lauantai 19. toukokuuta 2018

Erilaisia muotidieettejä - minä en enää laihdutaMinulla nousi paino viitisen vuotta sitten hoitamattoman kilpirauhasen vajaatoiminnan seurauksena 15 kiloa. Sain tyroksiinilääkityksen. Mutta eihän se simsalabim vienyt kertyneitä kiloja pois. Joten päätin laihduttaa.

Aluksi söin Nutriletin keittoja ja pirtelöitä. Ei maistunut pidemmän päälle. Teki mieli oikeaa ruokaa. Sitten karppasin, mutta eihän se kasvissyöjälle oikein soveltunut. Seuraavaksi päätin liikkua kolme tuntia päivässä ja lopettaa herkkujen - en kyllä muutenkaan erityisesti tykkää makeista herkuista - syömisen. Paino tippui näin lopulta melko helposti.Nyt en ole laihduttanut reiluun kolmeen vuoteen. Hyväksyn painoni ja pienen pulleuteni. Myös vanhenevan ulkonäköni. Olen kehopositiivinen. Minusta ihminen voi olla pulska rauhallisin mielin, jos hän viihtyy kehossaan ja hänellä on hyvä olla.Nykyiset kauneusihanteet ovat melkein harhaisia. Kyllähän aikuisella naisella saa olla lihaa ja pehmeyttä luittensa ympärillä. Ymmärrän vielä identiteettiä etsivien teinityttöjen hurahtamisen  vääristyneeseen kauneusihanteeseen ja muotidieetteihin. Epävarmoja nuoria mainosmiesten ja -naisten helppo ohjailla.Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo. Että joskus hänen vastaanotollaan vaikuttaa siltä, että asiakas ajattelee ratkaisevansa kaikki elämän ongelmat  syömisen avulla. Ruokavaliolla yritetään muuttaa kaikki. Vaikka asiakkaan pitäisi miettiä elämäänsä mielessään; esimerkiksi suhtautumistaan henkiseen puoleensa, työstressiin, unen laatuun.

Muotidieetit perustuvat kyllä jonkinlaiseen tutkimukseen. Mutta tuloksia tulkitaan väärin ja niistä tehdään mahdollisimman hyvä versio. Jota välitetään laihdutusgurujen ja somen avustuksella. Laihdutusgurut ovat usein houkuttelevia esikuvia. Siloteltuja, timmissä kunnossa. Tämä on menestyskulttuurin hypetystä.Viime vuosina muotidieettejä on olleet muun muassa karppaus, pH-ruokavalio, paleodieetti, gluteenin välttely.

Karppaus tuli Suomeen ajatuksella, että nyt saa syödä mielinmäärin voita ja pekonia. Alkuperäisessä tutkimuksessa terveysvaikutukset kuitenkin perustuvat vain hiilihydraattien vähentämiselle. Ei kerman, voin, pekonin käytön lisäämiselle. Karppaukseen ja paleodieettiin liittyy omat vaaransa. Jos syö vuosikaudet rutkasti punaista lihaa, suolistosyövän ja diabeteksen riski kasvaa.

pH ruokavalion gurut taas väittävät, että elimistön emäksisyys ehkäisee syöpää. Tämä ei ole totta.Gluteenittomassa ruokavaliossa saatetaan ajatella, että valkoinen vehnä on syypää miltei kaikkiin sairauksiin. Gluteenittoman ruokavalion vaarana on liian vähäinen kuitujen saanti. Joka voi olla yhteydessä sydänsairauksiin, diabetekseen, suolistosyöpiin.

Vaikka ravitsemusasiat kiinnostavat nykyisin ihmisiä, ravitsemussuosituksia ei paljon noudateta. Vain joka viides suomalainen syö terveellisesti.

Noudatatko tai oletko noudattanut jotakin dieettiä?

Lähteet: Helsingin Sanomat 10.5.2018, kuvat Pexel

10 kommenttia:

