torstai 3. toukokuuta 2018

TurvottaaMinulla on aika vaikeat PMS-oireet. Vatsa turpoaa mahdottomiin mittoihin. Kerrankin tekee mieli siivota ja järjestellä kotia. Eli tulee edes kerran kuukaudessa siivottua. Muuten siivous on elämässäni joutunut katvealueelle. Mutta on se vain kiva olla kerran kuukaudessa jämpti ja pirtsakka kodin hengetär.  Sekä syödä. Ja paljon. Mieliala ei ihme kumma heittele pahasti.

Tähän kirjoitukseen oli vaikea keksiä aiheeseen liittyviä kuvia. Joten kuvat ovat heikun keikun. Eivätkä aina liity asiaan.


Vatsan jatkuva turvotus voi johtua elämäntavoista esimerkiksi stressistä, ruokavaliosta, alkoholista. Normaali vatsan turpoaminen johtuu ilman kertymisestä vatsaan. Kun syö, voi samalla helposti niellä ilmaa. Siksi kannattaisi syödä hitaasti. Liikunta laittaa suolistokaasut liikkeelle ja lievittää turvotusta. Se on jännää, miten eri kulttuureissa suhtaudutaan piereskelyyn (tuo sanakin jotenkin hävettää). Meillä se sosiaalisissa tilanteissa nolostuttaa, joten pidättelemme ilman päästämistä. Mutta muun muassa Kiinassa piereskellä rupsutellaan avoimesti kaikkialla. Se on heille yhtä luonnollinen asia kuin vaikkapa rykiminen. En kyllä tiedä mitä nuori polvi on asiasta siellä mieltä.


Reipasotteinen alkoholin juominen ensin kuivattaa elimistöä ja sitten turvottaa mahaa ja kasvoja. Veden juominen auttaa tämänlaisessa turvotuksessa.


Lentokoneessa jaloilla on taipumusta turvota. Tämä johtuu siitä, että lentokoneessa voidaan istua kauan ja alaraajat ovat sydämen alapuolella.Se saa nesteen kertymään jalkoihin. Veritulpankin riski kohoaa pitkillä lennoilla. Yleensä suositellaan tukisukkia, jaloittelua ja jumppaa jalkaterille.


Runsas suolan käyttö voi turvottaa. Vaikka ei söisikään paljon suolaa, sitä voi saada piilosuolana muun muassa eineksistä, juustoista, leikkeleistä, savukalasta.

Kesähelteillä - joita odotan kovasti - turvottaa herkästi, koska suolatasapaino vaihtelee ja usein tulee juotua liian vähän.


Joskus turvotus voi olla sairauden merkki, esimerkiksi maksakirroosin ja pitkälle edenneen munasarjasyövän. Munasarjasyövässä on toki muitakin oireita kuten laihtumista, väsymystä, painon tunnetta vatsassa.


Pahaan turvotukseen voi auttaa lymfahieronta, koska se tehostaa imusuoniston toimintaa. Minusta vatsan turvotus illalla kuuluu jotenkin asiaan ja elämään.

Onko sinulla turvotusta? Mistä arvelet sen johtuvan?

Lähteet: Kauneus&Terveys 5/2018, kuvat omat.


11 kommenttia:

 1. Hei Marja. Kyllä . Koko kehoni turpoaa päivän mittaan niin että rintaliivit kiristävät illalla. Jos en tykkäisi suolasta sitä ei varmaan tapahtuisi. Muuten vatsan turvotusta oli todella paljon kunnes lopetin tavallisten viljojen syömisen lähes kokonaan ja siirryin gluteiinittomaan. Siitä vatsani EI enää turpoa. Lisäksi närästys loppui myös täysin sen ansiosta. Jos syön vaikka tavallista pullaa yhdenkin, muistan kyllä mitä se närästys on. Lisäksi suolisto kipeytyy. Puhuit muistaakseni aiemmin näistä asioista. Suolistosta jossa on toiset aivot? Nyt en ole varma. Kokeilemalla löytyy sopivat ruuat. Minullakin oli voimakkaat pms oireet kun kohtuni vielä oli tallella. Ison myooman takia kohtuni poistettiin. Tuntuu oudolta kirjoittaa se tähän kun puhut vain turvotuksesta. Mutta niinhän se meillä naisilla on. Toiset turpoavat alkoholista myös vaikka joisivat vain vähän. Mukavaa turvottamatonta päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja, kommentista. Monilla vatsaa rauhoittaa tuo, mitä sinäkin olet tehnyt:lopettanut viljojen syömisen. Joillekin kaura sopii edelleen. Joo, tein postauksen suolistosta toisina aivoina, koska suolisto tuottaa melkein kaikki välittäjäaineet, joita aivot tarvitsevat, esimerkiksi serotoniinin, joka on yhteydessä masennukseen. Jos suolisto voi todella huonosti, eikä jaksa tuottaa riittävästi serotoniinia, ihminen voi masentua.Minullakin on kohdussa kaksi myoomaa, mutta ne ei ole suuria. Siksi kohtua ei poisteta. Luulen, että myoomat osaltaan aiheuttavat jättirunsaat kuukautiset, joiden takia hemoglobiini on laskenut todella alas.Kohdun poistaminen kai useimmilla naisilla vaikuttaa jonkin ajan myös mieleen. Asiaa täytyy työstää. Kivaa päivän jatkoa sinulle!

