sairautta. Mukavaa tiistai päivän jatkoa sinulle.

   Poista
 2. Hei kiitos Marja. Kyllä minäkin olen tuntenut kaksi tyttöä jotka ovat sairastuneet anoreksiaan. Toinen heistä sairastui kun hänet oli raiskattu. Tuntui pahalta kun hän sanoi että kunhan hän pääsee 40 kiloon painossaan hän on tyytyväinen. Asiasta on jo kauan. Häntä paleli koko ajan ja annoin hänelle itse neulomani todella pehmeän punaisen villatakin päältäni. Hän sai sen lahjaksi. Seuraavan kerran kun näin hänet hän oli jo saanut normaalin painon mutta henkisesti hän ei ollut parantunut. En tiedä mitä hänelle kuuluu nykyään. Asia koskettaa minua vieläkin. Itse olen aina kamppailut painon kanssa. Ongelmani ei ole syömättömyys vaan liika syöminen. Ongelma on päinvastainen. Bulimiaa en kuitenkaan sairasta. En ahmi. Yritän vain pysyä normaalipainoisena mutta olen taipuvainen herkutteluun. Kaunista päivää ja voimia!

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Merja, kommentistasi. Minunkin ongelma on päivastainen kuin anoreksiaa sairastavan. Syön kernaasti ja hyvällä ruokahalulla aivan kaikkea paitsi en lihaa, 35 vuoteen. En enää tässä iässä ole tarkka painoni suhteen. Yritän olla kehopositiivinen ja hyväksyä itseni sellaisena kuin olen. Ihana että huolehdit kaveristasi, joka oli sairastunut. Toisen tytön kohdalla ei ollut mikään suuren suuri ihme, että hän raiskauksen jälkeen sairastui anoreksiaan. Oma kehohan tuntuu sellaisen jälkeen likaiselta ja jotenkin häpeälliseltä. Ei ollenkaan kummallista, että tyttö haluaisi raiskauksen jälkeen hävittää kehoaan laihduttamalla. Surullisesta aiheesta huolimatta aurinkoista tiistai päivän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!