 1. En noudata mitään dieettejä, olen tietysti joskus kokeillut vähän aikaa karppausta silloin kun se tuli muotiin, ihan mielenkiinnolla. Se ei soveltunut minulle, ihan älytöntä mielestäni - tykkään viljasta ja hedelmistä, vihanneksista eikä niistä pysty luopumaan. No, minulla ei ole koskaan ollut ylipainoa mutta kaikkea pitää kokeilla.
  Kaikkein paras on syödä tavallista monipuolista ja mieluummin kotimaassa tuotettua ruokaa. Kasvatan itse vihannekset ja perunat, ja kalaakinn saa järvestä niin paljon kuin haluaa, liikun työnikin puolesta paljon joten mihinkään dieettiin ei ole aihetta. Ajan puutteen vuoksi sorrun monta kertaa kaupan eineksiin, josta kannan kyllä vähäsen huonoa omaatuntoa. Aina ei vaan jaksa töiden jälkeen uupuneena lähteä edes sinne kellariin hakemaan ruuanlaittoaineksia.
  Nuo kuvat postauksesi lomassa ovat niin oivallisia tekstin täydentäjiä, kiitos :)
  Mukavaa alkanutta viikonloppua sinulle, Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulikki kommentistasi.Hienoa että sinun ei tarvitse eikä tee mieli kokeilla kaikenmoisia dieettiä. Euroopassa on niin tiukat rajat kasvinsuojeluaineiden (myrkkyjen) käytöstä, että tavallisetkin ruuat ovat melkein luomua. Näin ei ole Euroopan ulkopuolelta tulevissa tuotteissa.Hyvä että sinulla on mahdollisuus itse kasvattaa vihanneksia ja perunaa. Ne maistuvat parhailta! Samoin itse pyydetty kala on takuuvarmasti tuoretta. Rentouttavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Itselleni paras dieetti ikinä,jouduin jättämään kotimaiset viljat ruokavaliostani vaikka ei ollut diaknosoitua keliakiaa,suu vaan kipeä ja haavainen.Itsekkin mietin tuota kuitujen saamista,syön paljon marjoja,vihanneksia,siemeniä ja pähkinöitä.Yleinen pöhötys hävisi noin kuukaudessa ja vointi erinomainen.Mielestäni vehnä on se kaikkein pahin,liiskautuu suolenseinämiin.Luulin etten pärjää ilman ruisleipää jota syönyt 50vuotta,tattari pääosin korvannut jauhot nyt.Kehoa kun olisin arvannut kuunella jo aiemmin nuoruudessani niin monelta vaivalta olisin säästynyt.Nelikymppisenä lähdin sit opiskelemaan tuota ravintopuolta ja sainkin paljon apua.B ryhmän vitamiineja otan lisäksi purkista,kaikki ligth tuotteet jätin jo aikapäiviä sitten,nehän tässä lihomisessa se suuri kumajainen on myös.Suosittelen myös asiakkailleni ainakin vehnän jättämmistä paino-ongelmissa.Kehomme saa mielettömästi kaiken maailman lisäaineita,eivät ne ainakaan laihduta.Sillon kun ravintoasioita opiskelin,suositeltiin kala ja kasvipainotteista ruokavaliota jota itsekin noudatin kauan.Jotut ovat kasvissyöjiä,jotkut lihansyöjiä siis kuunnelkaamme viisasta kehoamme.Tätänykyä olen sekaruuan syöjä miinus nuo viljat ja kehoni voi oikein hyvin,vielä päivittäin juoksulenkkejä ja huumoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi.Hyvä että viimein löysit itsellesi sopivan ruokavalion. En halunnut kirjoituksessani täydeltä kädeltä morkata esimerkiksi tuota gluteenitonta ruokavaliota. Olen kuullut monen sanovan, että kun jättää venhän, turvotus loppuu ja olo on viimein hyvä. Oman kehon kuunteleminen on tosiaankin tärkeää, koska se osaa viestittää, mikä ei sille sovi. Minä olen kai syntynyt kasvissyöjäksi, koska en halunnut syödä lihaa lapsenakaan. Perheessä on sekaruuan syöjiä, enkä mitenkään halua käännyttää heitä kasvissyöjiksi. Kukin syököön oman halunsa mukaan. Kivaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Hei Marja! Olen Pihakeijun linjoilla. Tuolla ruokavaliolla voin hyvin ja vatsakipu pysyy poissa. Kun kärsin ärtyvän paksusuolen oireyhtymästä välillä on vaikeaa. Mutta päivä kerrallaan eletään. Ei enempää. Mukavaa päivänjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja, kommentistasi. Gluteenitonta ruokaa suositellaankin ärtyvän suolen oireyhtymään. Saa syödä vain kauraleipää ja noudattaa - jos pystyy - FODMAP-ruokavaliota, jossa jätetään muun muassa palkokasvit, ruisleipä. kaalit pois ruokavaliosta. Kaikki "käymistä" elimistössä aiheuttavat hiilihydraatit jätetään myös pois.Leppoisaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Olen noudattanut hiilareiden vähentämistä, mutta en ehdottomuutta ja se toimii kyllä. Suoranaisesti en laihduta, sillä olen liian perso ja jos menen äärimmäisyyksiin, niin retkahdan aina. Mutta hiilarit aina aiheuttavat vatsanväänteitä, mutta taas riisi ja peruna sopii eli kun ns. laihdutan, vaikka en laihdutakaan, jätän valkoisen leivän pois ja turhat suklaat. Ruokaympyrä on tosi yes, jos sitä noudattaa, niin taatusti voi ja näyttää hyvältä.

  Mukavaa lauantaita Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi.Ehdottomuus kannattaa tosiaan hylätä ruokavaliosta, koska silloin tulee massiivisia retkahduksia. Kyllähän meidän iässämme kannattaa vähän tarkkailla painoaan, jotta se pysyisi suht koht samoissa lukemissa. Vaihdevuodet yleensä lisäävät painoa. Mutta minkäs teet. Se on vain elämää.

   Poista
 5. Ainoat ruokavaliot, joita olen noudattunut ovat olleet proteiinin lisäys + neste-ja suolarajoitus lääkärin määräyksestä munuaissairauden vuoksi. Nyttemmin lääkäri ei puutu syömisiini, joten olen jättänyt ekstra proteenin pois ja juon vettä niin paljon kuin haluan. Muuten syömme säästösyistä itsekasvatettua, kalastettua ja kerättyä ravintoa. Vanhemmiten kiloja on karttunut.
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Kiva että olet voinut jättää taaksesi lääkärin ohjeet. Ilmeisesti voit nyt paremmin. Teillä on esimerkillinen luontaistalous. Ja kaikki aina kesäaikaan tuoreena. Talviaikaan kalatkin. Kivaa maanantaita ja viikon alkua sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!