   Poista
  2. Hei Marja. Kyllä Kisun poistaminen vaikutti mieleen pitkän aikaa. Kaksi viikkoa oli suorastaan itkua. Tuntui pahalta että paikka jossa vauvani olivat kasvaneet ja kehittyneet oli Poissa! Osa minua myös! Myooma vaan kasvoi tosi nopeasti. Siksi kohtu poistettiin. Vuodot olivat kovat ja kuukautiset tosi kivuliaat. Olo helpottui kkn kuluttua ja huomasin miten helppoa elämä on ilman menkkoja.

   Poista
  3. Kohdun poistaminen ei Kisun. Sukupuolielämän kohdunpoisto ei ainakaan minulla vaikuttanut jonkun ajan kuluttua mitenkään. Vaikka ehkä niin voisi ajatella.

   Poista
  4. Kiitos, Merja, kommenteistasi.Voi kun saisikin elää ilman kuukautisia. Runsaita ja kipeitä. Se on varmasti naiselle psyykkisesti iso asia, kun jokin naiseuteen liittyvä osa leikataan pois. Kyllä minäkin olisin surrut sitä ja itkenyt.Hyvä että se ei vaikuttanut sukupuolielämääsi!

   Poista
 2. Turvotus on kyllä inhaa ja juuri pms aikaan syön kaikkea, niin olen aivan ilmapallona ja eilen sitten olikin taas se päivä, kun nuo nesteet alkoi poistua elimistöstä ja kävin vessassa koko ajan. Siivousraivo muuten iskee aina, kun pms eli hyvä, että siitä inhasta olotilasta syntyy myös jotain positiivista.

  Kivaa viikon jatkoa Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Olen vähän katkera, että miesten elämä on tietyllä tasolla helpompaa: ei PMS-oireita, kuukautisia, synnytyksiä, selkeitä vaihdevuosia. Sehän hyvä että sinulla ylimääräiset nesteet poistuu itsestään. Monien pitää syödä nesteenpostolääkkeitä tai vaikkapa varsiselleriä. Niinpä. Jotakin positiivistakin on PMS:ssä. Imurit ja kaiken maailman siivousvälineet saavat kyytiä.

   Poista
 3. Itse olen 51v ja kuukautiset tulevat hassusti kerran vuodessa. Muita vaihdevuosi-oireita en ole huomannut.
  Jos syön illalla jotain suolaista kuten pizzaa ja juon paljon esim limua, kasvot ja silmät ovat turvoksissa, aivan kuunaama!
  Vatsaa ei juurikaan turvota, mutta ilmavaivoja tulee sorbitolista, ruisleivästä ja hiilihappojuomista. En uskalla syödä aamiaiseksi ruisleipää enkä ihanaa ruispuuroa, ettei töissä tule noloja tilanteita...
  Light- juomista menee vatsa ihan sekaisin!
  T.Sirpa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anonyymi, kommentistasi. Ehkäpä vaihdevuodet ei olekaan vielä täysin alkaneet vaan sinulla on esivaihdevuodet. Koska ei ole heittelyä mielialassa, kuumotuksia. Ja tuleehan vielä kuukautiset. Jännästi kerran vuodessa. Minäkin haluan sellaisen kuukautiskierron! Minulla kun veri aivan lorisemalla lorisee viikon kestävien kuukautisten neljänä ensimmäisenä päivänä. Ilmavaivoja mainitsemistasi aineista tulee varmaankin melkein kaikille. Sorbitoli ja muut makeutusaineet saavat mahan sekaisin. Kokemusta tästä. Kun yritin kerran niitä alkaa käyttää. Kokeilu loppui lyhyeen. Mukavaa torstai iltaa sinulle.

   Poista
 4. Iltaa Marja,
  Ravintoloista on ollut lähes mahdotonta saada suolatonta tai edes vähäsuolaista ruokaa, joka meidän munuaisvammaiselle suvulle olisi suotavaa. Piilosuolaa on enemmän kuin tulee ajatelleeksi.
  Itse olen turvonnut syöpieni ja niiden hoitojen aikana, muuten en kovin helposti.
  Mukavaa torstai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Se on ikävää, ettei ravintoloista saa suolatonta tai vähäsuolaista ruokaa. Siltikin saa erikoisruokavaliota esim. vegaaniruokaa. Minun siskoni turposi yhdessä vaiheessa sairastaessaan syöpää. Sinä voit olla ylpeä itsestäsi, kun olet sitkeänä naisihmisenä toipunut kahdesta syövästä. Kivaa viikonloppua sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!