tiistai 10. joulukuuta 2019

Mieltä voi suojella hyvillä mikrobeilla
Minä olen kasvissyöjä ja tykkään hapatetuista ruuista, kuten hapankaalista, venäläisistä suolakurkuista ja hapatetuista maitotuotteista. Joten suojelen mieltäni hyvillä mikrobeilla. Mutta aina ei tunnu siltä.

Ruotsalainen Soki Choi julkaisi vastikään kirjan Suolistovallankumous: Näin suolistobakteerit vahvistavat aivojasi. Kirja on ollut suosittu Ruotsissa.

"Tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että esimerkiksi masennus saattaa liittyä suoliston mikrobikannan koostumukseen", Soki kirjoittaa. Kirjallaan Soki haluaa motivoida ihmisiä pitämään huolta aivoistaan.Soki luottaa kasviksiin ja fermentoituun eli hapatettuun ruokaan. Näitä ovat muun muassa hapanmaitotuotteet, hapankaali, kimchi ja kombucha. Kimchi on hapatettua kiinankaalia ja kombucha hapatettua vihreää teetä. Ne sisältävät voihappoa, jota suolisto rakastaa. Voihappo parantaa suoliston mikrobikantaa, ja sen puute on liitetty  esimerkiksi Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin.


Paljon sokeria ja prosessoitua, tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio ei elätä hyviä mikrobeja.

Suoliston mikrobit tarvitsevat ravintoa, joka sisältää paljon ravintokuitua. Tietyt ravintokuidut ovat suoliston mikrobiston ensisijaista ravintoa.

Suolistomikrobit tuottavat ravintokuidusta useita välittäjäaineita. Välittäjäaineet ovat aivojen viestinviejiä. Niitä ovat esimerkiksi serotoniini,dopamiini, noradrenaliini."Mielihyvävälittäjäaine" serotoniinista 90 prosenttia muodostuu suolistossa ja 10 prosenttia aivoissa.

Välittäjäaineet vaikuttavat muun muassa mielialaan, vireyteen, muistiin, keskittymiskykyyn, motivaatioon. Jotta ihminen voisi hyvin, välittäjäaineiden pitää olla tasapainossa. Jos niiden suhde järkkyy, se voi vaikuttaa mieleen. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken, eikä esimerkiksi masennukselle altistavaa mikrobiyhdistelmää ole vielä löydetty.

"Stressihormonit stimuloivat huonojen suolistomikrobien kasvua. Stressi voi saada myös himoitsemaan roskaruokaa,  kuten sokeria ja rasvaa, koska niissä on nopeaa energiaa ja energiaa tarvittiin aikoinaan  uhasta selviytymiseen."Lähteet: voi hyvin 7/2019, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!