maanantai 7. toukokuuta 2018

Kurkuma on voimaruokaaOlen syönyt kurkumaa jo kolme vuotta. Suoraan maustepurkista yhden teelusikallisen päivässä. Niinpä kun  HYVINVOINNIN.fi TAVARATALO lähetti minulle testattavaksi muun muassa kurkumajauhetta kunnon purkissa, suostuin heti.

Aloin syödä kurkumajauhetta siskoni syöpäkuoleman jäkeen. Samoin äitini kuoli syöpään. Kun sain tietää kurkuman estävän syöpää, aloin syödä sitä joka päivä, ettei minulle kävisi samoin. Kurkumaa voi ottaa sellaisenaan teelusikallisen päivässä tai sitä voi sekoittaa mehuun, smoothieen, ruokaan. Kurkuma on valittu vuoden 2010 rohdoskasviksi.Tämä kurkumajauhepurkki, jossa on runsaasti, 100 grammaa, kurkumaa maksaa 7.50 euroa.


  Bataattikeiton maustan aina kurkumalla. Maun lisäksi siinä on myös ihana väri.

Kurkuman vaikuttavana aineina ovat kurkuminoidit ja eteeriset öljyt. Juurakosta tehdään maustejauhetta, kapseleita, nestevalmisteita. Ulkoiseen käyttöön kurkumasta tehdään muun muassa rasvoja, öijyä ja kasvovesiä. Kurkuma on tuoreena vähän kitkerää ja aromaattista. Sitä käytetään yhtenä currymausteen osana.  Maksimi annos kurkumaa on päivässä kaksi teelusikallista.Kurkuma on inkiväärin sukulainen. Sen kullankeltaista juurta on käytetty kasvivärjäämiseen, mausteena ruuassa ja rohdoskäytössä. Arabit toivat sen Eurooppaan ja sitä kutsuttiin "Intian sahramiksi". Jopa huijattiin, että se on aitoa sahramia. Kurkuma on mainittu assyyrialaisten kasviluettelossa jo ennen vuotta 600 eaa. Sen parantavat rohdosominaisuudet tiedettiin jo silloin.

Lääketieteelliset ominaisuudet:

1)Kurkuma ehkäisee diabetesta.
Thaimaalaisen  tutkimuksen mukaan, johon osallistui 119 ihmistä, koeryhmä sai kurkumaa kurkumatabletteina ja verrokkiryhmäläiset eivät saaneet sitä ollenkaan vaan lumelääkettä.

Kurkumaa syöneiden haima alkoi tuottaa runsaammin insuliinia. Eikä kukaan koeryhmästä sairastunut kakkostyypin diabetekseen pitkän tutkimuksen aikana.

2) Kurkuma vähentää matala-asteista tulehdusta
Huono ruokavalio, liikkumattomuus, keskivartalolihavuus altistaa kehon matala-asteiselle tulehduksille. Matala-asteisen tulehduksen uskotaan vaikuttavan syöpään, Alzheimerin tautiin,  sydänsairauksiin.

3)Kurkuma alentaa kolesterolia.
Tämä huomattiin jo 1990-luvulla, että kurkuma vähentää huonon LDL-kolesterolin tuotantoa. Sekä lisää hyvää HDL-kolesterolin määrää veressä.

4)Kurkuma voi helpottaa masennusta.
Masentuneiden kehon on huomattu usein olevan matala-asteisen tulehduksen valtaama. Tulehdus vähentää masennukselle keskeisten välittäjäaineiden serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa.
Australialaisessa tutkimuksessa huomattiin, että kurkumatabletteja syöneiden masennuspotilaiden mieliala kohosi kuukauden kuurin jälkeen.

5)Kurkuma voi ehkäistä syöpää.
Tätä on paljon käsitelty monissa tutkimuksissa. Kurkumalla on syöpää torjuvia ominaisuuksia. Se voi jopa pienentää syöpäkasvaimia. Parhaiten kurkuma näyttäisi tehoavan rinta-, suolisto-, vatsa-, ihosyöpään.

6)Kurkuma voi ehkäistä Alzheimerintautia.
Beeta-amyloidi voi saada aikaan aivoissa plakkia, joka aiheuttaa Alzheimerin tautia. Tutkimusten mukaan kurkuma voi hajottaa amyloidiplakkikertymiä ja torjua Alzheimaria.

Tämä kurkuman terveysvaikutus vaatii vielä lisätutkimuksia. Tuloksia esitellään Alzeheimer Society sivustolla.

7)Kurkuma auttaa ärtyneeseen mahaan.
Kurkuma voi ehkäistä ilmavaivoja, närästystä ja vatsakipuja.

8)Kurkuma puhdistaa haavat.
Kurkuman antibakteeriset ominaisuudet edistävät haavojen paranemista. Jos kotona ei ole desinfiointiainetta. Voi tehdä haavanpuhdistuksen teelusikallisesta kurkumajauhetta ja vedestä.

Mitä mieltä olet kurkumasta tai oletko käyttänyt sitä mausteena tai rohtona?
Lähteet:Wikipedia, Kotiliesi net 9.02.2017; kuvat Pexel, omat

8 kommenttia:

 1. Taas jaat tietoa, jota minulla ei ole ennestään ollut. En ole tiennyt kurkuman terveysvaikutuksista. Kun niitä kaikkia ole vielä tutkittu, pitää vain toivoa niiden pitävän paikkansa.
  Kurkuma on yksi niitä harvoja kaupasta ostetttavia mausteita, joita käytämme. Eniten maustamme itsekasvatetuilla yrteillä.
  Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Kurkumaa käytettiin jo tuhansia vuosia sitten intialaisessa lääkinnässä.Uskon kyllä että se on kaikin puolin terveellistä, jos sitä syö kohtuudella. Upeaa tuo että voitte maustaa ruuan itsekasvatetuilla yrteillä. Kivaa viikon alkua ja puutarha-aherruksen iloa sinulle!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Marja! Kerroinkin jo että käytän kurkumaa tuotteena smoofhiwen aamulla inkiväärin kanssa. Lisään smoothieen sitrushedelmiä joista pidän. Oli kivaa tietää miten terveellistä se on. Aion jatkaa sen syömistä päivittäin. Mukavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja, kommentistasi. Kurkumaa on tosiaankin kaupoissa nykyään myös tuoreena. En ole kokeillut vielä. Mutta jauheena olen syönyt siltään yhden teelusikallisen päivässä. Superfoodia (en tykkää tuosta sanasta, siksi käytän sanaa voimaruoka).

   Poista
 4. Käytän kurkuma siis tuoreena...ja smoothieen..haha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka. Kyllä ymmärsin mitä tarkoitat. Lämmintä ja kaunista maanantai iltaa sinulle.

   Poista
  2. Kurkuman kuoriminen värjää sormet. Pitäisi kai käyttää hanskoja!

   Poista
  3. Moikka. Varmasti värjää sormet, kun sitä on kautta aikojen käytetty värjäykseen. Hanskkat voisi olla paikallaan. Hienoa että viitsit käsitellä ihan oikeaa tuoretta kurkumaa.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!